Last news in Fakti

12 Август, 2013 10:08 21 334 8

Бункерът на Тито

  • бункер-
  • сараево-
  • тито

 Свръхсекретният комплекс недалеч от Сараево е струвал 4.5 млн. долара и е замислен като команден щаб на Тито в случай на ядрена война. Изграждането му е отнело цели 26 години, но съоръжението никога не е било използвано, се посочва в публикация на Deutsche Welle.

Противоатомното скривалище недалеч от Сараево не е обикновено убежище, а гигантски подземен свят, построен за някогашния югославски ръководител Йосип Брос Тито. Той обаче не успява да стъпи нито веднъж в него, защото по-малко от година след като бункерът е завършен, Тито умира през 1980-та, а Югославия се разпада и без атомна война.

“Военно съоръжение Д-О”, каквото е било кодовото име на най-сложното и най-голямо противоатомно скривалище в бивша Югославия, сега за първи път отваря врати за широката общественост с изложба на съвременно изкуство, посветена на Студената война. При посещенията с екскурзовод човек научава и доста интересни подробности за историята на бункера. Полковник о.з. Шериф Грабовица развежда посетителите из подземния свят и разказва как той и неколцина други военнослужещи, ползващи се с пълно доверие, били натоварени да пазят това място от 1979 г. до 1992 г., когато започва войната в Босна. В продължение на цели 13 години той е пазел тайната дори от съпругата си. В нея са били посветени общо шестима офицери и деветима цивилни, дали обет да пазят държавна тайна, разказва 63-годишният днес пенсионер.

Спасен от разрушаване

Това, че бункерът и днес все още го има, е свързано с не по-малко любопитна история: След разпадането на Югославия доминираната от сърби югославска федерална армия подготвя изттеглянето си от Босна и белградският Генерален щаб решава да взриви съоръжението, за да не попадне то в ръцете на босненските мюсюлмани. Шериф Грабовица е натоварен с подготовката по взривяването на бункера. И тъй като самият той е мюсюлманин, а освен това и вещ в занаята си военен пиротехник, изпълнява заповедта по своему. “Наредиха ми да поставя на всеки от трите изхода на бункера 1 500 килограма експлозиви – количество, достатъчно да разруши целия подземен комплекс. Разпределих ги, само че прерязах проводника преди да напусна мястото”, разказва Грабовица. Така бункерът остава непокътнат.
Портретът на Тито все още украсява някои от помещенията на подземния комплекс

Впрочем, самият бункер е по-скоро скучен. Изграден в скала във формата на подкова той е съставен от 12 блока с обща площ от 6 500 кв. м, предвидени да поберат 350 души. Помещение за обеззаразяване, болница, десетки спални, конферентни, командни и комуникационни зали се редуват в подземния тунел. За Тито и съпругата му са били предвидени специални помещения, както и за високопоставени гости. Макар и не така спартански обзаведени като останалите те не се отличават с натрапващ се лукс. Портрети на Тито все още украсяват някои от помещенията.

Тито – емблематична фигура на движението на необвързаните – се е опасявал от чужда инвазия. Затова навремето решава да осее страната с подземни бункери, използвани частично по време на войната в Босна от 1992 до 1995 година. “По ирония на историята бункерът, който никога не е използван, е построен за ядрена война. Докато ние тук бяхме свидетели на една конвенционална, особено кървава война”, казва Бранислав Димитриевич, специалист по история на сръбското изкуство и уредник на изложбата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Господинов

    12 0 Отговор
    Що да го разрушават да го ползват за винарна примерно или за склад

    Коментиран от #2

  • 2 Vasil Borisov

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван Господинов":

    То бяха бункери на Садам,Чаушеско,сега на Тито.Да не мислите , че Обама няма бункери? Кога ще Ви дадат да ги снимате?.......

    Коментиран от #7

  • 3 Бай Иван

    4 0 Отговор
    Ми то и в България има ,но да не мислите ,че някой ще ви каже къде са?

    Коментиран от #4

  • 4 PROFESIONALISTA

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Иван":

    Те се знаят къде са, например най-големите са под военните заводи в Казанлък и в Търговище... Пълно мъртвило са в момента, наистина биха станали чудесни изби за винце...
  • 5 иван иванов

    1 0 Отговор
    На днешно време са нужни повече от всякога. Докато властта е в психопати-садисти от еврейски произход, във всеки момент човек трябва да е нащрек за ядрен катаклизъм и каквото още се сетите.

    Коментиран от #6

  • 6 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "иван иванов":

    И според теб като си нащрек какво ще промени това? Ще влязат един от един милион души в някакъв тъп бункер и ще се спасят? Ами после какъв ще го вирят след ядреното опустушение? Какво х.. му ще ядат и пият, как ще се справят с вековните последствия? Просто късметлиите ще загинат веднага, а останалите бавно и мъчително ще плащат за греховете на всички. И ще съжалят хиляди пъти, че въобще са опитали да се спасят. Но това няма да се случи, защото много преди това ще настъпят други, по-катарзисни събития....
  • 7 Руснака Руския

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vasil Borisov":

    веднага, щом осъдят режима на САЩ за престъпленията им
  • 8 пончо

    0 0 Отговор
    "Свръхсекретният комплекс недалеч от Сараево е струвал 4.5 млн. долара"

    ха! бил съм там и мога да кажа, че 4,5 млн. долара може да струва единствено електрическия агрегатс кабелите за осветлението!...