25 Септември, 2013 15:52 2 234 0

Време е за рефинансиране на ипотечен заем

  • рефинансиране-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • кредитцентър

В стремежа си да намалят сумата по ипотечния си заем, много кредитополучатели се насочиха през това лято към рефинансиране. Донякъде смяната на банката се дължи на факта, че липсва основа за преразглеждане на договорите по кредита, каквито финансовите институции сами предлагаха на клиентите си в затруднено положение веднага след началото на кризата.

Друга причина днес хората да обръщат поглед към друга банка са по-добрите пакети, които се предлагат. „Банките са активни в създаването на нови кредитни продукти с по-изгодни условия, което кара заинтересованите и информирани потребители да търсят варианти да оптимизират разходите по съществуващите си кредити. През август голям процент от клиентите ни дойдоха със запитване за възможностите за подобряване на условията по изплащането на дълга си. Тези, които пристъпиха към рефинансиране, успяха да спестят от 15% до 30% от своя дълг за целия срок на изплащане. Кризата направи голяма част от потребителите по-отговорни към финансовото им състояние като ги накара да следят пазара и да предприемат действия – едни погасяват главницата със спестени средства, за да намалят общия си разход към крайната дата на кредита, други – пристъпват към предоговаряне или рефинансиране. Важно е да се има предвид, че задълженията, които активно се прехвърлят в момента са изтеглени преди 4-5 години. На практика това са домакинства и лица, които са се показали като коректни, редовни платци и всяка банка има желание да ги привлече като свои клиенти. В историята на кредита и кредитното досие на получателите се крият и голям процент от възможностите за оптимизация на разходите”, обяснява Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "КредитЦентър".

Кога е изгодно да рефинансирате жилищния кредит?

1. Задължително следете промените в условията на кредитния пазар. Ако се появи предложение за заем с по-ниски лихви с 2 или повече процентни пункта, то това означава, че имате опция да спестите сериозна сума за целия период.

2. Опитайте се да скъсите срока за погасяване на заема. По-кратките срокове означават по-бързо погасяване на главницата, което ще намали броя на месечните вноски, а оттам – и общия обем на лихвите, които трябва да платите.

3. Рефинансирайте, когато имате кредити в 2 или повече финансови институции. Обединяването на няколко кредита в един ще опрости процеса по изплащане на дълга и вероятно ще ви осигури по-малка месечна вноска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА