26 Януари, 2023 11:47 916 2

Нови инструменти за прилагане на устройствените планове

  • софияплан-
  • дискусия-
  • устройствен план

По-ефективни нормативни, фискални и пазарни инструменти, които могат да направят възможна реализацията на общите устройствени планове на общините у нас бяха обсъдени с български и нидерландски експерти

Нови инструменти за прилагане на устройствените планове - 1

“Придобиването, планирането, проектирането, преобразуването и поддържането на публичната инфраструктура е предизвикателство за общините. Подсигуряването на елементите от зелената система за широко обществено ползване при намаляването на времето за отчуждаването им с решението на Конституционния съд е особено изпитание предвид недостатъчните средства в публичните бюджети. Затова отправяме призив за целенасочени усилия за осъвременяване на градската политика и по-ефективно и равнопоставено изграждане и предлагане на публична инфраструктура. Можем да оползотворим потенциала на общите блага и да създававаме повече добавена стойност за градовете, като залагаме тяхната ценност и стойност при планирането и проектирането им като градски екосистемни и социални услуги, имайки предвид ползите от тях и обществените разходи за обезпечаването им”, каза председателят на съюза на урбанистите в България д-р урб. Ангел Буров по време на семинар, на който бяха представени идеи и възможни насоки за включване на нови по-ефективни нормативни, фискални и пазарно-ориентирани инструменти за прилагане на устройствените планове.

“Промените в климата, COVID пандемията, както и статистиката на здравни показатели на българското население ни убеждават отново и отново, че публичните паркове не са лукс, а необходимост. В София обаче има явно несъответствие между планираните параметри в ОУП и възможностите за тяхното реализиране. Навсякъде у нас липсва достатъчен бюджет за поддръжка и отчуждаване на нужните терени за паркове. Липсата на средства прави всички граждани губещи: както собствениците на „арестувана земя за озеленяване“, защото не могат да я използват, така и гражданите от гъсто населените квартали, защото страдат от недостиг на обществени зелени площи. Това налага търсене на нови инструменти, които да осигурят финансиране за реализацията на устройствените планове”, сподели арх. Жоржета Рафаилова, вр. изп. дл. директор на ОП „Софияплан“.

В момента екипът на Софияплан работи по консолидиране, структуриране и подготовка на детайлното представяне и обсъждане на събраните предложения за нови инструменти за прилагане на ОУП. През 2023 предстоят поредица от експертни и публични обсъждания на изготвените предложения.

Предложенията за нови мерки бяха допълнени от анализ на Петър Ганев и Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, който разглежда нови приходоизточници и инструменти за финансиране на политиката по отчуждаване на имоти на територията на Столична община.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 1 Отговор
    "COVID пандемията, както и статистиката на здравни показатели на българското население ни убеждават отново и отново, че публичните паркове не са лукс, а необходимост."

    Само без пейки.
  • 2 Мдаа

    7 1 Отговор
    Безсмислено трошене на пари, вероятно по някой европроект, за да се съберат едни хора, да хапнат, да пийнат, да се снимат заедно и да се похвалят, че са направили нещо