Last news in Fakti

8 Септември, 2003 00:00 5 577 0

Шефът на Лесотехническия се разпорежда с университета като със свое имение

  • коларов-
  • университета-
  • ректорът-
  • монитор-
  • професорите-
  • кънчев-
  • понеделник-
  • казва-
  • студенти-
  • заповядайте-
  • студентски-
  • според-
  • година-
  • димитър-
  • университет-
  • лесотехническият-
  • борислав-
  • ректора-
  • иванов-
  • заявяват-
  • преди-
  • казват-
  • лични-
  • каменов-
  • лесотехнически
Твърденията на ректорът на Лесотехническият университет проф. Димитър Коларов пред "Монитор", че няма установени нарушения при стопанисването на имотите на университета, категорично не отговарят на истината. Това съобщи в официално писмо до редакцията от 4 септември Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол.

Писмото от контролният орган е пратено по повод публикацията в "Монитор" от 1 септември, която констатира съмнителното стопанисване от синовете на ректора на апетитни имоти на държавния ВУЗ. Освен това тема на публикацията беше странното обстоятелство, че документи за прием във университета се продаваха само в книжарницата на Борислав Коларов - син на проф. Димитър Коларов. След проверка на "Монитор" тогава се установи, че Борислав Коларов продава на почти двойни цени, възползвайки се и от липсата на конкуренция.

Оказва се, че ректорът е излъгал и за още едно свое твърдение. Той заяви пред "Монитор", че одитът е направен преди 5-6 месеца. От Агенцията заявяват обаче, че проверката е приключила с одитен доклад на 21 декември 2001 година като обхваща периода от 1 юли 1997 до 30 юни 2001 година.

Споменатият одит е направен след сигнал на професорите д-р Йотко Каменов , д-р Любомир Кънчев, д-р Васил Иванов и д-р Борис Георгиев.

Проф. Коларов контролира всички средства на университета еднолично, заявява проф. Кънчев. Ректорът се разписва за покупката на медикаменти за обучение, маси, чинове, столове, кофи, сапун, тебешир и др. Договори се сключват еднолично от него, в пълна тайна и без търг, казва още проф. Кънчев. Той още твърди, че на годишните отчети ректорът не предоставя точна информация нито за приходите, нито за разходите на университета. Често в графата "други" фигурират суми надхвърлящи значително основни пера от бюджета на Лесотехническият университет, казва още проф. Кънчев. Той заяви, че за тези "други" разходи ректорът е отказвал винаги да даде обяснение.

Според проф. Иванов, ректорът на Лесотехническият университет проф. Димитър Коларов е превърнал държавното учреждение в свое феодално имение. Той смята, че в университета властва не академичен дух, а страх. Проф. Иванов казва, че отношението на ректорът към преподаватели и студенти често е унизително и е в разрез с нормалното възпитание.

Според проф. Йотко Каменов, ректорът системно спъва работата на ветеринарния факултет. Той също казва, че липсват консумативи и елементарни пособия, както и лаборатории за научно изследователска дейност. Преди месеци студенти и преподаватели са се надигнали и са принудили ректора да направи отстъпи, свидетелства още проф. Каменов.

Според учените, служебните автомобили са системно използвани за лични цели, но за сметка на университета. Става въпрос за микробус "Мерцедес", лимузина "Деу" и "Лада", за които си има назначени шофьори от щата на ЛТУ, поясняват професорите. Тези коли, казват те, са използвани за обслужването на бизнеса му и този на синовете му.

Четиримата професори твърдят, че ректорът се е обзавел с апартамент в учебните бази на университета в Бързия и Юндола. Апартамент в блок 60А в Студентски град, е оборудван с пари на държавата, но ключ за него има само ректора и той го използва за лични нужди, твърдят още те. А когато има гости те се настаняват в скъпи хотели отново за сметка на университета, казват професорите.

"Монитор" установи, че , Добромир Коларов, който е по-големият от двамата синове на ректора, стопанисва и две заведения в новата сграда на университета. За да бъдат направени са били разрушени и без това оскъдни учебни помещения, свидетелстват професорите. Те допълват, че ресторант в Равда край Несебър, който е в учебна база на Лесотехническият университет също се стопанисва от Димитър Коларов. През 1998 година ректорът Коларов нарежда на стажуващите студенти да разходват купоните си за храна в този ресторанта, което според професорите е нарушаване на забраната пари на Студентски столове да се прехвърлят на частни фирми.

Те още казват, че за нуждите на бизнеса на по-малкият син - Борислав Коларов, е било разрушено спално помещение в блок 21А в Студентски град, предвидено за настаняване на студенти. След като на Борислав не му потръгва с книжарницата в Студентски град се премества в помещението в централната сграда на университета, заявяват още те.

Не са редки случаите, когато фамилия Коларови се е събирала за семейни празненства в базите на университета, заявяват недоволните. Те не знаят до колко Коларови са плащали за пиршествата.

Проф. Коларов по телефона пред "Монитор":
- Получихме писмо от АДВФК, по повод вашите твърдения, че е правен одит на ЛТУ преди 5-6 месеца - те опровергават, казвайки че одита е правен 2001 година за периода от 1 юли 1997 до 30 юни 2001. Освен това те категорично отрекоха вашите твърдения, че не е констатирано нарушение при стопанисването имотите на ЛТУ. Вашият коментар?
- По телефона работа не се върши заповядайте тук в понеделник.
- Предишния път Вие отказахте да ме приемете, този път ще ме приемете ли?
- Аз Ви казах заповядайте в понеделник сутринта.
- Значи мога да кажа, че Вие отказвате коментар засега, така ли?
- Вие изпълнявате поръчка от хора и затуй аз искам да дойдете тука да разговаряме.
- Можете ли да кажете от кои хора изпълняваме поръчка, защото аз не ги познавам?
- Заповядайте в понеделник.
- Вярно ли е, че използвате служебните автомобили за лични цели?
- Казах, заповядайте в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА