Last news in Fakti

22 Май, 2023 16:47 3 231 6

Рекордни инвестиции в луксозни имоти

  • дубай-
  • оае-
  • лукс-
  • имоти

Основният проблем пред сегмента в Дубай е дефицитът на парцели

Рекордни инвестиции в луксозни имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на луксозни жилищни имоти в Дубай все още изпитва значителен недостиг на парцели. Едва 8 нови луксозни вилни селища в най-добрите райони на града се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до 2025 г. Въпреки това, тези имоти все още са по-достъпни от техния аналог на други популярни сред богаташите световни пазари, което очевидно прави собствеността на имоти в Дубай по-привлекателна за световния елит.

Според проучване на консултантската агенция Knight Frank Дубай е на четвърто място в света по активност в сегмента на луксозните имоти след Ню Йорк, Лос Анджелис и Лондон. Тази оценка е направена въз основа на данни за продажби на имоти на стойност 10 млн. USD или над тази сума. По отношение на броя на продадените жилища на стойност над25 млн. USD, Дубай се нарежда на пето място в международния рейтинг след Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонг Конг.

Общо 219 жилищни резиденции на стойност над 10 млн. USD всяка са продадени в Дубай от април 2022 г. до април 2023 г. За същия период са продадени 26 имота на цена над 25 млн. USD. Общата стойност на транзакциите в сегмента на ултралуксозните имоти достигна 3,8 млрд. USD.

В момента срещу 1 млн. USD в Дубай могат да се придобият 105 кв.м жилищна площ, което е приблизително 5 пъти повече, отколкото в Хонг Конг, и 3 пъти повече, отколкото в Лондон или Сингапур. Този фактор не на последно място влияе върху засилването на инвестиционната привлекателност и ефективността на пазара и, разбира се, стимулира търсенето на луксозни жилища.

„Привлекателността на Дубай за световния елит нараства пред очите ни. Добър знак за пазара е, че през миналата година станахме свидетели на възобновяване на интереса от страна на традиционните пазари за купувачи на емирството в Индия, Европа (по-специално Обединеното кралство) и Китай, което говори много за рентабилността на инвестициите в жилищни имоти в региона“, казват управляващите на Metropolitan Premium Properties, една от най-големите агенции за недвижими имоти в ОАЕ.

През април 2023 г. най-скъпите имоти, продадени в Дубай, са апартамент в Jumeirah Island 2 за 111,6 млн. USD и вила в Palm Jumeirah за 50 млн. USD.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашавия

    4 5 Отговор
    Навремето Дубай се обръща към Англия да им разработи находищата, какъв късмет.
    Ако се бяха обърнали към руските асвабадители сега все още щяха да яздят камили и сутрин да събират роса за пиене, ноо щяха да си имат братушки дето с армия не може да се изгонят и щяха да знаят че щатите и Англия са виновни за това.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Вуй

    2 1 Отговор
    Кеф цена няма ривери,запомни го това от стария Вуй
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рашавия":

    Африка държи 1/3 от полезните изкопаеми на света, но страните там си остават най-бедните, най-големите и най-мизерстващите, защото са полазени от западните колонизатори.

    Коментиран от #6

  • 6 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Най-големите да се чете най-гладните. Какво му става на тоя автокоректор?