Last news in Fakti

22 Октомври, 2003 00:00 765 0

Николай Василев даде ултиматум за БТК

  • василев-
  • венчърс-
  • сделката-
  • компанията-
  • николай-
  • правителството-
  • вицепремиерът-
  • програма-
  • дружество-
  • приватизация-
  • публично-
  • вторник-
  • телекома-
  • позиция-
  • продажбата-
  • собственик-
  • всички-
  • купувачът-
  • ръководството-
  • съдбата-
  • своята-
  • шулева-
  • приватизационната
Вицепремиерът Николай Василев заяви във вторник пред журналисти, че ако сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК) не приключи до края на годината, той ще счита телекома за държавен. С това изявление Василев намекна, че ако след този срок няма сделка, ще счита приватизационната процедура за прекратена. Министърът обяви, че след местните избори ще направи обръщение, в което ще постави краен срок и ще попита защо се бави продажбата на телекома на "Вива Венчърс". Вицепремиерът каза още, че ще отправи въпросите публично, а не специално към Агенцията за приватизация (АП), правителството или ръководствата на политическите сили от мнозинството. Като министър на транспорта Василев е принципал на БТК, но приватизационната процедура се контролира от АП, за която отговаря вицепремиерът Лидия Шулева. Във вторник тя не беше открита за коментар, тъй като е извън страната.

Василев, когото Шулева смени като министър на икономиката, заяви, че не се чувства виновен за незавършилата приватизация, но ще бъде виновен, ако не направи нищо за компанията сега.

Продажбата на БТК се проточи повече от година и половина и от няколко месеца по неизвестни причини е замразена, въпреки че "Вива Венчърс" бяха избрани за купувач и това беше потвърдено от няколко съдебни решения.

Неофициално се твърди, че премиерът Симеон Сакскобургготски и коалиционният му партньор Ахмед Доган са против "Вива Венчърс" като купувач, но нямат юридическа възможност да наложат другия кандидат - консорциума между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком".

"Разумно е да се изчака известен период. Ако компанията не се продаде, длъжен съм да продължа да я управлявам по начин, който предполага по-нататъшното й развитие в конкурентна среда", каза Николай Василев. Във вторник той съобщи още, че с две заповеди от август е спрял изпълнението на инвестиционната програма на телекома. Ръководството на БТК имаше намерение през тази година да бъдат инвестирани 310 млн. лв. в модернизация и цифровизация на мрежата. "Казах им да не купуват ново оборудване, защото новият собственик може да не го използва и да ни обвини в разхищения и злоупотреба", обясни Василев.

Представители на "Вива Венчърс" коментираха одобрително изявленията на Василев. Те казаха пред "Дневник", че настояват сделката да бъде завършена в десетдневен срок след изборите. В четвъртък в София пристигат управляващият директор на "Адвент интернешънъл" (собственик на "Вива Венчърс") Джоана Джеймс и директорът от компанията Кристиан Мрук. Те ще се срещнат с представители на ръководството на АП, предвиждат се срещи с вицепремиерите Николай Василев и Лидия Шулева.

"Адвент" не се отказва от сделката, но ще предприеме всички мерки, за да защити правата си, след като в нейна полза има 13 съдебни решения, каза адвокатът на дружеството Иван Тодоров пред "Дневник". Неофициално се твърди, че купувачът ще предяви иск за 300 млн. евро във Вашингтонския арбитражен съд. Според договора за правна помощ между България и Австрия ("Вива Венчърс" е регистрирана в Австрия) купувачът може да решава спорните въпроси точно в този съд във Вашингтон.

Всички водени досега съдебни дела по продажбата на БТК пред Върховния административен съд (ВАС) са в полза на "Вива Венчърс". Преди време петчленен състав на ВАС се произнесе, че по сделката е налице мълчаливо съгласие от надзора на АП по сделката от 15 август. Междувременно започна ново дело на "Вива Венчърс" срещу решение на правителството от 10 май, с което за купувач е избран "Коч холдинг - "Тюрк телеком". Тричленен състав го обяви за нищожно. Въпреки че "Вива Венчърс" прие безусловно поставените от правителството четири условия (увеличение на цената, намаляване броя на съкратените, изтегляне на инвестиционната програма в първите години след приватизацията и отказ от дивидента за 2002 г.), засега сделката е "висяща" и АП не предприема нищо за финализирането й. От агенцията и вчера отказаха да коментират продажбата на телекома.

Вицепремиерът Василев каза във вторник, че ако БТК стане сега публично дружество, това ще попречи на новия собственик да си увеличи капитала. Преди време АП внесе документите на БТК в Комисията за финансов надзор за регистрацията й като публично дружество. При условие че компанията стане публична, практически няма да е възможно да се осъществи сегашната приватизационна сделка. Тя предвижда купувачът да придобие 51% от БТК, а участието му да нарасне до 65%, след като увеличи капитала с 50 млн. евро. Според Закона за публичното предлагане на ценни книжа обаче увеличенията се извършват само с емисии на търгуеми права, които се предлагат на фондовата борса.

Ако няма приватизация на БТК, сам ще взема решение за съдбата на "Мобиком", съобщи Николай Василев. "Мобиком" е смесено дружество между БТК и "Кейбъл енд уайърлес", в което британската компания държи 49%. Той припомни, че правителството на Иван Костов беше привлякло компанията "Куалком", която искаше да изгради SDM-платформа за пренос на данни и да развива аналоговия оператор.

Николай Василев: Не мога да не се грижа за съдбата на БТК

Г-н Василев, защо решихте да направите обръщение по повод забавянето на сделката за БТК?
- Имам намерение да изразя своята позиция като принципал на компанията след изборите. Не бих могъл да бъда безотговорен и да не се грижа за съдбата на едно от най-големите дружества. Смятам, че е необходимо то да продължи да изпълнява своята инвестиционна програма и да се развива, при положение че няма приватизация.

Пред кого смятате да изразите своята позиция - пред премиера, политическия съвет на НДСВ?
- Ще я изразя публично, което означава пред всички.

Не се ли притеснявате, че тази ви позиция може да ви конфронтира с ръководството на НДСВ и с премиера?
- Нищо подобно. Всеки принципал на едно такова дружество с национално значение е длъжен да се грижи за неговото бъдеще. Както вече ви казах, със своя заповед спрях инвестиционната програма на БТК, разчитайки на края на приватизационната сделка. Ако се види, че няма да има такава, животът трябва да продължи.

Вашата позиция съвпада с предупреждението на "Вива Венчърс", че ще пристъпят към крайни мерки, включително и към арбитраж.
- Това е съвсем отделна материя. Нямам нищо общо и не съм компетентен да коментирам действията на "Вива Венчърс".



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА