7 Юли, 2003 00:00 897 0

Поредното застрояване на междублокови пространства в жк "Люлин"

  • собствениците-
  • място-
  • обаче
"Ще се борим, до бой ще стигнем, но няма да позволим под прозорците ни да изникне паркинг и автомивка", тропва по масата на малко кафене пред блок 013 на столичния комплекс "Люлин" мустакатият Атанас Димитров. Той е председател на гражданското движение "Еврозона" и обитава един от блоковете, пред които собствениците на реституирана градинка искат да направят паркинг.
В момента на 3800-те квадратни метра има кафене, пейки, зелени петна и дървета на по 20-30 г. Имало е и игрище - с футболни врати и кошове. Заради инвестиционните намерения на собствениците те не само са изтръгнати, но и са отнесени през няколко микрорайона. "Махаха ги един-два пъти, но децата си ги намираха и си ги донасяха. Затова ги откараха много далече", обяснява жена на средна възраст. Тя с недоумение поглежда бившето игрище и се чуди как под прозорците й ще минават коли и ще се издигне автомивка. Точно до спорния имот гордо стърчат грозни ламарини. Зад тях са приютени двайсетина коли. Този "паркинг" също е незаконен, преди няколко години го направиха уж временно, но си стои и досега, възмущават се жителите.
Реститутите наскоро са получили
разрешение от главния архитект на район "Люлин" да заградят мястото
си с ограда. Протестите на хората от околните блокове обаче спрели строежа й. "Как ще минаваме до спирката на автобусите, те направо ни прерязват пътя?!", чуди се млад мъж, докато прескача издигнатата бетонна основа на оградата на път към блока си.
За да прекара ток до заграденото пространство, един от собствениците е разкопал близо 300 метра асфалт до електротаблото на блока. Копката обаче е била здрава - земята е обърната наопаки, все едно къртица е копала. "Кой ще ни оправи сега тази неразбория, като дойдат от общината,
нас ще глобят, че сме разбили плочките"
роши побелелите си коси пенсионерът Петър Петров.
24-годишната Аксения Георгиева е категорична, че няма да позволи в градинката, където е израснала, да изникне автомивка. "Пълен абсурд! Това може да се случи само в нашата държава. Къде да се дянат децата ни, ако изчезнат всичките градинки и на тяхно място се появят паркинги, кръчми и блокове", възмущава се майката на 10-месечната Валерия.
Наследниците на спорното място го получават още през 1999 г. Притиснат от бунтовете на люлинчани, кметът Иван Афионилиев е издал забрана за строеж върху имота и е предложил на собствениците компенсация с равностойно място в съседния микрорайон от общинския резервен фонд. Чака обаче тяхното съгласие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА