Last news in Fakti

4 Юли, 2003 00:00 426 0

Новият избирателен кодекс засилва представителността в политиката

  • парламента-
  • смесената избирателна система
Смесената избирателна система, която се предвижда в приетия от парламента нов избирателен кодекс, е в полза на представителността - няма да е възможно партия, получила 40% от гласовете, да вземе 90% от местата в Народното събрание. Това каза в предаването "Блиц" на бТВ и радио "Свободна Европа" заместник-председателят на парламентарния съюз ОДС /ПС ОДС/ Димитър Абаджиев.
Според него предимството на смесената избирателна система е, че ще направи хората съпричастни към взимането на решения.
"Мажоритарният елемент по-скоро ще затвърди авторитета на партиите, защото те ще са длъжни да издигат наистина авторитетни личности", смята заместник-председателят на ПС на ОДС. Успешният избор по думите му ще затвърди доверието в партиите.
Юлияна Дончева от политическия клуб "Новото време" в НДСВ каза в предаването, че чрез новия избирателен кодекс места в парламента ще получат и по-малки партии. Според нея това ще допринесе постъпващите законопроекти да бъдат подложени на по-широко обсъждане.
Димитър Абаджиев в отговор на въпрос отхвърли възможността за нов тип коалиция между сега представените в парламента политически сили. "Политическият процес в момента не може да доведе до сближаване между управляващите и ОДС", каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА