Last news in Fakti

25 Януари, 2023 09:23 34 833 79

Интересът на българските купувачи на жилища значително се промени

  • imot.bg-
  • жилища-
  • тенденции

Вече не се купува на „зелено“

Интересът на българските купувачи на жилища значително се промени - 1
Снимка: М. Богданова ©

Повишаването на лихвените проценти по ипотечните заеми, за което се говори близо 3 години, е факт. Прогнозите какво ще се случи след това с поведението на купувачите варираше от това, че няма да има промяна, до това, че покупките ще намалеят значително. Донякъде на част от предположенията станахме свидетели, на други – не. Основната причина, поради която анализаторите не успяха да направят точна прогноза, е че не отчетоха фактора инфлация.

От една страна – повишаването на лихвените проценти по жилищните заеми накара много купувачи да преосмислят решението си да отложат придобиването на жилище. От друга страна – двуцифрената инфлация, на която станахме свидетели през 2022 г., подтикна много от хората, които имат значителни спестявания, да ги вложат в недвижим имот, за да запазят стойността им.

Какво се случва, обаче на пазара на жилища в строеж? Допреди 2 години подобна инвестиция спадаше към една от най-печелившите. Галопиращото поскъпване на строителните материали в съчетание с повишаването на лихвите по ипотечните кредити направи подобна инвестиция не чак толкова изгодна. Това е и основната причина днес масово да се търсят напълно готови жилища. И това до известна степен е добре за инвеститорите, които през последната година трябваше да „преглътнат горчивия хап“ с по-високите цени на строителните материали и без да коригират цените в договорите към клиентите. Това направиха не всички, но повечето строителни компании.

Днес картината на пазара на жилища е такава, че клиентите решили да купят апартамент с ипотечен кредит предпочитат той да е напълно готово, да могат веднага да влязат да живеят в него и да не се налага ремонт, който също изисква значителни допълнителни средства. Предлаганите жилища в строеж са вече на нови – доста по-високи цени. При завършване на имота то той ще е на почти същата цена, която е в момента готовото строителството. Още един основателен факт да се купи сега готов имот.

Цените на жилищата старо строителство също са високи поради ограниченото предлагане. А офертите са малко, тъй като във време на висока инфлация са малко тези собственици, които ще продадат имота си.

На какво ще станем свидетели през 2023 г.? През последните поне две десетилетия интересът на българина винаги е бил към дву- или три-стайни жилища. Според анализатори, тази година няма да е такава. Вече виждаме как купувачите се насочват към по-малки жилища. Тенденцията се дължи най-вече на липсата на средства. Когато жилищата са по-малки, то те са достъпни за повече хора, обясняват анализатори. Колко е изгодно да се купи гарсониера е доста спорен въпрос. Причината е в силно ограниченото предлагане. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че към момента в София се оферират едва 1200 маломерни жилища. В Бургас техният брой е само 123, а в Морската ни столица – близо 600.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    95 43 Отговор
    Кой би живял в гербаджийските маймунарници?

    Коментиран от #2

  • 2 Харалампи

    54 29 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Аз що ти в коя панелка си

    Коментиран от #4

  • 3 Госあ

    127 16 Отговор
    Дано се спука тоя имотен балон.

    Коментиран от #55, #75

  • 4 честен ционист

    43 117 Отговор

    До коментар #2 от "Харалампи":

    Живях в панелка до 7 годишнината ми. От тогава смених вече няколко дома. Един мъж ако през живота си не заработи пари за поне 2-3 жилища, то той не е никакъв мъж.

    Коментиран от #9

  • 5 Селчо Селев Селянджийски

    83 7 Отговор
    е основният покупател и ползвател на новопостроените жилплощи.Един си гледаше кокошките на балкона,да му снасяли пресни яйца.Петелът му пищеше като бойна сирена..
  • 6 МирО

    131 13 Отговор
    Нормално, при война на 500 км. от нас, при задаваща се депресия и още куп проблеми - на човек му е по-важно физическото оцеляване на него и близките от колкото бетоните кутийки. Да видим колко празни апартамента ще излязат на пазара - този брой ще е катализаторът на срива на цените на имотите.
  • 7 Оценител на НИ

    86 13 Отговор
    Хора продавайте докато е време.

    Коментиран от #48

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 еврейска подлога

    69 10 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    търся да купя панелна боксониера за 500 К- евро или 530 К - USD. Плащам кеш, веднага ,ако може да е след 10 ти етаж. Парко-място не ми тре-а ,ходя с тротинетка на работа .Пазач цъм през 2 дена и сам заработил и за кучешка колиба също ,но тя трябва да е на село
  • 10 НЕРЕЗ

    131 10 Отговор
    Себестойността на квадратен метър ново строителство е 400-450 евро. Колко трябва да съм глупав за да дам 2000....?

    Коментиран от #45

  • 11 Гошу

    113 2 Отговор
    Зелено не се купува зареди проявената алчност и наглост на строителите. Индексацията в договорите отблъсква купувачите. Какъв е този инвеститор, който не може да поеме риска а изцяло го прехвърля на купувача.
  • 12 БНБ експерт

    79 3 Отговор
    Повишаването на лихвените проценти по ипотечните заеми ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА, до момента бе само проверка на пазара. Оказа се, /както прогнозират светилата от брокерските агенции/ че повишените лихви до момента не са стресирали купувачите, т.е започва се със стремително вдигане на лихвите и който оцелее. никъде не е казано, че всички трябва да са собственици на имоти /там нещо за жабата и вола знаете го/ !

    Коментиран от #16

  • 13 Трътлю

    46 6 Отговор
    Блокът вдясно е по-качествен, с по-големи и прави помещения и повече простор около сградата. При едно качествено саниране, така както ги санират в Европа, блокът в дясно и ще изглежда по-добре.
  • 14 Връбница 1

    99 4 Отговор
    Прекрасна снимка на моят панелен блок от 1992г.., а до нега направиха от 2017г. точно 6 нови блока по 9ет. Честито, вече след 17ч. няма къде да се паркира, закриха ми на 90% гледката от 8ет. към Стара планина и Витоша, стана пренаселено с хоро и коли, няма свободни зелени площи и кучкарите си разхождат (се.р.ат където сварят вече на пътя и тротоара... ако няма и там паркирани коли. Благодаря на кмета на Надежда и аз скоро ще се местя в къща. Приятен живот на всички новодомци.
  • 15 Европа се готви за остър обрат на пазара

    70 6 Отговор
    "Европа ще премине през голямата развръзка на 10 години лесни пари".................
    Страх,страх,имотни статии,внушения за топ инвестиции ,българина знаел само в имоти да инвестира,давай тегли яко кредити ,и тълпата като безмозъчно стадо овце се набута в кошарата на банките ,на строителите ,на агенциите за недвижими имоти ,пак подчертавм от страх и глупост ,и месеци буквално по-късно хо ,хоп рекламите за ипотеки спряха да се въртят ,и банките обърнаха рязко политиката ,банкерчетата си искат чадъра ,който щедро Ви подаваха до оня ден
  • 16 Трътлю

    39 16 Отговор

    До коментар #12 от "БНБ експерт":

    Българският пазар е малко различен от този в Англия например. Тук повече се купува кеш за да им влияят промени в ипотечните кредити. Много са гастарбайтери в Европа и си купуват тук защото не им стига акъла къде другаде да вложат напечеленото. Даже когато банките фалираха през 2008 цените в София не се сринаха, а докъм 2014 вече бяха на същите нива защото се напечатаха трилиони £, $, €. Сега опитват контролирана инфлация, но им трябват свежи пари - трилиони. Ако не ги получат, системата ще се срине като през 2008. Очакването е да ги получат и така обезценяването на парите чрез инфлация да продължи.

    Коментиран от #19

  • 17 Куче

    25 8 Отговор
    Стара поговорка: кучетата си лаят,а кервана си върви

    Коментиран от #22

  • 18 да допълня

    36 11 Отговор
    "на зелено не се купува"
    Ами то не се и предлага, немалко строители изгоряха или се принудиха да "индексират" цените на вече договорени и платени жилища. Цените на материалите са непредсказуеми а качествен работник на месец струва 2500 + осигуровки.
  • 19 тоя па

    37 6 Отговор

    До коментар #16 от "Трътлю":

    това със свежите пари от де го измисли, тече нова вълна, към обиране на количествените натрупвания, ама ти отде да го знаеш

    Коментиран от #23

  • 20 ФЕД и ЕЦБ организирано

    45 7 Отговор
    спряха с количествените облекчения "хеликоптерните пари" още миналата година, а през тази свободните средства ще бъдат прибрани обратно в банките, за да се задейства плана - контролиран срив , отнемане на ипотекирани обезценени имоти, масови фалити и унищожаване на т.н средна класа
  • 21 НмечУ

    5 18 Отговор
    саму ривети ривалниси ъ хорътъ копуватъ
  • 22 Пес

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Куче":

    има и къща пари не връща
  • 23 Трътлю

    37 3 Отговор

    До коментар #19 от "тоя па":

    Америка надхвърля тавана на дълга от $31.5 трилиона. Джанет Йелън, секретарят на Федералня резерв, поиска от Конгреса спешно да увеличи тавана на дълга за да не се стигне до неплащане по дълга с опасност от загуба на контрол върху финансовата ситуация в Америка и света. Новината е отпреди шест дена. Или печатат още трилиони, или отиват на фалит като 2008. CNN, Bloomberg, FT… който има очи да гледа

    Коментиран от #37, #39

  • 24 Инвеститор

    8 37 Отговор
    Денят е прекрасен,докато обядвам и обектите се строят навреме и 70% е продадено , ммдаа

    Коментиран от #26, #29, #30

  • 25 Брокер

    60 3 Отговор
    Тепърва ще видите какво се случва с пазара.В САЩ лихвата от 2,5% ,скочи на над 7%.В Европа масово е над 5%. Когато лихвата скочи от 1500 лв на 3 000 лв и ще има пук . . .
  • 26 Много станахте

    39 4 Отговор

    До коментар #24 от "Инвеститор":

    само пред моя блок има десет строежа. За цяла софия не знам.
  • 27 НмечУ

    3 9 Отговор
    дъ та пукнътъ утсатъ ревлиу
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 яж бърже че иде глад

    44 4 Отговор

    До коментар #24 от "Инвеститор":

    Европа се подготвя за рязък и внезапен обрат в сектора на недвижимите имоти
  • 30 Бегай бързо

    18 2 Отговор

    До коментар #24 от "Инвеститор":

    да продаваш, че 30 % не са малко.
  • 31 Никой

    44 2 Отговор
    Правейки "инвестиция" в недвижимо имущество е хубаво човек да има поне елементарно понятие от математика.Но имайки впредвид нивото на днешното образование...работата е мнооого зле...

    Коментиран от #50

  • 32 Българин

    16 5 Отговор
    Да хората вече не купуват а купуват на запада
  • 33 Инвеститор

    8 26 Отговор
    Хапнах добре,даже ударих и едно коляно.Търся работници с червени потници за строежа.Вместо само да драскате тука ще изкарате някой лев,плащам добре,всяка събота,помислете

    Коментиран от #34, #49

  • 34 Навивай ръкави

    34 3 Отговор

    До коментар #33 от "Инвеститор":

    и започвай сам. Такива дето търсиш не можеш да им платиш. Читави работници вече няма.
  • 35 Инвеститор

    6 18 Отговор
    Трябват ми общаци,с накривени калпаци,да носят вода,пардон,кофите на майсторите

    Коментиран от #36, #38, #41

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мен

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Трътлю":

