Last news in Fakti

24 Септември, 2013 11:05 1 228 0

Светлината в тунела се отлага

  • строителство-
  • инж. глосов-
  • икономика

И през тази година строителния бранш ще изпитва негативите на световната криза. Отрасълът, който беше локомотив на българската икономика няколко поредни години, отчита много слаб темп на нарастване на приходите и драстично намаление на печалбите. „За съжаление се очертава тежка година с недостатъчно основание за трайно съживяване на бранша като цяло. Над 90% от фирмите не могат да се похвалят с големи договори. Голяма част от спечелите големи поръчки са на изключително занижени цени и не носят необходимия дивидент за напредване на фирмите. Има изключения, но те са много малко”, каза инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България (КСБ) на форум „Строителството през 2014 – перспективи и предизвикателства”, организиран от КСБ.

Отрасълът „Строителство” формира 5.6% от брутната добавена стойност за първите шест месеца на 2013 г. По данни на Централния професионален регистър на Камара към днешна дата регистрираните компании са 4130, а заличените – 456 броя. За последните 3 години от Регистъра са отпаднали над 1700 компании. Строителната индустрия за януари-юни 2013 г. се състои от 83% малки фирми, 15.5% - средни компании и 19% големи фирми разпределени по брой на персонала.

„Това което пречи на нашия бранш е задължението на общините, като към юни 2013 г. те възлизат на 160 млн. лв. по данни на Министерство на финансите. Повече от 80% от тези задължения  са към сектор „строителство”. Забавените плащания са от 138 общини, което е над повече от половината общини”, допълни инж. Глосов.

За кризата в строителния бранш говори и броят на издадените разрешителни за строежи. За първите шест месеца на тази година са издадени 4271 броя с обща РЗП 1 772 000 кв.м, сочат данните на Националния статистически институт. Това е спад от 4.3% спрямо същия период на 2012-а. Започнато е строителство на 1981 сгради с обща РЗП 898 000 кв.м, което е спад от 4.5% спрямо първите шест месеца на миналата година.

„Явно надеждите на строителния бранш са насочени изцяло към следващия програмен период. Това е отрасълът с най-много натрупан опит по отношение на усвояване  на европейски средства”, допълни инж. Глосов.

Какво е необходимо да се направи, за да се изправи на крака строителния бранш? На първо място е необходимо да се предприемат действия за подобряване на условията за правене на бизнес, както и облекчаване и премахване на съществуващите регулаторни действия и усъвършенстване на Закона  за обществените поръчки. Необходимо е да се заложат повече средства в бюджета на държавата за публични инвестиции. Ако поне част от тези действия сее реализират, то е гарантирано, че светлината в тунела ще я видим по-скоро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА