Last news in Fakti

16 Септември, 2003 00:00 537 0

Домоуправителите ще пазят изравнителните сметки за парното на блока

  • енергия-
  • бъдеще-
  • абонатите-
  • според-
  • изравнителната-
  • новата-
  • сметка-
  • изравнителната сметка
Домоуправителите или друго лице, избрано от общото събрание на жилищните сгради, задължително ще съхраняват архитектурния план на сградата, проекта на отоплителната инсталация в него, както и списъка на лицата без водомери за топла вода и изравнителната сметка на цялата сграда. Това ще бъде записано в новата наредба за топлоснабдяването, която ще влезе в сила след приемането от парламента на новия закон за енергетиката.

Новата разпоредба се налага заради управлението на етажната собственост, уреждане на правата и задълженията между абонати, компании за дялово разпределение на енергия и топлофикационни дружества.

Изравнителната сметка на цялата сграда задължително ще съдържа сумата от показанията на всички разпределители в сградата, потребената енергия, разхода на енергия от абонатната станция, енергията за отопление на имотите без монтирани разпределители според обема или монтирана мощност. За първи път по искане на потребителите в сметката ще бъде записано количеството енергия, съответстващо на едно деление от показанията на измервателните уреди. В бъдеще абонатите ще могат сами да пресметнат колко трябва да платят, тъй като в сметките ще бъде записана и стойността на единицата от показанието на разпределителите. Домоуправителите ще бъдат задължени да съхраняват изравнителната сметка поне до следващия отоплителен сезон. В бъдеще сметките ще бъдат намалявани, ако жилищата са на последните етажи или отоплителната инсталация има дефекти.

С новата наредба ще се засили контролът върху компаниите за топлинно счетоводство. За забавяне на изравнителните сметки на абонатите енергийното министерство ще може да ги глобява. Те ще продължат на работят на свободен режим.

Засега остава неясно дали и в бъдеще абонатите на "Топлофикация" ще заплащат такса мощност независимо, че не ползват услугите на дружеството. Експертите от енергийното министерство не са единнодушни по този въпрос. Според част от тях отпадането на таксата ще остави топлофикационните дружества без средства и те поискат промяна в цените на парното, а според други таксата би трябвало да отпадне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА