Last news in Fakti

27 Октомври, 2003 00:00 551 0

Газифицирането на Тракия и Мизия започна с гаф

  • закон-
  • подаване-
  • срокът-
  • документи-
  • оферти-
  • тръжните-
  • тракия
Два търга за битова газификация на райони Тракия и Мизия се провалиха. За първия, обявен от ДКЕР за регион Тракия, интересът беше най-голям. Документи си купиха Рургаз, Овергаз, Газ дьо Франс. От тях само Овергаз подаде оферта. Търгът се отложи заради липса на конкуренция. Същото се случи и с процедурата за район Мизия. Запознати твърдят, че условията, описани в тръжните документи, били толкова неизгодни за инвеститорите, че само компания с голяма търговска отстъпка при вноса на газ можела да си ги позволи. Срокът за подаване на заявления за участие и в двата търга бяха удължени с по месец. Ако и тогава няма кандидати, от ДКЕР казаха, че ще променят условията.

Преди дни в предаване на Дарик радио Игнат Томанов, член на ДКЕР, заяви, че срокът за район Тракия се удължил, защото още две компании "се появили в пет без десет" в деня, когато изтече срокът за подаване на оферти.

В тръжните процедури понятие "появявам се" на търг няма - има купуване на тръжни документи и подаване на оферти. Но в ДКЕР всяка поява явно се третира като оферта. Язък, че Световната банка им отпусна 200 000 USD, за да подготвят тръжните условия. Томанов естествено не посочи имената на фирмите, които се появили в пет без десет и му казали "здрасти", защото до 5.00 нямат време за подаване на оферти и много приказки.

Всички удължавания на срокове, съобщения за интерес и обмисляне на нови условия за търговете се правят в момента, когато новият енергиен закон е приет на първо четене в парламента. А почти винаги всеки нов закон върви с нова подзаконова нормативна уредба.

За един месец, както е удължен срокът за газовите лицензи, току-виж депутатите се разбързат и приемат целия закон на второ четене. Тогава участниците в търговете за битова газификация, които не са спечелили търгове по стария закон, какво правят?

Подават нови документи по новия закон. Това изглежда прекалено лесно, за да го допуснат от независимата регулаторна комисия. Може би ще трябва да се изчака приемането на новата нормативна уредба /тук срокове няма/, да се вземе пореден заем за изготвяне на тръжната процедура от международна финансова институция и да се привлекат най-добрите инвеститори.

А няма никаква гаранция, че потенциалните инвеститори ще запазят интереса си към българския енергиен пазар и че на него ще има конкуренция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА