Last news in Fakti

21 Април, 2023 18:33 1 958 3

Пазар, който се стабилизира - Април 2023

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени

Годишният ръст на цените на жилищата във Великобритания се забави до 1,9%

Пазар, който се стабилизира - Април 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Обединеното кралство останаха без промяна през януари 2023 г. след спад на месечна база през всеки от предходните четири месеца, посочи ипотечният кредитор Halifax. Годишният ръст на цените на жилищата се забави до 1,9%, което е най-слабият ръст от 3 години.

Пазарът на жилища в Обединеното кралство отбеляза скок в търсенето от страна на купувачите по време на пандемията от коронавирус, но рязкото покачване на лихвените проценти през последната година и свиването на бюджетите на домакинствата, причинени от високата инфлация, натежаха върху покупателната активност.

„Възходящата тенденция на разходите по заеми, засягащи търсенето, вероятно ще продължи през 2023 г. За тези, които искат да се придвижат нагоре или да се изкачат по корпоративната стълбица, увереността може скоро да се подобри“, каза Ким Кинерд, директор на Halifax Mortgages.

„Намаляването на цените на жилищата и вероятността лихвените проценти да паднат под нивото, очаквано миналата година, трябва да доведат до увеличаване на достъпността на покупките на жилища с течение на времето“, добави тя.

В Лондон, където пазарът на жилища изостава от останалата част от страната, цените останаха непроменени през януари спрямо същия месец на миналата година, след като се повишиха с близо 3% през 12-те месеца до декември 2022 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    6 0 Отговор
    Странна терминология. Или има тенденция да расте, или умира.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    5 0 Отговор
    Чакай са, малко! Рязкото покачване на ипотечните лихви назорило купувачите, но в другата статия пише, че от високите лихви на ипотечните заеми, купувачите купували повече нови жилища?!?!?! Кое от двете е вярно?