Last news in Fakti

4 Юли, 2003 00:00 512 0

Държавата ще гарантира до 30% от кредитите за покупка на дограма

  • ефективност-
  • които-
  • енергийна-
  • енергийната-
  • агенцията-
  • хиновски-
  • кредитите-
  • материали-
  • обясни-
  • фондове-
  • енергийна ефективност-
  • енергийната ефективност-
  • енергийна ефективност който
Държавата и общините да съфинансират проектите за енегроспестяване на фирми и физически лица. Това предложиха от Българския енергиен форум ( БЕФ )вчера. Практиката в Германия и други европейски страни е държавни и общински фондове да покриват до 30% от кредитите за покупка на дограма и други топлоизолационни материали, обясни председателят на Управителния съвет на БЕФ Иван Хиновски. От сдружението предлагат още да се предвидят данъчни облекчения за фирмите, които внасят стоки продукти и услуги, които пряко са свързани с енергийната ефективност.
Държавен фонд за енергийна ефективност, който предстои да бъде създаден, да гарантира кредитите за покупка на дограма, топлоизолационни материали и абонатни станции. Освен това големи производствени или отраслови сектори, които реализират енергийни икономии, трябва да имат възможност да създават фондове за енергийна ефективност. Целта е малките фондове да използват централния фонд за гарантиране на кредитите, които те ще отпускат. В противен случай банките ще отказват да отпускат кредити за проекти, с които се пести електроенергия и топлинна енергия, категоричен е Иван Хиновски.
Според него сериозен пропуск ще бъде ако в Закона за енергийната ефективност не бъде вкарана отделна глава за националните стандарти и маркировки, както на изолационните материали, така и на бялата техника.
Министерството на финансите вече отхвърли предложението ни вносителите на енергоспестяващи стоки да не плащат ДДС. От ведомството на Милен Велчев обясниха, че ако тази поправка влезе в сила, вносителите няма да могат да ползват данъчен кредит, обясни шефът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков.
Той обясни, че агенцията предлага не освобождаване от данъци, а намаляване на данъчните ставки на фирми, които се занимават със саниране на сгради и разработват програми за енергийна ефективност. Разногласията между финансовото и енергийното министерство за данъчните преференции, бавят внасянето в Министерски съвет на проектозакона за енергийната ефективност, призна шефът на Агенцията за енергийна ефективност.
Според Ерменков в Националния фонд за енергийна ефективност, който ще заработи през есента, се предвижда да бъдат събрани 17,5 млн. долара. Държавата ще участва във фонда с 1,5 млн. долара.
Ако в проектозакона за енергетиката не отпаднат текстовете , поред които голяма част от решенията в отрасъла са съсредоточени в ръцете на министъра на енергетиката, това сериозно ще накърни независимостта на Държавната комисия за енергийно регулиране. На практика по този начин тя ще стане политически зависима и няма да може да изпълнява ролята си на енергиен регулатор, добави Хиновски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА