Last news in Fakti

12 Май, 2023 11:11 3 479 0

Собственик отново осъди общината

  • пловдив-
  • бензиностанция-
  • съд-
  • собственик-
  • централен-
  • главен архитект

Този път заради отказа на гл. архитект на район „Централен” в Пловдив да бъде издадено разрешително за строеж

Собственикът на бившата бензиностанция край Главната улица пак осъди градските власти . Този път заради отказа на гл. архитект на район „Централен” да бъде издадено разрешително за строеж на имота. От фирмата “Ди Ес Пропърти Билд“ са собственици на парцела от 367 кв.м. на кръстовището на ул. „Дондуков” и „Тодор Каблешков”, като водят няколко дела срещу градските власти.

От компанията първо осъдиха в Административния съд градската управа заради отказа им да променят ПУП-а на парцела, припомня Trafficnews. Докато обаче се опитат да изменят подробния план на парцела, за да вдигнат възможностите за застрояване, те се опитат да получат разрешително за строеж по старото отреждане на имота.

Фирмата има виза скица за проектиране от 2021 година, която им позволява до 10% застрояване. Въпросният проект, който е предоставен на Община Пловдив предвижда свободно застрояване на височина от близо 10 метра на площ от 36 кв.м, а отреждането да е за кафе-аператив. Предвижда се алея, а останалата част да бъде оставена така – без застрояване.

От район „Централен” обаче са отказали разрешение за строеж, въпреки че и според новия ОУП и според стария – подобно строителство там се позволява. Именно поради това и магистратите са отменили отказа на гл. архитект на районното кметство.

Решението на Административния съд не е окончателно и то може да бъде обжалвано във ВАС. Там се очаква и резултатът от другото дело, което за промяна на ПУП-а на имота. Ако и там от частната фирма го спечелят то ще може да вдигнат сериозно интензивността на застрояване – до 40%. Във въпросния проект се предвижда разполагане на зарядна станция за електромобили, обекти за обществено обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за обществено обслужване на следващите етажи.

С действията си фирмата се опитва да си осигури строителство на терена – дали за заведение на 10% от имота или търговски център на 40%.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА