Last news in Fakti

26 Април, 2023 23:05 1 721 12

Камарата на строителите е против отстраняването на главния архитект на Варна

  • виктор бузев-
  • камара на строителите в българия-
  • позиция

От нея призоваха за диалог, трезв анализ на проблемите

Камарата на строителите се обявиха против уволнението на главния архитект на Варна Виктор Бузев. Цялостната визия за развитието на града не е еднолична функция на главния архитект. Така в своя официална позиция те коментират отстраняването му. За нас бе голяма изненада решението на кмета на Община Варна да отстрани точно в този момент главния архитект на града, посочват в писмото още те и допълват, че изложените мотиви неведнъж са поставяни на техни срещи, но при анализа им възникват сериозни съмнения върху твърдението, че посочените проблеми са предизвикани от неизпълнението не неговите функционални задължения.

От Строителната камара смятат, че мотивите на кмета на Варна Иван Портних, довели до решението му - липса на цялостната визия за развитието на града, презастрояването в отделни зони, пасивност по отношение на ключови проекти за града, са процеси, които не могат да бъдат еднолична функция на главния архитект. “Ние го разглеждаме като един, но далеч не решаващ фактор в тези дейности”. От Камарата на строителите заявяват, че като професионалисти, засегнати по темата, категорично се противопоставят на използване на термина "презастрояване" , защото законите, определящи нормите на застрояване на отделни зони, са строги и категорични. Тяхното неизпълнение неминуемо поражда съответно съдебни санкции, подчертават те и посочват, че когато законовите норми са спазени, то тогава терминът "презастрояване" се превръща в политически жаргон, който цели популистки внушения.

Те призоваха за диалог, трезв анализ на проблемите и привличане на широк обществен ресурс за подкрепа на трудни решения и действия, но не и хвърляне на града в пълна неизвестно по отношение на инвестиционните проекти в него. От Българската камара на строителите призоваха кмета лично да се ангажира с решаването на проблема, който по думите в писмото, сам е създал. Уволнението на главния архитект в този момент се окачествява в текста като политически ход, а не вследствие на обективна и безпристрастна оценка на професионалната компетентност.

От Камарата обобщават, че одобряват досегашната работа на главния архитект и не приемат мотивите за уволнението му.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    28 4 Отговор
    Е па много ясно, такава мафия сте си спретнали...
  • 2 В едно гърне....

    31 4 Отговор
    Ами разбира се че камарата ще е против.Нали Гъзев им е разписвал.Даване на парцели,рушвети,далавери......и сега хоп.....нашия човек си отиде,може да стане трудно.Ах гадини мръсниии !
  • 3 Правило пазарно

    19 2 Отговор
    Всички строителни безумия минават през архитектите, които винаги минават метър .
  • 4 Златка Голденхоф

    14 1 Отговор
    Варна си е хубав град още от времето когато се казваше Сталин. Околните курорти са си класика . Златни пясъци , Албена, Казиното. Това презастрояване не беше нужно. Свлачищата при кръчмата "Трифон Зарезан" трябваше да оправите , а не да си правите гаргара със хората.
  • 5 смях

    14 1 Отговор
    Потнихх... защо реши да си измиеш ръцете?!?!
  • 6 Анджело

    14 1 Отговор
    Че как строителите няма да са против уволнението на Бузев? Нали са в симбиоза. Те са другата страна в безразборното застрояване и презастрояване. Архитекта само взема едни пари и удря подписа
  • 7 Анджело

    14 0 Отговор
    Макар че Портних в крайна сметка е виновен. Бузев излезе един политически Бушон. Уволнението на Бузев, изчистистване имиджа на Портних за изборите на есен
  • 8 Бай Вуй

    15 1 Отговор
    Ха ха ха, някой да е виждал състоянието на кварталите във Варна ? Няма дупка или ъгъл на който да не е построена жилищна сграда,не можеш да минеш от автомобили и сгради една до друга.В белия свят градовете се разширяват на ширина, защото отговорните институции и управници знаят какво ще стане в противен случай.На място на къща,се издига блок.Но улицата отпред е проектирана в съответствие на това че в този квартал е с ниски еднофамилни къщи ,а не пет етажни жилищни сгради.Е как тези улички да поемат трафик,паркиране,движение на хора и пр.? Ами никак

    Коментиран от #10

  • 9 От Варна

    8 1 Отговор
    Естествено, че алчните строители ще го защитават. Този е така овъртян в законови нарушения относно ЗУТ, че ако се “дръпне нишката”, ще се намотае бая кълбо. Строителните предприемачи се мислят за всевластни, но са най-големите рушители на нормалната градска среда. Дано следващият да не забравя, какво е учил като професия- красиво за очите и удобно за живеещите! Това, което е построено последните години е пародия на жилища и жилищна среда!
  • 10 Вуй

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Вуй":

    Мочо, а в София да не е по различно, а в Пловдив?

    Коментиран от #12

  • 11 Строител

    4 1 Отговор
    Неее, не отстранявайте сегашния архитект, вече съм платил под масата три парцела !!!
  • 12 БайВуй

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Вуй":

    Къде прочете да съм написъл случайно че в София и Пловдив е различно или по-добре положението?Ако не си забелязъл ,статията е за Варна,шопе.