Last news in Fakti

1 Септември, 2003 00:00 574 0

Президентът иска да се ускори приемането на закона за конфискация на незаконните имущества

  • закон-
  • първанов-
  • илчев-
  • приемането-
  • президентът-
  • промени
Един бъдещ закон за конфискация на незаконно придобитите имущества е сред най-необходимите и неотложни промени, които трябва да направи парламентът, обяви президентът Георги Първанов в писма до премиера Сакскобургготски и шефа на НС Герджиков.Държавният глава настоя за приоритетно приемане на промени в Наказателния и Наказателно-процесуален кодекс. Законопроектите за поправки в НК вече бяха внесени в парламента.Писмата са изпратени в петък, информираха от прессекретариата на президента. В тях Първанов обяснява заключенията от последното заседание на Съвета за координация на борбата с престъпността. На тази сбирка бяха лансирани няколко предложения за промени в НК, както и идеи за подобряване на взаимодействието между органите на МВР, следствието и прокуратурата.
Президентът настоява по принцип за приемането на нов НК и нов НПК, които да отразят съвременната наказателна политика на българската държава. Но на този етап предлага да се обърне внимание на "най-неотложните промени" - като създаването на някои нови състави на документни престъпления, инкриминирането на посредничеството при отнемането на леки автомобили и необходимостта от нова уредба за използването на специални разузнавателни средства.
Държавният глава смята, че приемането на закон за конфискацията на имуществата, придобити по незаконен начин, ще доведе до определени резултати в борбата с организираната престъпност. Ускореното приемане на този закон ще възстанови част от доверието на гражданите в държавата и ще доведе до невъзможност легалната икономика да бъде инфилтрирана от престъпни по своя произход средства.
Освен това Първанов апелира за съдействие за бързото практическо създаване на Единната информационна система за противодействие на престъпността, уредена в Закона за съдебната власт. Пари за такава система може да има най-рано в бюджета за 2004 г.Добре е да се създаде обща инструкция за работата на органите на МВР, следствието и прокуратурата, препоръчва президентът. Той вика днес на "Дондуков"2 главния прокурор Никола Филчев.
Председателят на Парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев коментира, че идеята на президента за приемането на закон за конфискация на имуществото на незаконно забогателите е утопична, предаде БНР. Според Илчев идеята на Първанов за изработване и гласуване на такъв закон е благородна, но утопична.
Трябва да се каже с какъв инструментариум би се прилагал този закон, заяви Илчев, защото, по думите му, подобни специални по характер и обхват закони приближават твърде деликатната зона между правата на гражданите и императивите на изпълнителната власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА