Last news in Fakti

12 Декември, 2022 11:11 5 092 5

Чужденците изкупуват имотите при съседите

  • гърция-
  • инвестиции-
  • чужденци

Гърция ще регистрира рекорден приток на чуждестранни инвестиции през текущата година

Чужденците изкупуват имотите при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестиционната активност на гръцкия пазар на недвижими имоти почти напълно се възстанови след пандемията от коронавирус. Данните на Bank of Greece показват, че през второто тримесечие на годината притокът на капитали от чужбина за закупуване на недвижими имоти в Гърция възлиза на 414,4 млн. EUR, което представлява увеличение от 67% в сравнение със съответния период на миналата година.

В същото време това е най-добрият тримесечен резултат от четвъртото тримесечие на 2019 г., когато чуждестранните инвестиции нараснаха до 410,3 млн. EUR, а също и третата най-висока цифра досега. Рекордът за тримесечието все още е през последните три месеца на 2018 г. при 464 млн. EUR.

Като цяло през първата половина на тази година притокът на чужд капитал регистрира годишно увеличение от 61% до 788 млн. EUR в сравнение с 488 млн. EUR, инвестирани в страната през първата половина на 2021 г. Въз основа на днешния темп и като се има предвид, че инвестиционната активност в недвижими имоти традиционно е била по-висока през втората половина на всяка година, вече е почти сигурно, че през 2022 г. не само ще станем свидетели на пълно възстановяване на чуждестранните инвестиции в недвижими имоти от началото на пандемията, но и ще има и нов годишен рекорд.

Към днешна дата най-голямата сума, получена в страната за една календарна година, е 1,45 млрд. EUR през 2019 г. Тази година изглежда, че тази цифра лесно ще бъде надмината и вероятно дори ще достигне близо до 1,6-1,7 млрд. EUR.

Друг фактор, който изглежда привлича инвеститори от чужбина, е наскоро извършеното увеличение на лихвените проценти. Това ускори вземането на решения, тъй като е ясно, че цената на заемите ще продължи да нараства през следващите тримесечия.

Според брокери и нотариуси, през летните месеци се наблюдава голям обем покупки и продажби с чуждестранни инвеститори, които се завръщат след пауза през предходните 2 години на фона на пандемията.

Чуждите инвеститори предпочитат апартаменти в центъра на Атина, качествено строителство в южните предградия на гръцката столица и луксозни селски къщи на популярни места.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чужденец

    3 2 Отговор
    Така е. Изкупува се всичко, което се продава. Обаче важно е ЗЗ да не се продава на чужденци, че тогава собствениците-чужденци могат да изгонят местните като мръсни котета. Иначе най добре е под наем да се пускат апартаментите, най голяма печалба носят и няма опасности от изгонване на местните.
  • 2 Шаро баубау

    8 6 Отговор
    Нека купуват. Половината Гърция ще потъне. Идват климатични промени.
  • 3 Аз Кочо

    1 3 Отговор
    Ще изкупуват, ще изкупуват па ще спрат
  • 4 ПЪГУОШ

    3 1 Отговор
    Пък Бойчо изкупил къща за мис Бикини , ама не при съседите , а чааааак в БарЦелоната ! Що така ?

    Коментиран от #5

  • 5 Караджата на Славчу

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПЪГУОШ":

    Щот го е страх от Томи Слипа - че животът е радост и тъга, мокри фанелки и мини-бикини...