Last news in Fakti

19 Септември, 2003 00:00 527 0

До 10% се оскъпява модернизирането на летище "София"

  • проекта-
  • василев-
  • щрабак-
  • летище-
  • бъдат-
  • всички-
  • софия-
  • николай-
  • николай василев-
  • летище софия
Оскъпяването на проекта за реконструкция, развитие и разширение на летище София ще бъде от 0 до 10% от стойността на допълнителното финансиране в размер на 11 млн. евро. Това оскъпяване е заради промяна в проекта с модифицирано плоско фундиране /наливане на допълнителни основи на пистите/ и е опция по договора с "Щрабак", фирмата, основен изпълнител на проекта. Заради това този договор няма да се преподписва, каза пред журналисти днес вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. "Европейската инвестиционна банка като кредитор поддържа напълно нашата позиция за минимално оскъпяване на проекта", посочи още Василев.

В петък изтича срокът, в който фирма "Щрабак" трябваше да обяви срока за финализиране на проекта и дали ще иска допълнително финансиране и в какъв размер.

Николай Василев каза, че "Щрабак" и инженерите от фирмата - консултант НАКО са изготвили всички необходими документи, които предстои от понеделник да бъдат анализирани от специалистите на транспортното министерство и на летище София. "Позицията на министерството е проста и ясна - трябва да се изпълнява договора. България се нуждае от ново, европейско летище, каквото в момента няма", заяви в отговор на въпрос Василев. Той изрази надежда, че "Щрабак" ще успее да мобилизира ресурсите си и да изпълни проекта "в разумния срок - до 2005 год. и с разумните финансови средства". Транспортният министър бе категоричен, че в никакъв случай няма да се допусне драстично увеличаване на цената на офертата от предварително договорената, каквито мнения се изказаха напоследък в печата.

"Става дума за съвсем скромни корекции, които са обосновани с технически разчети, свързани с одобреното ново фундиране", каза Николай Василев. Той отбеляза, че преди да бъдат дадени на министерството, всички допълнителни разходи ще бъдат одобрени изцяло от инженерите на НАКО и от нашите международни кредитори.

Реконструкцията, развитието и разширението на летище София включват изграждане на нов пътнически терминал и нова пистова система, като се осигурява възможност за обслужване на всички класове самолети, включително и на Боинг-747. Кредитът, осигурен от ЕИБ, е на стойност 60 млн. евро. Чрез проекта ще се повиши капацитетът на летището на 2,6 милиона пътника годишно и 26 000 тона годишен карго обмен. Освен това ще се намали вредното влияние върху околната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА