Last news in Fakti

9 Януари, 2023 11:11 6 870 10

Значително поскъпване при съседите

  • гърция-
  • жилища-
  • миграция-
  • цени-
  • руснаци

Причината за ръста от 13% при жилищата е напливът на руснаци в Сърбия

Значително поскъпване при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

През третото тримесечие на 2022 г. цените на апартаментите в Сърбия са се увеличили с 3,2% на тримесечна база и с 13% на годишна база, докато през 2019 г. и 2020 г. годишното увеличение на цените е било 8%. Индексът на цените на жилищата през третото тримесечие на 2022 г. е 138,08, което е с 38% повече от първото тримесечие на 2019 г.

По отношение на темповете на растеж на цените от първото тримесечие на 2019 г. до третото тримесечие на 2022-ра водещи са регионите Войводина (стойност на индекса 142,13) ​​и град Белград (стойност на индекса 141,43). Най-динамичен годишен ръст на цените през третото тримесечие обаче се наблюдава в района на Южна и Източна Сърбия (+15,94%). Тази динамика е свързана и с относително по-ниското ниво на цените на недвижимите имоти в района на Южна и Източна Сърбия в сравнение с градовете Белград и Войводина.

Според Bloomberg, цитирайки президента Александър Вучич, от началото на войната в Украйна над 100 000 руснаци и няколкостотин украинци са пристигнали в Сърбия, от които 17 000 са получили разрешение за пребиваване.

Притокът на руснаци промени местния пазар на недвижими имоти, като цените на наемите в Белград са се увеличили повече от два пъти поради скока на търсенето, коментират брокери. Така средният двустаен апартамент в центъра на Белград поскъпна от 300 EUR на месец до поне 600 EUR, което принуди много местни жители да напуснат града, чиято средна нетна месечна заплата е около 800 EUR.

„Всичко, което се появи на пазара, веднага се разпродава. Скоро те няма да имат какво да предложат в Белград“, коментира посредник.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брабус

    14 3 Отговор
    Дано и в Бг да поскъпнат повече.. много са евтини в момента!
  • 2 Калин

    21 2 Отговор
    Защо при съседите???
    При нас по розаво ли е???
    Има стоки с над 100% инфлация,ама телевизия и медиите го крият и ни баламосват ,че е 16%
    Аз затова телевизия не гледам или ни цакат с лъжи или с пошли шоу програми.

    Коментиран от #4

  • 3 Жоро

    9 14 Отговор
    Бойко лош,лош ама при него раята живееше добре.Нали искахте промяна,искахте чалгарчето,сега няма да мрънкяте
  • 4 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Калин":

    У нас пазарът е смешен. Ако изобщо го има някъде, той е в пренаселените градове като столицата. Настрани е нещо, като дедовия сандък. Стари неща вътре и току някой ги извади от прахоляка, да ги поразгледа, но като пак види, че за нищо не стават, връща ги обратно. Иначе ги има, ама никой не ги ползва за нищо, освен за присъствие.
  • 5 Гост

    9 4 Отговор
    Най ме кефят мултиобявите. Един и същи имот на нереално висока цена, но обявен няколко пъти едновременно от няколко агенции и товари статистиката, че цените се покачвали. Особено, ако е в район, където за година се появяват две-три обяви.
  • 6 Перо

    5 2 Отговор
    А в БГ, как са цените?
  • 7 Верка

    8 4 Отговор
    Абе те поскъпват имотите ама пари нямате.

    Коментиран от #10

  • 8 Стамат

    7 3 Отговор
    Пари има,ама Ганчо обича да е тънкана и най го е страх да не се мине и да не настине
  • 9 Българин

    11 1 Отговор
    Такава инфлация като в България няма никъде. Благодарим на нашите полтици за некадърното им управление и да не се чудят защо народът ги мрази и ненавижда.
  • 10 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Верка":

    Щяха да поскъпват, ако се продаваха. За сега само искате повече за по-малко, а никой не се лъже.