Last news in Fakti

11 Май, 2023 14:51 1 707 0

Национална компания получи безвъзмездно 17 имота

  • нкжи-
  • имоти-
  • промяна-
  • статут-
  • правителство

Правителството промени статута на редица имоти

Национална компания получи безвъзмездно 17 имота - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството предостави безвъзмездно на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) управлението на 17 имота - публична държавна собственост. Те са разположени на територията на с. Храбърско, община Божурище, Софийска област. Това ще позволи реализацията на национален обект „Модернизация на железопътната линия София - Драгоман - Сръбска граница“.

С друго решение правителството предостави безвъзмездно на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ управлението на 16 броя имоти - публична държавна собственост. Те са разположени на територията на с. Белозем, община Раковски, област Пловдив. Предоставянето на имотите ще позволи да се реализира на рехабилитацията на железопътния участък Пловдив - Бургас и изграждането на нови надлези и подлези.

С решение на правителството се отнема имот от Българска агенция по безопасност на храните - Областна дирекция по безопасност на храните - Смолян. Той се намира в село Момчиловци, община Смолян, и е с площ 1507 кв. м, заедно с построените в него четири броя сгради. Теренът и обектите в него са с отпаднала необходимост за дейността на ОДБХ - Смолян, и липсва бъдеща перспектива за ползването му по предназначение. С правителственото решение имотът придобива статут на частна държавна собственост и преминава в управление на областния управител на област Смолян.

Със свое Решение Министерският съвет дава съгласие за продажба на обособени части от лечебно заведение - недвижими имоти, собственост на „Специализирани болници за рехабилитация - национален комплекс“ ЕАД, гр. София, намиращ се в с. Баните, община Баните, област Смолян. Във връзка с предприети действия от Община Баните за разширяване на уличната мрежа е произлязла необходимостта да бъдат прехвърлени обособени части от лечебното заведение в собственост на Общината. Продажбата на имотите ще се извърши чрез пряко договаряне с община Баните по реда определен в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия (чл. 30, ал. 1, т. 4) и в Закона за устройство на територията при цена, не по-ниска от определената от независим лицензиран оценител (чл. 15, ал. 3). Продажбата на обособени части от лечебни заведения, които са включени в списъка по Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на собственост в капитала на търговското дружество. Съгласно ЗПСК 20 на сто от цената на сделката ще бъдат внесени в централния бюджет. Останалата част от паричния ресурс, получен от продажбата на имота, ще остане в лечебното заведение и ще се използва за инвестиции пряко свързани с предмета му на дейност и/или за удовлетворяване интересите на кредиторите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА