Last news in Fakti

3 Септември, 2003 00:00 709 0

Консенсус около промените в Конституцията

  • конституцията-
  • съдебната-
  • заяви-
  • промените-
  • промени-
  • магистратите-
  • които-
  • picture-
  • коментира-
  • закон-
  • ганев-
  • семов-
  • атанас-
  • соколов-
  • трябва-
  • основния-
  • власт-
  • време-
  • реформа-
  • станков-
  • конституция-
  • смята-
  • според-
  • защото-
  • мингова-
  • реформи-
  • посочи-
  • повишава-
  • н
Предлаганите промени в Конституцията са необходимото и достатъчно условие за съдебната реформа, заяви Анелия Мингова
, Предлаганите с този законопроект изменения в Конституцията са необходимото и достатъчно условие за провеждане на съдебната реформа. Това заяви от парламентарната трибуна по време на дебата за промените в Конституцията Анелия Мингова, депутат от НДСВ и председател на Комисията по правни въпроси. Заседанието на Народното събрание се излъчва пряко по БНР и БНТ. Съдебната власт в последните 12 години доказа, че абсолютната независимост води до уродливи обществени явления и предизвика алиенация от целите, на които служи, допълни Мингова. Въпросите, свързани с имунитета, мандатността и несменяемостта на магистратите, са в основата на препоръките на Европейската комисия в съдебната реформа, посочи тя. Имунитетът на депутатите не е в пряка връзка с имунитета на магистратите, защото служи на други цели, коментира Мингова и изтъкна, че имунитетът на магистратите има за цел да обозначи тяхната независимост. Според нея пълната липса на имунитет е непостижима за нашите условия, защото крие риск от зависимост и морална свобода.

Целта на поправките в Конституцията е усъвършенстване на съдебната система, заяви Камелия Касабова
picture:1,20030903_62.jpg, Целта на поправките е усъвършенстване на съдебната система за по-ефективно и безпристрастно правораздаване, те отговарят на препоръките на евроатлантическите ни партньори и на очакванията на гражданите. Така мотивира промените в Конституцията, касаещи съдебната власт, председателят на Временната комисия за промени в основния закон Камелия Касабова. Парламентът започна процедура по изменение и допълнение на Конституцията на Република България.

Конституцията е резултат на парламентарно съгласие и днес ние можем да го продължим, заяви Янаки Стоилов
picture:3,20030903_63.jpg, "Конституцията е резултат на широко парламентарно съгласие. Днес ние можем да продължим това съгласие - едно от немного реалните постижения". Това заяви от пленарната зала Янаки Стоилов от Коалиция "За България". Един от проблемите в разпоредбите на Конституцията е в независимостта на съдебната власт. Този проблем оказа влияние върху ефективността и.

Нужно е време за по-сериозни реформи в конституцията, смята Антон Станков
picture:1,20030903_64.gif, "Очаквам и по-сериозни реформи в конституцията" заяви министърът на правосъдието Антон Станков в кулоарите на НС, цитиран от Дарки радио. Според него е необходимо време, за следващите стъпки за реформи в основния закон. Според Станков консенсусът за поправки в конституцията показва, че Народното събрание е на висотата на очакванията на българските граждани. Предложените поправки на основния закон са необходими и показват решимостта на парламента за по-ефективни действия на съдебната и другите власти, коментира министърът на правосъдието. На въпрос на радиото за евентуално ограничаване на гражданските права за сметка на увеличаване на сигурността на хората, Антон Станков заяви, че не би подкрепил подобни промени. "Това е идея не лично на главния прокурор, а на негови сътрудници" коментира думите на Никола Филчев министърът на правосъдието. Той отказа да коментира предложените от МВР поправки в Наказателния кодекс, които кабинетът ще разгледа на заседанието си утре, но се надява предложенията да бъдат съгласувани с другите ведомства и да бъдат внесени като проект на Министерския съвет.

С промените в Конституцията се повишава отговорността на магистратите, смята Константин Пенчев
picture:3,20030903_65.jpg, С промените в Конституцията се повишава отговорността на магистратите. Това заяви от парламентарната трибуна по време на дебата за промените в Конституцията Константин Пенчев, зам.-председател на ПГ на НДСВ. С чиста съвест ще подкрепя законопроекта за промени в Конституцията, обяви той и допълни, че това е изпълнение на един от приоритети в програмата на НДСВ, именно съдебната реформа. Този законопроект ще създаде необходимата основа за реформата, поправките не са козметични. По думите му отговорността на магистратите се повишава, чрез въвеждане на възможността несменяем магистрат да бъде освободен, когато има основания за това. След тази първа и много важна стъпка, разпоредбите трябва да се пренесат в съответните закони, за да може те да действат, коментира той. Константин Пенчев изтъкна постигнатия политически консенсус по вътрешнополитически въпрос.
Парламентарният дебат за промените в Конституцията се излъчва пряко по БНР и БНТ. ПГ на Коалиция "За България", ПГ на ДПС и ПС на ОДС декларираха подкрепа на първо четене на промените в Конституцията.

Конституцията се оказа не юзди на демократичния процес, а шпори за неговото развитие, заяви Гиньо Ганев
picture:1,20030903_66.jpg, "Най-добрата Конституция е онази, която се изпълнява. Каквито и инсинуации и обструкции да се отправят към Конституцията, тя не се оказа юзди на демократичния процес, а шпори за неговото развитие". Това заяви Гиньо Ганев в парламентарната зала днес. "Ония, които искат да я яхат, трябва да си дадат сметка за това", добави парламентаристът. "Някои казаха в тази зала, че Конституцията е социалистическа. Приспособяването на нашата конституция към изискванията на ЕС - ами това е верую на Коалиция "За България", коментира Ганев."Няма вечна конституция, но няма такава, която да се приспособява лесно по стъпките на случайни политици, които седят в партийни централи и по конюнктурни съображения решават какво да се промени. Конституцията не е подвижни пясъци", е мнението на Ганев. Важно е и занапред да останем верни на идеята, че българската Конституция трябва да се усъвършенства, след като е подложена на социалната практика вече 12 години. Нека се облягаме на Конституцията и на нейните принципи, заяви още Ганев и призова: "Трябва да се облягаме на Конституцията, господа, но не лягайте върху нея, защото иначе ще си помислят, че искате да я изнасилвате".

Промените в Конституцията са "малка крачка в правилна посока", според Йордан Соколов
picture:3,20030903_67.jpg, Проектозаконът за промени в Конституцията е правилната първа и необходима, макар и малка крачка в една правилна посока. Това заяви по време на дебата за промените в основния закон, касаещи съдебната реформа, депутатът от ОДС Йордан Соколов. Заседанието на Народното събрание се предава пряко по БНР и БНТ. Трябва да се променят тези части на Конституцията, чието прилагане на практика показа, че те забавиха реформите в България. Соколов изтъкна заслугата на СДС за достигане до днешния дебат е неотклонното поставяне на въпроса за необходимостта от промени в основния закон. Нефункционирането на съдебната власт не е само в областта на наказателното право, но и в областта на гражданското право, посочи Соколов и даде за пример въздържането на чуждестранни инвеститори като следствие от бавното гражданско правосъдие. Йордан Соколов обяви, че ще подкрепи промените в Конституцията, защото слагат край на абсурда с пълната несменяемост на магистратите. Не мога да приема, че съдебната власт е корумпирана, категоричен бе депутатът, като направи уговорка, че има отделни случаи на корумпирани магистрати.

Възможно е през 2004 г. да имаме нови предложения за промени в конституцията, смята юристи
Промените в конституцията са безусловно необходими и ще подобрят представата на обществото за съда и работата на съдебния състав. Това заяви Атанас Семов, асистент по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" в интервю в предаването "Светът в 13" на радио "Свободна Европа". Атанас Семов посочи две основни неща, които не бива да се забравят: първо, че тези промени са само част от всички необходими съдебни промени и второ - те са само една от възможните стъпки по пътя за борба с престъпността.
Атанас Семов определи напрежението в българското общество по въпроса за евентуална промяна в конституцията, която разрешава продажбата на земя на чужденци като "изкуствено и излишно". "Земята е предпоставка за разгърнати инвестиции", каза още той. Като компромисен вариант Атанас Семов посочи възможността подобна забрана в конституцията да се запази за всички, които не са граждани на ЕС.
"Дискусията за по-нататъшни реформи в конституцията може да започне с продължаване на мандата на сега действащата временна парламентарна комисия и през 2004 г. да имаме нови предложения за промяна на конституцията", смята Атанас Семов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА