Last news in Fakti

3 Септември, 2013 23:10 5 408 2

Бързите сделки – реалност, а не мит

  • жилища-
  • продажба-
  • срок-
  • адрес-
  • павлов

Един от симптомите на кризата бавно, но сигурно изчезва. Става дума за времето от обявяването на даден имот за продажба до изповядването на сделката пред нотариус. Веднага след началото на кризата т.нар. ножица беше широко отворена. Престои от половин, една, дори две години на пазара, беше нещо обичайно. Първоначално се обясняваше с шока от рязкото поевтиняване на жилищата. След това – с изчаквателната позиция на купувачите, които искаха да видят докога и с колко ще падат цените на имотите.

През лятото на 2013 г. тенденцията започна да се променя. Някои анализатори го определят като „лятото на бързите сделки”. По данни на агенция „Адрес” 25% от реализираните сделки са били за жилища, престояли на пазара по-малко от месец. 21% от апартаментите обявени за продажба са успели да намерят новия си собственик в рамките от един до три месеца, след като имотът е бил обявен за продажба. Едва 10% от сделките се сключват с недвижимости, търсили своя нов собственик повече от една година.

„Продължителният престой на даден имот обикновено е резултат от липсата на готовност у продавача да отстъпи в цената, съобразявайки се с пазарната ситуация. Дългият престой обаче може да се превърне в проблем - когато купувачите виждат, че даден имот стои продължително на пазара, често започват да смятат, че с това жилище съществува някакъв проблем. Затова, ако искаме да продадем апартамента си, трябва да предложим разумна цена и да сме готови на преговори. В по-голямата част от случаите важи правилото - или продаваш бързо, в рамките на 1 до 3 месеца, или не продаваш изобщо”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес”.

Защо се наблюдава такава промяна. Според анализаторите, причината е в това, че много от собствениците вече са добре ориентирани в пазарната обстановка и предлагат имотите си на разумни цени. В някои райони от началото на годината се наблюдава лек ръст на цените, което кара част от клиентите да избързат с покупката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    1 0 Отговор
    Up....up....uuuuuuup....1500-2000E/m2!?!?!?!
  • 2 Дими Димов

    0 0 Отговор
    Ррррррррррръст на продажбите... :)...ееееех мечтииии...