Last news in Fakti

2 Септември, 2003 00:00 2 258 0

Инж.Иван Симидчиев: Наложихме 860 000 лв. глоби за незаконно строителство

  • закона-
  • територията-
  • които-
  • устройство-
  • обаче-
  • проверки-
  • дирекцията-
  • строежи-
  • издадени-
  • строеж-
  • узаконяването-
  • национален-
  • началото-
  • незаконни-
  • строителен-
  • контрол-
  • обекти-
  • строежите-
  • промените-
  • имотите-
  • отношение-
  • заведения-
  • общината-
  • узаконяване-
  • жилище
, инж. Иван Симидчиев-шеф на ДНСК
Г-н Симидчиев, какви са резултатите от проверките на Дирекцията за национален строителен контрол в курортите, където по традиция има проблеми с незаконното строителство?
- От началото на годината сме направили проверки за строителството на територията на Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и в останалите курорти, както и на прилежащата плажна ивица. Издали сме 59 заповеди за премахване на незаконни и неузаконени строежи. Досега ефективно са изпълнени 23 заповеди, останалите обаче не са влезли в сила, защото бяха обжалвани в съда.


В момента тези проверки продължават ли?
- Засега не, защото все пак туристическият сезон е все още в разгара си и няма да се приеме добре , ако смущаваме комфорта на туристите, както се получаваше в предходни години. Затова решихме да подновим проверките след края на активния туристически сезон.

Вие сте отскоро шеф на Дирекцията за национален строителен контрол. Оказван ли ви е натиск от бизнесмени, както и политици заради спиране строеж или заради други дейности на дирекцията, като се има предвид какво се случи с вашата предшественичка Светлана Гебрева?
- Слава Богу не, не мога да се сетя дори за един конкретен случай. Нито политически, нито от частни лица или фирми. Дано да е така и за в бъдеще. Аз обаче не съм страхлив човек и ще се опитвам да си върша съвестно работата. Аз не знам да е оказван натиск и върху г-жа Гебрева, поне за периода, в който съм работил с нея.

Колко нарушители сте санкционирали от началото на годината?
- Съставили сме 1879 акта, издадени са 3473 наказателни постановления за налагане на глоби в размер на общо 860 048 лв.

Увеличава ли се размерът на незаконните строежи и колко са жалбите, постъпили досега?
- Работата ни се увеличава, като от началото на годината в ДНСК са постъпили 23 091 жалби, сигнали и молби от физически лица. Това е огромен обем от работа, но ние сме длъжни да я свършим и се стараем, доколкото ни позволяват силите. Лошото е, че има хора, които изпращат едни и същи жалби години наред, при положение, че вече два ли три пъти са получили отговор от ДНСК.
От началото на тази година сме извършили проверки по 2772 административни акта, издадени от главни архитекти на общини, свързани с одобряване на проекти и задаване на разрешения за строеж, актове за узаконяване или откази за издаването им. Началниците на регионалните дирекции са издали 780 разрешения във връзка с постъпили жалби срещу актове на главни архитекти. От 5052 проверени строежа и строителни площадки за 4 246 са направени констативни актове за установено незаконно строителство. След изпълнение на предвидените условия в Закона за устройство на територията са издадени 2722 административни акта, а за останалите 1524 процедурите пък се изпълняват в момента.

С промените в Закона за устройство на територията строителните обекти бяха разделени на 6 категории. За кои от тях са издадени разрешенията за ползване ще издава ДНСК?
- ДНСК ще издава разрешения за ползване на строежите от първа до трета категория, които са най-сложните обекти.

Какво ще спечелят гражданите от промените в Закона за устройство на територията, които мнозина специалисти не одобриха?
- Най важният ефект е, че 80% от строежите ще минат на регистрационен режим. Освен това ще се съкратят процедурите за издаване на разрешителни за строеж, което пък значително ще облекчи работата на инвеститорите и на строителите.

През юли депутатите решиха с промени в ЗУТ да дадат 6 -месечен гратисен период за узаконяване на незаконни строежи. Готови ли са вече наредбите към закона, с които ще се узаконяват или пък ще се бутат незаконни постройки?
- Вече сме подготвили инструкция, която обаче все още не е излязла в Държавен вестник.

Ако аз имам жилище, което не е узаконено, какво трябва да предприема?
- Ако това жилище е заведено като процедура в Дирекцията за национален строителен контрол, тя ще си върви, докато приключи. Ако обаче това жилище не е декларирано, то собственикът му най напред трябва да подаде декларация, че то съществува. Веднага след това нашите инспектори издават констативен акт. Ако няма отклонения, процедурата по узаконяването на този имот приключва в срок от 4- 5 месеца. С промените в Закона за устройството на територията ако такъв имот не бъде деклариран до 26 януари 2004 г., то той директно ще подлежи на събаряне, тъй като това е последният срок за узаконяване на вече съществуващи имоти. Според новите разпоредби на закона обаче няма да могат да се узаконяват незаконни строежи, започнати след 25 юли 2003 г.

Какви са санкциите, ако един строеж бъде въведен незаконно в експлоатация?
- В Закона за устройство на територията е указано, че юридически лица, допуснали това нарушение, ще се наказват с глоби от 1000 до 10 000 лв. Досега глобата беше само 200 лв., като имуществена санкция изобщо не беше предвидена.

Кой трябва да узаконява строежите - ДНСК или общините?
- Самата процедура по узаконяването на имотите си зависи от всяка община поотделно. Защото малцина знаят, че на практика общината узаконява имотите, а не Дирекцията за национален строителен контрол, която има само контролни функции. Всъщност дейността на общината определя и с каква скорост ще приключи процедурата по узаконяването на даден имот. От влизането в сила на Закона за устройство на територията ДНСК няма никакво отношение по узаконяването на имотите.

Има ли такива общини отличници?
- Ако знаех, че общините са си обявили състезание да узаконяват имоти, щях да стана арбитър. Ако се знае , че определен имот е незаконен и за него няма строителни книжа, грижа на общината е да изкара строителна механизация и да го събори. Това не е работа на ДНСК.

Къде са най- много нарушенията с незаконните строежи?
- Мога да кажа къде е най- спокойно в това отношение- в района на Северозападна България. Това си има логично обяснение -регионът изостава в икономическо отношение от другите в страната. Тези проблеми няма как да не се отразят и върху темповете на строителството там.

Неотдавна бяха направени проверки в дървообработващи фирми. Там, и на други обекти, работите съвместно с Министерството на земеделието и горите, както и с МВР...
- Същата е и ситуацията при проверките на увеселителни заведения, които предприехме.Прави впечатление, че голяма част от тези проверки са по сигнали на конкурентни фирми . Най -много нарушения бяха открити в заведения за обществено хранене и значително по-малко в хотели и увеселителни заведения. Най -честите нарушения са лоши хигиенно- санитарни условия.

А разполага ли ДНСК с достатъчно финансов и човешки ресурс, за да контролира строителството в страната?
- Вече обсъждахме в Министерството на регионалното развитие бюджета за 2004 г. От наша страна сумите, които ще са ни необходими, са подадени, вече от други ще зависи дали те ще бъдат приети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА