Last news in Fakti

27 Септември, 2013 14:37 2 234 1

Тошев: банките няма да заложат на лихвата в промоционалните си оферти

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва-
  • тошев-
  • кредитцентър
Тошев: банките няма да заложат на лихвата в промоционалните си оферти - 1
Тихомир Тошев - изпълнителен директор на „Кредит Център”

С 4%-5% се е увеличил в рамките на една година делът на българите, които живеят в чужбина и са купили през това лято имот в България. Част от тях предпочитат да вземат потребителски кредит от банка, в страната, в която работят, заради по-ниските лихвени нива, обяснява Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър” в интервю за imot.bg.

- Господин Тошев, какви промоции по ипотечните кредити да очакваме тази есен?

- Винаги есенните промоции са били най-силните за годината, тъй като е ясно какво е положението на бюджетите. Обикновено тогава се появяват най-интересни промоционални предложения. Факт е, че от началото на годината досега постоянно имаме пропорционални предложения с подобрени условия, но мисля, че тази година есенните промоции ще са във фокуса на клиентите и ще свършат предназначението си. Хората към края на годината знаят какво са изкарали и какво могат да очакват, било то тези от бизнеса – като печалба от него, било то онези, чиято работа им носи бонуси и 13-та заплата. Тогава са малко по-спокойни и по-смели в решението си да купят дом с кредит. Вероятно от 1 октомври ще видим първите промоционални предложения.

- Набляга се на информацията, че лихвите са най-ниски от съществуването на пазара – 6%-6.5%. Това означава ли, че банките, които ще предложат пропорционални пакети ще са с още по-ниски лихви или промоцията вече не означава само по-ниска лихва?

- В различните промоционални предложения се използват различни инструменти за подобряване на офертата. Аз лично не очаквам, че ще видим промоционални предложения с плаваща лихва под 6% за целия период. Ако видим такива, тя ще е за фиксиран период между 1 и 3 години. Част от банките ще изберат да не заложат на лихвата в промоционалните си оферти. Ще заложат например на отстъпка в част от таксите, като началната такса за усвояване на кредит, която най-често е 1%-1.5%. Ще има отстъпка от тази такса. Вероятно ще видим някъде по-висок процент финансиране – 85%-90%.

Естествено тези, които имат малко по-високи лихви на пазара вероятно ще предложат и отстъпка в лихвите си, но не очаквам да видим под 6% плаваща лихва за целия период. При всички положения есенните промоции се подготвя така, че продуктът да изглежда доста по-атрактивен от стандартните оферти и да мотивира, защото това е основната цел.

- От началото на годината на пазара се отчете ръст на сделките с жилища, а в същото време се регистрира по-малко от 1% ръст при ипотечното кредитиране.

- Част от хората използваха спестени средства за покупката на имот. Спадът при цените на недвижимите имоти вече е овладян. Поевтиняването е много малко и вече не мотивира хората, които имат нужда от дом да стоят и да чакат по-голям спад. Няма ги спадовете от 8% до 12% годишно. Така че по-ниските лихви по депозитите, данъка върху лихвите, нуждата от жилище (много хора изчакваха от 2009 г. досега, за да видят с колко точно ще паднат цените) излязоха на пазара на купуват.

При кредитирането реалното нарастване на обема е под 1%, но трябва да се има предвид, че има доста сериозно погасяване на стари кредити. Така че, това че нараства портфейлът с под 1% показва, че той има лек ръст и отделно покрива и всичко, което е погасено през това време. Така че реалният ръст според мен е по-висок – около 4%-5%. Хората обаче продължават да са предпазливи и дори, когато купуват жилище гледат да ползват минимално външно финансиране. През тази година имаме още по-сериозен ръст на теглене на потребителски кредити с цел покупка на жилище – допълване на сумата от спестени средства.

- Какво е нивото на просрочените кредити?

- Около 17%. Те ще тръгнат надолу, но въпросът е кога, защото там вноските са по-големи. Едно е да излезеш от затруднение с месечна вноска от 50-150 лв. и съвсем друго с месечна вноска от 700-800 лв. Бавно ще е възстановяването, особено при продължаващия висок процент безработица. Трябва да видим по-сериозно раздвижване на икономиката, спад на безработицата, за да може хората да се справят по-успешно със затрудненията си.

- Говори се, че част от българите, живеещи в чужбина също искат да използват момента и вече купуват имоти.

- Да. Те обаче теглят потребителски кредити в страната, в която работят, защото там сумата на този вид заем е до 75 000 EUR, докато при нас са 25 000 EUR.

В 95% от случаите обаче, българите, които работят в чужбина и купуват в България имот със заем, го вземат от българска банка. Имаме такива сделки. Прави се обследване на дохода. Иска се извлечение от кредитното бюро от страната, в която той работи, за да се види дали няма и там кредитни задължения. Извлечение от последните шест месеца от банковата сметка, копие на трудовия договор. Всичките документи се предоставят и те одобряват такива кредити. Процентът на финансиране е малко по-нисък – обикновено възлиза максимум до 75% от стойността на жилището.

Може би ръстът на българите, купили имоти у нас е 4%-5% спрямо 2012 г. Доста българи се върнаха за лятото и решиха, че е удачен момент да купят имот.

- Политическата ситуация как ще се отрази на кредитите?

- Още от февруарските протести мислехме, че ще е по-сериозно отражението. Факт е, че от тогава досега няма съществена промяна. Нямаме нито един отказал се от хората, които бяха стартирали при нас процеса по теглене на ипотечен кредит. Аз лично мисля, че на този етап политическите събития не влияят толкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    1 0 Отговор
    Банките яко се набутаха с тез имоти и сега манипулират народа да тегли още кредити.