Last news in Fakti

3 Ноември, 2003 00:00 908 0

ДКЕР може да промени условията за търгове за газификация на регионите

  • дружества-
  • томанов-
  • интерес-
  • регион-
  • оферти-
  • компания-
  • момента-
  • потребители-
  • газоразпределителните-
  • вероятно-
  • мизия-
  • според-
  • лицензи-
  • газоразпределителните дружества-
  • черноморската технологична компания
Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) може да промени условията за участие в търговете за лиценз на газоразпределение на осемте региона, ако не се появят кандидати при новите срокове за регионите "Тракия" и "Мизия". Това заяви зам.-председателят на регулаторния орган Игнат Томанов. На двата търга оферти подадоха само "Овергаз инк" и Черноморската технологична компания. ДКЕР вече удължи срока за офертите за регион "Тракия" до 28 ноември тази година. Документи вече е закупила италианската компания "Енел", която прояви интерес броени минути преди изтичане на първия краен срок за подаване на оферти. ДКЕР все още не определила нов срок за подаване на оферти за регион "Мизия", но вероятно той ще е декември, каза Томанов.

Регистрираната в Швейцария "Винтерсхал", в която акционер е "Газпром", закупи конкурсни документи и за регион "Мизия" заедно с "Лукойл", унгарската "Фогаз", "Овергаз" и Черноморската технологична компания, чийто мажоритарен собственик е италианската компания "Амга".

Инвеститорите вероятно смятат пазара за рисков и непривлекателен, посочи Томанов като причини за слабия инвеститорски интерес. Той добави, че компаниите, които са проявили интерес към търговете, не са поставили въпроса за краткия срок от три месеца, в който трябва да подготвят предложенията си. Друга вероятно причина е, че част от големите градове в регионите са изключени от проекта, тъй като там вече работят лицензирани дружества. Офертите се оценяват според размера на предложените инвестиции, цената за присъединяване на абонати към мрежата и използването на местна работна ръка. Ако липсва достатъчно инвеститорски интерес и към регион "Добруджа" двадесет дни преди крайния срок за оферти той ще бъде удължен, каза още Томанов. Стойността на проекта на търга за получаване на лицензи на разпределение на газ в осемте региона е между 300 и 400 млн. евро.

Прогнозите на регулаторната комисия сочат, че потреблението на природен газ от газоразпределителните дружества до 2006 г. ще достигне 297.2 млн. куб. метра при сегашно потребление от 227 млн. куб. м. Лицензираните дружества са 37, като 26 от тях са на "Овергаз". Към момента битовите потребители са 1573. Според ръководството на ДКЕР в момента не стои въпросът за промяна на съществуващите региони. Това може да направи министърът на енергетиката.

ДКЕР е дала предписания на газоразпределителните дружества в Лясковец, Павликени, Кюстендил, Петрич, Хасково, Разград, Велико Търново и Горна Оряховица да започнат да изпълняват задълженията си по издадените лицензи до края на годината, съобщи още Томанов. Ако това не се случи, комисията ще прибегне до отнемането им, обясни той. Дружествата са получили лицензи по силата на стария закон, но до момента въпреки изградената мрежа в някои от градовете не са започнали дейността си.

С приемането на новия Закон за енергетиката ДКЕР ще промени наредбата за привилегированите потребители и наредбата за цените на природния газ. От 2005 г. ДКЕР ще определя цената, на която газоразпределителните дружества ще продават природен газ на крайните потребители според тавана на приходите им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА