11 Август, 2003 00:00 5 898 0

Бъдещите инвеститори в Рупите със свои устройствени планове

  • рупите-
  • много-
  • ванга-
  • около-
  • които-
  • собственост-
  • трябва-
  • местността-
  • комисия-
  • охраняема-
  • място-
  • дъгата-
  • територията-
  • съвет-
  • държавна-
  • земите-
  • петрич-
  • поземлената-
  • здравеопазването-
  • според-
  • извори-
  • освен-
  • преди-
  • пророчицата-
  • години-
  • олимпийски-
  • прави-
  • тере
Най-загадъчната девствена и красива местност, предизвикваща необяснимо вълнение у всеки посетител независимо за кой път идва тук, е Рупите. Мястото е кратер на изгасналия вулкан Кожух, оградено от всички страни от новообразувани възвишения. Термалните извори, бликащи на много места в подножието на хълмовете, напомнят за диханието на вулкана от времето на терциера.
Мистерията за съществуваща, но все още неразкрита тайна се засилва от факта, че Рупите бяха мястото, което повече от 30 години обитаваше феноменалната българска пророчица Ванга. На 11 август се навършват 7 г. от смъртта й. Когато роднини питали Ванга защо стои на това място, тя отговаряла: Имам определено време колко да стоя тук. Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него черпя енергия и сила. Някога тук е горял странен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна. Тя казвала, че на Рупите чува гласовете, които й говорят много неща. А точно там, където е нейната къщичка, според Ванга е центърът, който свързва светилищата, намиращи се наоколо още от древността.
Най-почитаният от пророчицата празник е 15 октомври, когато според църковния календар е Петковден. Поводът за този празник според нея е следният: На този ден, 15 октомври, преди хиляди години е изригнал вулкан. Под огнената лава са били погребани голям град и хиляди невинни хора. Те били високи, едри и се обличали в дрехи, тънки и блестящи като станиол! Били много просветени! Реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете го потапяли във водите й. Градските порти били украсени с големи позлатени крилати животни. Тук, на това място, имало три големи храма - "Света Петка", "Света Богородица" и "Свети Пантелеймон". Горещата бездна, която погълнала селището, сега ни изпраща топлите си пари, за да се лекуваме. Това са въздишките на невинно загиналите хора!
Този подземен град се казва Петра
Счита се, че тук е петата област на Дуат, която египтолозите търсят от години. Тук е бил градът на Озирис. Подземният град е врата към Космоса, към друго измерение. Целият град е в злато, а благородният метал дава възможност за акумулиране и препредаване на непознатата енергийност. Пророчицата, както е известно, е възприемала посетителите освен като глас и като образ - прозрачни фигури, които никой от близките й не чувал и не виждал. Златният конник, с когото разговаряла пророчицата, излизал от подземния град. Ванга казвала още, че когато открият подземния град, ще се разбере, че сме дошли от Космоса.
Още по-интригуваща е подсказаната от пророчицата линия на хребета, извисен над къщата й на Рупите. Ето какво е разказала Ванга на сестра си Люба, записала го е племенницата Красимира Стоянова: Веднъж след дъжд се появила дъга и единият й край сякаш бил потопен в канала с вода, минаващ покрай къщичката й. Стори ми се много странно, защото Вангината къщичка и този необикновен и тайнствен хребет зад нея се оказаха заградени от дъгата като в рамка и тази картина въздействаше много силно. Мълчах и не казвах на сестра си какво виждам. Изведнъж тя ми каза: Дай ми ръка да излезем на полянката близо до канала, вземи и столче! Бяхме само двете, седим и мълчим, а прекрасните цветове на дъгата се открояват съвсем ясно. Беше изключително красиво! Питам Ванга внимателно, защото не разбирам как може дъгата да стои толкова дълго на небето, как вижда дъгата тя, какво означава толкова много красота, събрана в едно, а тя казва: Дъгата се е появила за първи път, когато дъждът спрял, след като валял обилно в продължение на 40 дни и е унищожил целия човешки род и всички земни твари. Останал е само ковчегът на Ной. Възразявам, че това е библейската легенда, и питам дали тя така го вижда. Ванга: Ох, не мога да ти кажа всичко, което виждам, но вечер, към полунощ, когато пресичам салона на къщата си, винаги минавам покрай този Ноев ковчег, той стои там непокътнат вече толкова години!
Забулена в тайнствена и трудна за възприемане информация, местността Рупите е известна и с лековитите минерални извори. Веднага след промените през 1989 г. и особено напоследък
Тя привлича наши и чужди инвеститори
като място за голяма туристическа атракция. Строителството на обекти тук обаче става само с разрешение на Министерството на здравеопазването, тъй като територията на Рупите от около 3000 дка има статут на санитарно-охраняема зона. Заповед № 6210 от 30.05.1978 г. на тогавашния здравен министър В. Попиванов продължава да е в действие. Границите на зоната са: на запад - приблизителна дължина 3050 м и преминава през местностите Цивциница и Бялата пръст; на север - около 1000 м успоредно на пътя за София и преминава през местността Старчески ливади; на изток - около 2700 м успоредно на десния бряг на Струма; на юг - около 900 м към землището на с. Рупите преди жп линията Генерал Тодоров - Петрич. Зоната е охраняема като вододайна, има 5 сонди за питейна вода.
Никой не може да строи в местността Рупите и без изследване за оценка въздействието на околната среда, казаха от РИОСВ в Благоевград. Хълмът Кожух с площ от 94 ха е обявен за природна забележителност през 1962 г. заради изключително редките животински и растителни видове. Специалисти казват, че тук е рай за развъждане на влечуги.
Около 20 ха от самата местност Рупите от 1980 г. са със статут на защитена местност.
С решение на ЦК на БКП през 1967 г. тук е построена уникална база на БАН за култивиране на зелени микроводорасли. Това е изключително перспективен продукт, който освен с лечебни качества е и храната на бъдещето, казва проф. Христо Дилов, основател и главен изследовател на едноклетъчните, които се оказало, че превъзхождат в много аспекти висшите растения. Любопитно, е че водорасловата биомаса се изнасяла за Япония, лично проф. Хироаки Ивамото идвал на Рупите. Японците, които били много напреднали в областта на микроводораслите и приложението им, таблетирали нашите и ги продавали в целия свят. Основният им лечебен ефект е като противоязвено средство, при чревни разстройства и колики. Разработени били и много продукти на микроводораслова основа за нуждите на медицината, козметиката и като хранителна добавка. Нашите водорасли били много ценни заради термалната вода, в която се развивали, установил проф. Дилов. Изворите имат дебит от 30 л/сек. Водата е прозрачна, със слаба миризма на сероводород и непрекъснато отделящ се газ. Температурата й е 75 градуса по Целзий и има неутрално pH. Тя съдържа 17 основни съставки и значително количество въглероден двуокис. Най-общо водата може да се характеризира като хидротермална, хидрокарбонатна натриевофлуорна и силициева, съдържаща свободен въглероден двуокис и микроколичества литий, стронций, арсен, бор и др. Съставът й е постоянен от 1962 г.
От 1986 г.
базата на БАН е прехвърлена в активите на фармахим и впоследствие на завод "Медика" АД в Сандански
В момента не се произвеждат микроводорасли, тъй като има натрупани големи количества биомаса. Фирмата прави таблети Рупи, които прочистват и енергизират човешкия организъм. Те не отстъпват на рекламираните синьо-зелени водорасли на АквоСорс по качество, а само по маркетингова стратегия.
Тук е единствената у нас орнитологическа станция за прелетни птици. Създадена е през 1970 г. от зоолога Димитър Нанкинов. През Рупите минава т. нар. Аристотелев миграционен път на птиците от цяла Европа. Другото птиче трасе е по Черноморското крайбрежие.
До 1989 г. освен малката къщичка на Ванга, построена на място, посочено лично от нея, има няколко временни постройки на постоянни посетители, идващи на лечение на минералните извори. Те лекуват костни заболявания и някои кожни, тъй като съдържат сяра. База тук имат горското стопанство и бившата РПК. Сградата на потребителната кооперация е продадена на частник, който искал да прави хотел и ресторант, но не му издавали още подробен устройствен план. През 1988 г. екип на арх. Леков от София е разработил паркоустройствен план на територията, а през 1995 г. е правена частична кадастрална карта.
Единствените нови сгради, които са изградени тук преди 10 г., са храмът "Св. Петка" и в момента се строи манастирски комплекс около него. Теренът от около 25 дка е откупен от фондация "Ванга". Наскоро
общинските съветници на петрич решиха да се предостави правото на строеж върху 46 дка земя на Българския олимпийски комитет на Иван Славков
За да е законно, ОбС реши отдаването на строителството на обекта да стане с конкурс и конкретно предназначение. Да се изгради Национален олимпийски център за спортна медицина, биохимични изследвания, подготовка и възстановяване на спортисти, за образователни и научни изследвания, свързани със спорта. Любопитно е, че теренът на Рупите се отдава при начална цена от 0.50 лв. за кв. м. Разрешихме строителството на център за олимпийски нужди в Рупите, тъй като от поземлената комисия не постъпи документ за ограничено ползване на земята, каза Туфчо Сандъкчиев, председател на ОбС-Петрич. Той уточни, че теренът се намира югозападно от храма на Ванга, на 50 м над линията, т. е. влиза в санитарната зона, определена от здравното министерство. Освен това земите са публична държавна собственост. Поземлената комисия обаче е възстановила парцели на собственици от село Рупите и в тази зона. И хората искат да строят ваканционни селища. До момента никой не е получил за инвестиционното си намерение оценка за въздействие върху околната среда от РИОСВ или МОСВ, казаха от строителния отдел на общината.
Решението на общинския съвет за отдаване на терени за строеж в местността Рупите се основава на новоизготвения план за земеразделяне от 1999 г. С него тогавашната поземлена комисия записва земите, обявени за санитарно-охраняема зона със заповед от 1978 г. на Министерството на здравеопазването, като... общинска собственост, въпреки че са публична държавна собственост. Това е станало поради техническа грешка при приемането на плана, каза Мохамед Рушидов, новият председател на поземлената комисия в община Петрич. Той е сезирал с писмо общинския съвет, че не трябва да се предприемат разпоредителни действия с терените на Рупите, докато не дойде заповедта на министъра на земеделието Мехмед Дикме за корекция в земеразделителния план, касаеща района на Рупите. Изпратил съм искане до министър Дикме за частична промяна на плана и пререгистрация на земите обратно от общинска в публична държавна собственост, каза г-н Рушидов. Основанието е заповед от 1978 г. на министъра на здравеопазването и неизменения оттогава статут на охраняема зона на местността Рупите с около 3000 дка. Затова след преразглеждане и преработка на земеразделителния план и след като се запишат земите обратно за държавна собственост, всички решения на общинския съвет за отдаване на терени на Рупите ще бъдат обявени за нищожни, каза председателят на поземлената комисия.
Много сериозен проблем е, че
за местността няма градоустройствен план
изработената кадастрална карта отразява само възстановената собственост на земи, каза за в. ПАРИ управителят на фирма Териториален кадастър в Благоевград инж. Иван Бележков. Не са картирани и обозначени минералните извори, не са отразени пътищата, електропроводите, газопроводите, хидрологията. И което е от изключителна важност - не е проучена геодезията на територията. Изобщо тук трябва да се направят основни проучвания, преди да се започне масово строителство. Според инж. Бележков заради особеността на мястото в изработването на проекта за устройство на терена трябва да се включат и екстрасенси, тъй като не навсякъде може да се пипа. Сега общинският съвет, предоставяйки право на строеж, действа на сляпо, което може да има непредвидими последици, казват експерти. Инвеститорите трябва сами да си правят подробни устройствени планове. Не е проблем да се изработи градоустройствен план и кадастрален пълен план на територията, но някой трябва да ги поръча, казват от строителния отдел на общината. Причината това да не се прави е статутът на охраняема зона на Рупите, а пък идват местни избори.
Ако се намери стабилен инвеститор, общината ще съдейства пред Министерството на здравеопазването за частично изменение на забранената зона, казаха от кметския екип. Изследване на терена може да покаже, че тук изобщо не трябва да се строи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА