Last news in Fakti

20 Август, 2013 13:57 1 278 1

Спад в наема на офиси клас „В”

  • офиси-
  • софия-
  • наем-
  • доходност-
  • пазар

До 5% спад в наемните нива на офиси клас „В” може да се очаква до края на годината. При първокласните офис помещения няма да се наблюдава съществено изменение в цената. Тенденцията, на макар и минимален спад в незаетите площи, който се наблюдава от началото на годината, ще продължи до края на 2013-а. Липсата на нови проекти няма да увеличи предлагането на офиси. Акцентът ще продължи да бъде върху офиси с налична енергийна ефективност, прогнозират от консултантската компания Sollers.

Дял на свободните офис площи

Почти няма изменение в процента на свободни офис площи от края на 2012 г. За София той остава около 27%, като в централната градска част той е 10.52%, а в периферията – 22.99%. „Високият процент на незаети офиси в периферията и широкия център се дължи на факта, че там са разположени около 95% от всички бизнес сгради в София”, обясняват анализаторите на Sollers.

Основните клиенти

И през първите шест месеца на 2013 г. компаниите от IT бранша, кол центровете, консултантските компании, счетоводните къщи, туристическите агенции, частните училища, застрахователните и телекомуникационни компании са тези, които търсят офиси.

Изискванията на наемателите

Факторите, които влияят при търсенето на офис помещения са: добра локация, лесна достъпност за служители и клиенти, паркинг и други. Липсата на някои от посочените изисквания кара част от фирмите да изнасят офисите си към периферията. Подобна тенденция се наблюдава от компании, чиято дейност не изисква ежедневна работа с институции и за които централната зона е проблем поради проблеми с паркирането. Друга причина за релокация са старите сгради в центъра на града, в които се помещават офиси, а също така и изтичащите договори, които са били сключени през 2007-2008 г.

„Офис сгради, които предлагат кафене, фитнес зали, заведения за хранене, магазин за хранителни стоки, са все по-търсени. Сред най-атрактивните локации са булевардите „Черни връх”, „България”, „Тодор Александров” и „Цариградско шосе”. С продължаването на строителството на метрото се очаква ръст в търсенето на офис площи по булевардите „Черни връх” и „Цариградско шосе”, както и в районите на летище „София”, „Бизнес парк София” и Камбаните”, обясняват от Sollers.

Доходността от офис площи

Към края на юни 2013 г. средната доходност при офиси клас „А” и „В” в столицата е 6.57%, което е с 0.65% по-ниска в сравнение със същия период на миналата година. Във Варна тя е 6.26%, а в Бургас – 6.10%. На годишна база се отчита понижение съответно от 0.32% и 0.20%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vladimir Yosifov

    0 0 Отговор
    Какво е качеството на строителството им ?
    Чувам легендарни оплаквания ...