    Объркал си се дългът на САЩ ще се изплаща като напечатат пари с които ще плащат по дълга, да, но той няма общо с лихвите по кредитите и задълженията на домакинствата. Там лихвите ще са си високи а QT ще си върви за да се борят с инфлацията
  • 38 Четири

    17 3 Отговор

    До коментар #35 от "Инвеститор":

    стотака на ден и идвам
  • 39 Аз Кочо

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "Трътлю":

    Объркал си се, дългът на САЩ ще се изплаща като напечатат пари с които ще плащат по него само, да, но той няма общо с лихвите по кредитите и задълженията на домакинствата. Там лихвите ще са си високи а QT ще си върви за да се борят с инфлацията а не да я направят хипер. А за 2008 до 2016 сигурно не си бил роден, няма как да си проспал световната финансова криза която срина цените на имотите и в Бг

    Коментиран от #53

  • 40 Трънчо

    25 0 Отговор
    Реалността ще започне да се усеща през следващите седмици, когато кредиторите в Европа получат резултатите от оценките в края на годината. Големите спадове в оценките заплашват да доведат до нарушаване на условията по кредитите, което ще предизвика спешни мерки за финансиране - от принудителни продажби до вливане на свежи пари.
  • 41 Общак

    24 1 Отговор

    До коментар #35 от "Инвеститор":

    Инвеститори много, работници няма.

    Коментиран от #42

  • 42 Работници има

    19 3 Отговор

    До коментар #41 от "Общак":

    Но робове нема даваите 10 бона заплата и ше има работници

    Коментиран от #44

  • 43 Бакшиша

    11 11 Отговор
    За 10бинки трябва да знаеш френски,ако ме разбираш
  • 44 "Много" е малко

    9 9 Отговор

    До коментар #42 от "Работници има":

    За да ти дават 10 бона заплата, двустайно апартаментче трябва да струва 500 хиляди евро. Няма ефект от 10 бона.
  • 45 312

    2 16 Отговор

    До коментар #10 от "НЕРЕЗ":

    Ами.., стой си при маминка тогава. Хем ще ти сготви, хем ще ти изпере.
  • 46 Цоко Смоко

    3 6 Отговор
    И ще го издундурка,маминото софянче ха ха
  • 47 НмечУ

    8 4 Отговор
    саму зъ имоти мислити селани дифи
  • 48 Гост

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Оценител на НИ":

    Не, не, не продавайте още. Изчакайте да протече нещо, да се спука някоя тръба, да избие някой мухъл или да се килне покрив, че тогава, ама на половин цена. До тогава слушайте 6р0кито и дръжте стабилно висока цена на обявата. Те, 70% от българите, който чакате вече трета година да ви звъннат за оглед, ще се уморят да си държат двете хиляди лева в банката и ще ви потърсят, за да ви купят кокошкарника на цена, като на къща в Гърция. Ако не те, то определено ще ви потърси някой от петте процента милионери в България, които незнайно защо ще им е скимнало да си купят керепичена колиба в забравено от картографите село, или панелка пред разпад в съмнителен краен квартал.
  • 49 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #33 от "Инвеститор":

    Това, на което ти му викаш "плащам добре", е само бакшишът, който се изкарва при конкурентите ти на запад. Затова още държиш табелата "търся персонал". Защото не се научи, че трудът се заплаща.
  • 50 Гост

    29 2 Отговор

    До коментар #31 от "Никой":

    Хората не се сещат да си направят елементарна сметка. Имат 100 000 в банката, които държат там вече десет години. За следващите десет години, ако продължат да ги държат в банка ще станат 100 500, но при таксите ще загубят около 500, което ще ги остави пак със 100 000. Ако, обаче, ги разменят срещу една гарсониера, която не обитават и няма на кого да я отдадат под наем, ще трябва да й плащат такса поддръжка на входа (от 150 до 500 лв годишно), че и някой лев за ремонт и смяна на асансьорни чаркове, които редовно изникват като разход. За десет години стоте бона ще са загубили няколко хиляди. Ако все пак намерят наематели, ще печелят от наема, но винаги ще има някакви ремонтчета, които ще топят наема. В заключение: няма много смисъл от допълнително жилище, ако не го ползваш или отдаваш под наем.
  • 51 Бакшиша

    17 18 Отговор
    Само,че с 100 хилки сега ще купиш някакво имотче,а след 10г с тия пари ще купиш колело

    Коментиран от #60

  • 52 Балъка BG

    25 5 Отговор
    Идва момент когато ще се повишат рязко имотните данъци. Този филм го гледаха в Атина гърците и разпродадоха допълнителните жилища.
  • 53 Трътлю

    11 1 Отговор

    До коментар #39 от "Аз Кочо":

    Не знам. Помня че тогава първо удари Америка, после Европа, и накрая, към 2009 дойде тук. Сринаха се курортите, особено Банско което така и не се възстанови. В такъв смисъл срив в София нямаше, просто паднаха цените, до към €89К тристаен в Лозенец или Изгрев, и пак тръгнаха нагоре. Тогава купувах, трябваше да е кеш.
  • 54 притежател

    7 24 Отговор
    Добрите имоти само ще вдигат цена. Световната инфлация обезценява всякакви пари - реални и виртуални. За едностаен досега например можех да му взема 50к евро. Отсега нататък отива към 70к евро. След някой месец вероятно към 100к. И така нататък нагоре по вертикала. И това е трайна тенденция за панелките., за другите не знам, пък и не ме интересува.

    Коментиран от #56

  • 55 БЕЗ КОМЕНТАР

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    "Цените на жилищата старо строителство също са високи поради ограниченото предлагане. А офертите са малко, тъй като във време на висока инфлация са малко тези собственици, които ще продадат имота си."
    А дефакто пазара е блокиран заради голямото предлагане.
  • 56 Вечно твой си е с това мислене

    23 3 Отговор

    До коментар #54 от "притежател":

    Предлагам ти да видиш коментара на заместник-председателя на УС на НСНИ Александър Бочев в рубриката „Питай експерта“ на БНТ 1 от 19.01.2023: "Продавачите и наемодателите, които ни остават оферти живеят с нагласата, че след като всичко поскъпва, следователно и безценните им кутийки също трябва да са на цени от Монако, но така пазара съвсем се срива."
  • 57 Правете си сметката

    17 1 Отговор
    Колко струват жилищата в Украйна сега? Затова се казва недвижимост И не очаквайте че имигрантите с пари ще ги изсипят тук Как е в Европа - част от улицата се населва с чужденци и автоматично цените падат в квартала

    Коментиран от #59

  • 58 БГ тъпчо

    11 1 Отговор
    Тегленето на кредит и купуването на жилище не е за неграмотни хора. А в БГ повечето са такива
  • 59 Амадор

    6 2 Отговор

    До коментар #57 от "Правете си сметката":

    И като паднат ти веднага ще отидеш и ще купиш и ще живееш в съседство с Осама, Юсеф, Ахмад и тем подобни така ли ? Да те е страх в тъмната част от денонощието да излезеш навън...
  • 60 Знайко

    13 2 Отговор

    До коментар #51 от "Бакшиша":

    Човека точно това ти обяснява....за кво ти е имотче, като няма да спечелиш от него, а и ще правиш още разходи? След 12 години брокер, мога да ви кажа, че хората ,които дават под наем имат 6 празни месеца на всеки 2 години-поради смяна на наемателя или други хората за чужбина и няма кой да отвори апартамента.... Без значение ....никога нямаш 12 наема, освен ако не намериш сериозно семейтво, на което да му е трудно да се премести. Освен това, като имаш семейство за наемател, трудно се вдига наема за да следваш инфлацията, да не говорим ,че изобщо няма как да ги изгониш ако нещо не те кефи. Който може да смята , да седни и да сметне за колко години, чрез наем ще се изплати един средноскъп имот. Ако е над 15 години-има смисъл да търсиш по-изгодна инвестиция. Ако е 10 години...вероятно ще си на нула, след като сметнеш инфлацията и разходите за периода като данъци и др. Единствен шанс да спечелиш- да даваш на нощувки или на къс период и то на висок наем, който да компенсира евентуални щети. За жалост само имотите в центъра държат високи наеми, които позволяват такава схема, но пък цените на закупуване обезмислят упражнението! Тоест ако имаш имот в центъра от баба си...ремонтирай и давай под наем скъпо. Ако ще купуваш етин коптор в краен квартал и ще се надяваш да направиш лев....доста трудно.
  • 61 притежател

    5 6 Отговор
    Важно уточнение. Така наречения пазар на НИ не е обикновен пазар, на който купуваш чушки и домати. Собствеността на НИ е дългосрочна инвестиция и няма нищо общо със обикновения пазар .
  • 62 притежател

    9 5 Отговор
    и да, дойде времето за продажби, сега е момента, който закъснее - губи. Цените се сриват ежедневно!
  • 63 Петър

    7 5 Отговор
    Какво ще стане със собствениците на апартаменти когато блоковете станат на по 100г. И масово започнат да ги събарят и наследниците са 50% повече ???

    Коментиран от #64, #66

  • 64 До Петър

    10 4 Отговор

    До коментар #63 от "Петър":

    Много искате да се събарят домовете на хората нали ? Толкова няма търсене и причина за това масово строителство боклук, че мечтаете да се съборят старите имоти, нали? така приказвахте и 2008г, че ще падат панели и ЕПК-то, то се оказа че хората живеят в по добра околна среда от обезобразените нови квартали ливади и долини.
  • 65 Специалист имоти

    12 3 Отговор
    Най-голяма глупост е да купуваш ново строителство в широкия център на София. Цените са дебилски, в пъти над нормалното за такъв град, въздух няма, шум, смрад и отврат. Дори и чалгаджийките не се хвърлят за нещо в центъра, въпреки селският им манталитет, принуждаващ ги да доказват противното, че щом си в центъра не си от село.
  • 66 Архитект

    6 13 Отговор

    До коментар #63 от "Петър":

    Панелките имат живот над 100 години. При добра поддръжка и над 200 години. Не се надявай да ги съборят. Устояха на над 7 степен по Рихтер, ще устоят и на напъните на тези , които искат да ги събарят . Цената им няма да пада, да не се притесняваш. Иначе при добра локация цената ще върви нагоре за да изпревари инфлацията.

    Коментиран от #68

  • 67 Реалистът

    8 8 Отговор
    Всеки би предпочел къща в близко село отколкото апартамент в града.Хем по евтино,хем по спокойно.

    Коментиран от #69, #70

  • 68 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #66 от "Архитект":

    Има голяма разлика между живот на панела и експлоатационен срок (ЕкСр). Експлоатационният срок на панелните жилища е бил различен през годините, когато са ги строили. Имало е с 50, със 70, че дори и със 100 г ЕкСр. Така е било преди. Сега си има наредба 3 от 2004 г, в която се казва, че всички панелки са с ЕкСр 50 г и толкова. А колко ще им е животът зависи от много неща. Как са строени, колко качествено, колко добри са били заварчиците, които са свързвали панелите, имало ли е течове през годините, които да мокрят заварките и те да ръждясват по-лесно, поддържан ли е добре блока, има ли слягания, покривът текъл ли е......? Ако си спомняте, едно време панелите са правени от трудови войски, а там кадърността и компетентността не са били на завидно ниво. В нормалните страни щом наближи краят на експлоатационния срок на панела се прави саниране, където задължителната част е да се разкрият заварките между панелите и да се подсилят и обработят против корозия. Това удъжлава ЕкСр на панела. Но това се прави в нормалните страни. У нас понятието саниране се изчерпва с лепенето на стиропор и смяна на старата дограма с пластмасова. Това едва ли ще удължи ЕкСр на панела.
  • 69 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #67 от "Реалистът":

    И аз съм така, но хората са много различни и май повечето не са като мен. Много от мъжете искат къща на село, но жените им за нищо на света няма да станат се лянки. Те искат хапартамент на центъра, на мегданя и цял град да ги знай, че са по-по-най. Други семейства са на един акъл и си вземат къща на село, но на първата година се сблъскват с многото работа, по-скъпата поддръжка (къщата си е трап за пари), по-високите сметки за отопление и т.н и разбират, че не е като по рекламите и филмите. На втората или третата година зарязват имота, ходят да го видят само в почивните дни, че и не всеки ден. Треволяка избуява, иска много труда да се коси. На третата или четвърта година решават да го продадат. Пускат го на (примерно) 100К. Мр0керите ги заливат с обаждания, да ги представляват. Семейството се хваща с някой от тях. Оня ги убеждава, че могат да вземат повече пари и вдигат обявите на 130К. И вече никой не звъни. Почва се голямото чакане. Чакат година, чакат две, а имота си буренясва и почва да изглежда не толкова привлекателен, колкото е бил преди. Избива плесен, замирисва на мухъл, рони се бочарда, разместват се керемиди, хлътва покрив, напуква се плоча...... Гледката става все по-отблъскваща и цената изглежда все по-абсурдна, но мр0кито не дава да смъкват цената, щото всичко се покачвало и всеки момент ще изкочи дългоочаквания шаран, който е бъкан с пари и си няма представа какво купува. След няколко години от висенето по обяви най-накрая си стискат ръцете с
  • 70 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #67 от "Реалистът":

    След няколко години от висенето по обяви най-накрая си стискат ръцете с някой при 40%-45% отстъпка от цената, която не се декларира никъде и си остава тайна между тяха, а обявената цена на 130 си остава публично достояние за останалите лековерници и за статистиката.

    Коментиран от #72

  • 71 Архитект

    5 2 Отговор
    Гостите са си гости и имат право само да си приказват. Домакините решават дали да пускат гости в имота си. Иначе всеки сам си решава къде да живее - в тропиците ли, в скандинавия ли, в швейцария ли или в България. Тези работи насила не стават.
  • 72 Абсолютно си прав

    14 3 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    Къщата е продънена каца, колкото и да наливаш в нея, не стига. Все има работа и все нестигат парите. накрая се отърваш от нея с голяма загуба, ако все пак се намери някой ахмак да я купи.
  • 73 БГ строител

    2 1 Отговор
    Пловдив - в собствена класация, така ли да го разбираме?!
  • 74 наблюдател

    5 3 Отговор
    Задръстиха градовете с малки жилища. Те не могат да се съборят, неудобни са, обаче поради социализма и мутрите човек няма къде другаде да спестява парите за старини. Навремето човек е купувал земя, давал я е на големия син да го гледа и т.н. Тук първо 1990 - 1994 с акционерните дружества и после с пирамидите 1994 - 1996 окрадоха и най-лошото наплашиха народа. Тъкмо се бяхме поуспокоили и Радев повика мутрите.
  • 75 Бай Шиле

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Няма балон, има инфлация!!!

    Коментиран от #78

  • 76 Майстор

    4 1 Отговор
    Крайно време е да почнат да демонтират общоопасните вече панелки. О да, забравих, че земята под тях не е закупувана а е на общината, без право на строеж........тогава цените ще станат европейски у нас, по 7000 евро квадрата за масовото строителство......
  • 77 строител

    5 1 Отговор
    Най -лошото е новото строителство в центъра на София, ниско качество, висока цена, липса на въздух, шумно е. Въобще, голяма минавка е да се заробиш с нов строеж в София
  • 78 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #75 от "Бай Шиле":

    Инлфация, породена от спекулация, си е чист балон, байно.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.