Last news in Fakti

20 Август, 2013 16:38 4 331 4

Дисбаланс на пазара на хотели по морето

  • imot.bg-
  • хотели-
  • варна-
  • бургас-
  • черноморие

Пролетта е сезонът, в който най-много се сключват сделки за покупко-продажба на хотели. През последните години обаче все по-малко са смелчаците, решили да се насочат към този бизнес. Причината е една – голяма инвестиция, неясно кога ще се възвърнат вложените средства, още по-неясно дали и кога може да се очаква печалба. Това е и основният фактор в разгара на сезона по морето да се предлагат близо 300 хотела. Офертите са почти по равно между двата най-големи града. Наблюдава се обаче значителен дисбаланс, разглеждайки сегмента по област и град, сочи справка в сайта imot.bg. Във Варна около 40 от хотелите се намират в града, а близо 80 са в областта. Съвсем друга е картината в Бургас. В самия град се предлагат пет хотела, докато в областта офертите са над 160.

Варна

В Морската столица се предлагат както новопостроени, така и реновирани хотелски бази. Могат да бъдат купени също и семейни хотели. Цената на подобен имот с разгъната застроена площ от 510 кв.м с 8 стаи и 2 апартамента в квартал „Бриз” е 380 000 EUR. Двойно по-голям по площ хотел, разположен в района на жп гарата се продава срещу 950 000 EUR. Логично, колкото по-близо е разположен хотела до Морската градина, толкова по-висока е офертната му стойност. Там цените надхвърлят 4 млн. EUR. Пететажен хотел с площ 2500 кв.м може да се купи срещу 4 200 000 EUR. Състои се от 18 стандартни, 2 мансардни, 3 фамилни и 5 луксозни стаи с гледка към парка и морето.

Най-много хотели в област Варна се предлагат в курорта „Златни пясъци”. На второ и трето място остават местността „Ален Мак” и курортният комплекс „Свети Константин и Елена”. Преобладаващата част от имотите са тип семейни хотели.

Бургас

Петте хотела, които се оферират в града са разположени в централната му част. Цената на най-големият е 2 млн. EUR. Срещу тази сума купувачът получава триетажна база с разгъната застроена площ от 1536 кв.м.

Почти едно и също количество хотели се предлагат в Слънчев бряг, Приморско и Китен. Най-голям избор имат обаче предприемачите, които са се насочили към Свети Влас. От 230 000 EUR започват цените на предлаганите там около 30 хотела. Максималната стойност, която искат сегашните собственици на комплекс там е 1 400 000 EUR.

Дисбалансът в предлагането на хотели до голяма степен се дължи на факта, че по време на бума на пазара предприемачите се насочиха към южното Черноморие, коментират запознати. Затова в близките до Бургас курортни комплекси към момента се предлагат около 170 хотела, а в тези около Варна двойно по-малко. Именно поради наличието на повече природа хотелите по Северното Черноморие биха се продали по-бързо от тези на юг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 2 1111

    0 0 Отговор
    Някой трябва да сложи най-после край на тази олигофрения на брокери и продавачи,да продават хотели и търговски обекти на база застроена площ.Няма(предполагам) нормален човек,който да купи или да направи ,,инвестиция,, по този идиотски начин...

    Коментиран от #3

  • 3 qwerty

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "1111":

    Кой говори за застроена площ - посочени са брой на стаите!?!?!?

    Коментиран от #4

  • 4 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "qwerty":

    Нищо лично,но в статията се набляга на площа и местоположението на хотелите.На тази база няма как някой да разбере истинската стойност на хотела.Тя би трябвало да се определи от финансовите му резултати,настоящи и вече сключени предварителни договори с туроператори и т.н. Според мен(а и не само) един малък хотел със 50 стаи може да струва повече от някой с 350 стаи...и причината за това е единствено доброто управление и положителния финансов резултат в края на сезона.Затова мисля,че застроената площ,брой стаи,а понякога дори местоположението са второ/третостепенни по значение,тъй като всеки който инвестира в този бизнес се интесува от приходи и разходи.Т.е. инвеститорите купуват паричните потоци от даден бизнес(хотел в случая) а не застроена площ.И ще бъдат продадени само тези хотели,които са водили стриктно счетоводство за последните 3-5 год. А колко са те? ...пп Съжалявам ако съм засегнал някого с предишния си пост...Поздрави!