Last news in Fakti

26 Април, 2023 21:35 5 970 2

Решиха съдбата на сграда в центъра на голям български град

  • пловдив-
  • сграда-
  • офис

Необитаемият имот в центъра на Пловдив

Общинският съвет в Пловдив ще гледа предложение за промяна на статут на имот от 589 кв.м на ул. „Бранислав Велешки”. Предложението от администрацията е парцелът, на който има неизползваема офис сграда да стане от публична общинска собственост в частна общинска собственост. На практика с това решение ще се развържат ръцете на собствениците на сградата да закупят земята без търг от Община Пловдив, уточнява Trafficnews.

Административната и офис сграда е залепена за гърба на СОУ „Любен Каравелов”, като повече от десетилетие тя стои необитаема. Общата застроена площ на двете постройки към центъра са близо 500 кв.м.

Собственик на въпросната сграда е фирма „Лютиче” ЕООД, като имотът е закупен през ЧСИ от Наташа Рускова. Когато тя купува сградата, я апортира като непарична вноска в компанията през юли 2015 година, а 8 дни по-късно продава дела си на Минка Димитрова и Васил Костадинов. Към днешна дата собственик на фирмата е единствено Минка Димитрова със 100% участие в капитала.

Парцелът се води за образование, като навремето е бил в дворната част на близкото училище. На практика към момента собствениците не могат да правят почти нищо в сградите, а също така няма как и да закупят земята. Когато парцелът се обърне в частна общинска, те могат да подадат заявление по чл. 35 от ЗОС, който им позволява да купят земята отдолу.

След това вече могат и да сменят статута или предназначението на парцела. Така в даден момент, те биха могли да реализират и жилищно застрояване.

По време на откриването на ремонтираната сграда на СОУ „Любен Каравелов” кметът Здравко Димитров бе споменал, че е възможно Община Пловдив да купи сградата и да я предостави на школото. Видно е обаче, че градските власти не са направи стъпка в тази посока.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аплодисменти ли трябват

    3 2 Отговор
    Не се разбира
  • 2 ценности

    3 0 Отговор
    А половината от ЖП управлението , на колко застроена площ е и от кога в него хазяйничат само паяци и мишоци!