Last news in Fakti

12 Август, 2003 00:00 1 440 0

Курортите в Несебър да не се обособяват в самостоятелна община

  • слънчев-
  • комплекса-
  • община-
  • според-
  • частните-
  • собственици-
  • прокарването-
  • новата-
  • несебър-
  • трифонов-
  • обяви-
  • слънчев бряг-
  • частните собственици-
  • община несебър-
  • новата община-
  • големите български курорти
Няма да позволя превръщането на кк Слънчев бряг в нов Берлин. Това заяви кметът на община Несебър Николай Трифонов по повод интервюто на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, в което тя лансира идеята на министерството за отделянето на големите български курорти в самостоятелни общини.
Според Трифонов, ако това преструктуриране бъде прието в резултат на инициираните от МИ законодателни промени, Слънчев бряг-Изток ще се отдели като самостоятелна административна единица, а Слънчев бряг-Запад ще остане към община Несебър. Трифонов бе категоричен, че ако това разделение бъде допуснато, община Несебър няма да осигурява ток и няма да позволи ползването на пречиствателната станция на новата община. Проблем с осигуряването на електрозахранване за новата община едва ли обаче ще възникне, тъй като неотдавна Слънчев бряг АД спечели делото за получаване на лиценз за експлоатация на електропреносната мрежа в комплекса. Това съдебно решение засега не е окончателно, обясниха източници на в. ПАРИ. Несебърският градоначалник обяви, че ще се бори с всички сили против прокарването на тази идея. Мотивите му са, че тази идея била неразумна и вероятно зад прокарването й стояли не особено прозрачни намерения.
Това предложение съществува от 10 години и за този период са се правили опити то да бъде реализирано по някакъв начин. Според нас зад предложението Слънчев бряг да се обособи като отделна административна единица стои някой, който иска да управлява парите на комплекса, защото на практика общината реши наболелите проблеми на Слънчев бряг, свързани с приемането на ЗРП и улесняване на процедурите по узаконяване на обектите. Оказва се, че сега вече сме ненужни, заяви пред вестника несебърският кмет. Той обяви, че е готов за преговори относно размера на средствата, които се връщат в Слънчев бряг от внесените в общинския бюджет от частните собственици в комплекса местни данъци и такси.
В момента в комплекса не се реинвестират почти никакви средства, контрира изпълнителният директор на Слънчев бряг Малина Бакалова. Според нея общинската администрация има интерес да се грижи приоритетно за по-малките населени места в общината и отклонявала голям обем средства в тази насока. Зад тези действия на администрацията стояли и политически стремежи за осигуряване на повече избиратели за предстоящите избори. Като човек, който дълги години е ангажиран в туристическата сфера, аз смятам, че за Слънчев бряг най-добрият вариант е да стане самостоятелна община, а не обособено кметство, обяви Бакалова. Вторият вариант бил неудачен и няма съществено да промени сегашния статут на комплекса.
Най-доброто, което може да бъде направено за туризма като приоритетен отрасъл, е именно това трансформиране на големите български курорти в общини със собствен бюджет и управление. Тази промяна ще е в синхрон с обявената държавна политика за пълна самостоятелност на туристическите селища и увеличаване на възможностите за собствено развитие, смята шефката на държавното дружество.Според нея дали това предложение ще бъде прието, зависи изцяло от държавата независимо от отпора на други заинтересувани страни. Категорично в подкрепа на тази промяна застават и частните собственици в комплекса, които са особено важен фактор за прокарването й. Според председателя на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Елена Иванова тази трансформация ще предизвика сериозен тласък в развитието на комплекса, тъй като новата община ще е финансово и административно независима. Така размерът на инвестициите ще се увеличи чувствително и ще бъдат задоволени адекватно нуждите на комплекса, категорична бе Иванова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА