Last news in Fakti

8 Октомври, 2003 00:00 508 0

Забраняват се Интернет-клубовете в жилищните сгради

  • отоплението-
  • трябва-
  • двустаен-
  • разчетите-
  • обаче-
  • около-
  • залите-
  • повече-
  • според
Компютърните и Интернет-залите, разкрити в жилищни сгради, трябва да имат самостоятелен вход. Той трябва да е различен от входа на блока, на мазето или на други сградни помещения.
,
Това предвижда наредба на здравното министерство, която бе публикувана вчера в "Държавен вестник".

Залите с повече от 20 места трябва да имат два входа, единият от които - авариен. Малолетни до 14 г. няма да се пускат в компютърните клубове след 22 часа без придружител, пише още в наредбата. Деца до 10 г. не трябва да прекарват повече от 1 час непрекъснато пред мониторите, от 10 до 14 г. - до 2 часа, а от 14 до 18 г - до 3 ч. в рамките на едно денонощие.

Документът изисква още екранът на компютрите да не трепти, да има определени разстояния между него и очите, а шумът от компютрите да не надвишава 65 децибела. Залите трябва да се приведат според изискванията на наредбата до 1 г.
Сметки400 лв. ще плащаме за отоплението на двустаен апартаментВ-к "Монитор"Отоплението на двустаен апартамент с парно ще струва около 400 лв. за цялата зима. Това изчислиха експерти от Министерството на енергетиката вчера . Според разчетите на независими експерти обаче за двустаен ще са необходими поне 510 лв. тази зима.

За да няма излишни загуби на топлина, всички абонати с топлинно счетоводство трябва да отворят максимално вентилите на радиаторите от 1 октомври, напомниха от столичната топлофикация. В противен случай ще се получат "въздушни възглавници", отоплението ще е слабо и ще се наложи повторно източване и напълване на инсталациите, съветват експертите.

Отоплението с брикети излиза най- евтино, като за предстоящия зимен сезон. За шест месеца за двустайно жилище ще са необходими 2 т. При цена на брикетите от 100 лв. на тон, отоплението на двустайно жилище от 60 кв. м., заедно транспортните разходи около 280- 300 лв.

През първите 9 месеца на 2003 година в "Брикел"ЕАД са произведени общо 438 010 тона брикети, съобщиха от дружеството. Август и септември са месеците с най-големи продажби - по 94 000 тона.

Отоплението с въглища вече не е така изгодно, тъй като цената на кафявите вече е около 130 лв. на тон. Заедно с транспортните разходи обаче може да достигне 140 -145 лв. тон.

Цената на отоплението с ток обаче е една от най-високите - над два пъти повече от парното. Според разчетите на енергийното министерство отоплението на двустаен ще достигне 800 лв., а като се прибавят и разходите за останалите ел. уреди, сметката може да набъбне до 850-860 лв., сочат разчетите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА