Last news in Fakti

6 Януари, 2023 09:37 1 720 2

Ръст на наемите при съседите

  • гърция-
  • жилища-
  • наем

С 12% се е увеличила месечната рента на жилища в Гърция

Ръст на наемите при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Наемите на жилищата в цяла Гърция отчитат ръст от 12% през последната година. Това е поскъпване с над два пъти спрямо година по-рано, отчитат анализатори от мрежата на MAX Hellas.

Региони. В Атика цените са средно 7,6 EUR/кв.м на месец, което означава годишно увеличение от 8,6%. В град Солун средната цена сега възлиза на 6,5 EUR/кв.м на месец, което е увеличение от 15,1%, докато в крайните квартали на града ръстът е 12,3%.

В проучване от 2021 г. средният наем в районите на центъра на Атина е 7 EUR/кв.м срещу 7,8 EUR/кв.м през 2022-ра (+11,4%). Съответно в южните покрайнини средната месечна наемна цена тази година е 8,7 EUR/кв.м (+13%), докато в северните покрайнини средната цена достига 8,6 EUR/кв.м (+4,8%). В Пирея и Западна Атика ръстът е съответно 5,7% и 11,7%.

Най-нисоките наемни нива в Атика са в Колонаки е 12 EUR/кв.м, следвани от Филотей (11,3 EUR/кв.м), Алимос и Глифада (11 EUR/кв.м) и Психико (10 EUR/кв.м).

Сред кварталите на Атина наемът в Зографу е едно ниво по-скъп от този в Кукаки – 9 EUR/кв.м срещу 8,2 EUR/кв.м, което показва рязък ръст на търсенето от студенти през тази година. Пандемията доведе до действително натрупване на тригодишно отложено търсене на студентски жилища през тази академична година, казаха пазарни лидери.

Според RE/MAX в центъра на Атина най-търсени са апартаменти от 51-80 кв.м, строени преди не повече от 20-25 години, средният месечен наем за тази категория е 510 EUR. Тази категория включва и студентски общежития. В Западна Атика търсенето е съсредоточено върху апартаменти на възраст 15–20 години с площ от 51–80 кв. м, а средният наем е доста по-нисък - 400 EUR. В Пирея и съседните райони средният наем е 440 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    2 0 Отговор
    Скоро и у нас така
  • 2 съсед

    4 2 Отговор
    И в България наемите ще се вдигат постоянно. Вдигайте още минималните заплати, надувайте инфлацията със високи пенсии и други подобни разходи, обезценявайте парите и чакайте ниски наеми.