19 Февруари, 2005 00:00 479 0

Окончателно приеха промените в Конституцията

  • закон-
  • промените-
  • българия-
  • конституцията-
  • отбеляза-
  • заяви-
  • парламента-
  • михайлова-
  • левицата-
  • избор-
  • представители-
  • които-
  • събрание-
  • парламент-
  • всички
Народното събрание прие на трето четене промените в конституцията, свързани с членството на страната в ЕС. Промените бяха одобрени с 225 гласа "за" от общо гласували 230 народни представители. Поправките в основния закон регламентират продажбата на земя на чужденци.

Тържественото заседание на парламента беше почетено от президентът Георги Първанов, министър-председателят Симеон Сакскобургготски, членовете на правителството, Негово светейшество патриарх Максим и представители на дипломатическия корпус.

С окончателното приемане на промените се дава възможност от 2014 г. гражданите на ЕС да стават собственици на земя у нас от. Това право ще имат и чужденците от трети страти, с които имаме ратифицирани международни договори. Режимът за продажбата на земя на чужденци се определя със специален закон, записаха депутатите като защитна клауза.

С поправките беше приета и разпоредба за избор на членове на Европейския парламент и за участието на граждани от ЕС в изборите за местни органи у нас.

Естествено е днес да се поздравим и да благодарим на всички, които поддържаха плавния ход на българския кораб към водите на европейското пристанище, заяви председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев в първото изказване след след приемането на промените в Конституцията. Той добави, че България вече е в началото на последната къса отсечка до подписването на договора за присъединяване към ЕС. Междупартийнитe различия станаха преодолимо слаби чрез осъзнаване на близостта на такава голяма цел, каквато е членството в ЕС, посочи Илчев.

Според лидера на левицата Сергей Станишев приетите промени в конституцията са може би най-същественото, което депутатите от 39-то Народно събрание ще оставят в историята на българския парламентаризъм. "Левицата е убедена, че се нуждаем от съгласие и за необходимите изменения - на конституционно и законово равнище, за съществена реформа на съдебната власт", заяви от парламентарната трибуна Станишев. По неговото мнение гласуването недвусмислено е доказало, че европейската интеграция е избор и приоритет на всички групи в парламента и на цялото общество. Лидерът на левицата отбеляза, че е много важно какво мнозинство ще се формира в 40-то Народно събрание, защото от него зависи как законово ще се уреди режимът на земята.

От името на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова отбеляза, че гласуването за промяна в Конституцията е показало, че няма рискове пред България за нейното европейско членство. Парламентът успя да намери баланса между защита на националните интереси и участието в новата интеграционна среда - ЕС, отбеляза тя.

Предизвикателствата пред следващия парламент са не по-малки, защото трябва да бъдат приети редица закони, за да може направеното днес с поправката в основния закон да се превърне в работещо право, посочи Екатерина Михайлова. Сред необходимите нормативни актове тя отбеляза приемане на закон за избора на народни представители в Европейския парламент, закон за избор на представителите в местната власт, закон, уреждащ режима за продажба на земята, както и специален закон и специални норми в бъдещия парламентарен правилник за възможностите за контрол на парламента над правителството.

"Сегашните промени в конституцията ни доближават с още една крачка до европейското ни бъдеще, по-важното е, че те ще отворят нови перспективи пред страната, ще укрепят основите на нашата икономика и ще гарантират, че гласът на България ще бъде чуван от цяла Европа наравно с всички останали страни от най-големия икономически блок на съвременния свят, заяви лидерът на СДС Надежда Михайлова. По нейните думи промените, които са гласувани от парламента са резултат от желанието на мнозинството български граждани да бъдат част от модернизираща се България. Надежда Михайлова заяви, че най-съществената поправка е прехвърлянето на суверенитет от България към ЕС. По думите й с тази поправка суверенитетът на българската държава няма да се ограничи, а ще се разшири.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА