Last news in Fakti

10 Юли, 2003 00:00 764 0

Бившата а/к "Балкан" продаде имущество за над 4млн. лв.

  • балкан-
  • компанията-
  • илчев-
  • председател-
  • синдиците-
  • фалиралата-
  • началото-
  • бургас-
  • активите
Черно на бяло - За първите 6 месеца обявената в несъстоятелност авиокомпания Балкан е завела 11 иска срещу фирмата Болкан Еърлайнс холдинг B.V. на Гад Зееви. Спечелила е две дела, по които исковете са за 1.5 млн. USD. Открити са 82 търга от началото на годината. Продадени са резервни части за Боинг за 1.600 млн. лв., техническо и кетъринг оборудване. Подписани са договори за наем на хотелите Плиска в столицата и Космос в Бургас.
Имущество за над 4 млн. лв. е продала авиокомпанията от началото на 2003 г., когато започна осребряването на активите на фалиралата Балкан, научи в. ПАРИ. Компанията е завела 11 иска срещу фирми, свързани с Гад Зееви. Две от делата са спечелени, като по тях са издадени изпълнителни листове за суми от 1.5 млн. USD. Планът за осребряване на активите на Балкан, изготвен от синдиците Станислав Лютов и Радослав Тонев, бе приет в началото на годината от Софийския градски съд. Досега от Балкан са заведени 320 дела за увеличение и съхранение на масата на несъстоятелността, включваща имущества у нас и в чужбина. Около 100 от общо 109-те процедури за продажба са предвидени за тази година. До този момент са започнали 82 процедури. Събраните пари позволяват на синдиците да удовлетворят всички задължения към служителите на компанията и да погасят публичните вземания на държавата и общините. Справката за това е внесена от синдиците в Софийския градски съд и до края на месеца ще започне изплащането на средствата. Натрупаните задължения към служителите на Балкан са от 1000 до 10 000 лв. на човек.
Собствеността на фалиралата Балкан се продава чрез публични търгове, организирани в съответствие с последните изменения на НПК. Окончателната оценка на активите на компанията, направена от фирма Илиев и Ко, е в размер на 95 млн. лв. Според източници на в. ПАРИ тя е силно завишена, защото е правена на основата на оздравителния план на бившите синдици Олга Миленкова и Христо Моллов. В оценката влиза и търговската марка на Балкан. Публични изпълнители ще продават хотел Плиска в столицата, хотел Космос в Бургас, базата в Долна баня, самолетите и автомобилите на компанията. Засега държавата е наложила възбрана на продажбата на тези имоти и затова хотелите могат да се дават само под наем. Досега няма интерес към закупуване на цялото имущество на фалиралата компания.политическо доверие. Новият председател Станимир Илчев ще има тежката задача да консолидира различните групи в ПГ на НДСВ и да унифицира разнопосочните интереси в средите на мнозинството, коментираха царисти. Депутати от опозицията не изключиха Илчев да има допълнителни проблеми с имиджа си заради арестуването на сина му в Испания.
Ще се опитам да запазя стоицизма на Панайотов, който се натоварваше с прекалено голям обем работа, без да се стъписва, обеща Станимир Илчев. Той се ангажира и да подобри комуникацията и координацията вътре в групата и взаимодействието с правителството. Новото време не е в кавички, както някои го определяха, каза Мирослав Севлиевски. Ако всички си вярваме, то ще дойде, добави той.
ВИЗИТКА
Станимир Илчев е роден на 31 юли 1953 г. в Бургас. Завършил е журналистика. От 1 август 2001 г. е председател на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност. От март т. г. е зам.-председател на парламентарната група на НДСВ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА