Last news in Fakti

9 Юли, 2003 00:00 739 0

Булгаргаз - единствен публичен доставчик на синьото гориво

  • булгаргаз-
  • природен-
  • страната-
  • момента-
  • закон-
  • новия-
  • компании-
  • доставчик-
  • милев-
  • природен газ-
  • новия закон
Булгаргаз ще остане единствен публичен доставчик на природен газ или тези функции ще му се отнемат напълно след влизането в сила на новия Закон за енергетиката, съобщи Николай Милев, началник управление Проучване и анализи в Булгаргаз ЕАД. За публичен доставчик ще може да бъде определено друго юридическо лице, ако диверсификацията в доставките на природен газ за страната надхвърли 25% или ако България бъде приета в Европейския съюз /2007 г./ и има системна връзка със страна, член на ЕС, в която има висок процент на диверсификация, уточни Милев. В момента Булгаргаз извършва целия внос на природен газ у нас, но след приемането на новия закон този дял може да намалее дори до 0%, прогнозира Милев. Транзитът на синьо гориво, който сега Булгаргаз извършва 100%, след приемането на новия закон може да намалее, ако се създаде конкурентна транзитираща компания, твърди експертът. В бъдеще Булгаргаз ще запази правото си да не участва в добива на природен газ, но ще продължи да го съхранява. И тази дейност може да се демонополизира, ако друг инвеститор изгради хранилище. Най-сигурното право, което ще бъде запазено за дружеството и според новия закон, е, че то ще остане единствен оператор на газопреносната мрежа. За сметка на това Булгаргаз възнамерява да се оттегли от дистрибуцията. Единственият доставчик на природен газ в момента за България е Русия, оператор на газопреносната мрежа е Булгаргаз, в страната има 28 дистрибуторски компании, които действат в 33 общини, а добивните компании са 2. Основните консуматори на природен газ в момента са химическата индустрия, енергетиката и металургията. В останалите сектори дистрибутиращите компании реализират дял, по-малък от 4%. В продажбите на газ ниско налягане делът на Булгаргаз е символичен - 0.07%, т. е. дружеството има нищожно присъствие в областта на дистрибуцията.
ОБЕМИТЕ
От 1997 до момента транзитът на газ през страната расте, през 2002 г. е бил 13 млрд. куб. м. През последните 3 години Булгаргаз изгради нови тръбопроводи високо налягане с дължина 350 км. С пуска на компресорна станция Провадия капацитетът на страната ни за транзит на природен газ е нараснал до 18 млрд. куб. м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА