Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 17:30 2 333 0

На ход са новите играчи

  • офис-
  • площи-
  • софия-
  • наем-
  • инвеститори
На ход са новите играчи - 1
Снимка: М. Богданова ©

След като дълго време на пазара на офис площи не се случваше нищо интересно, през третото тримесечие на тази година се наблюдава ръст в наетите площи и спад в процента на свободните офиси в столицата. Причината не е релокация, а навлизане на нови компании и разширяване дейността на вече съществуващи.

Предприемачите, решили да инвестират в изграждането на офис площи, също прецениха, че летните месеци са удачни за реализиране на проекти. Нови 15 000 кв.м офис площи започнаха да се строят в периода юли-септември 2013 г.

„Компаниите се възползват от ниските разходи за дейността – труд, данъци и цена на недвижими имоти. Бизнесът им расте и те наемат нов персонал. Търсенето става все по-трудно, тъй като през последните години процентът на имоти в строеж прогресивно намаля. Активността на пазара доведе до значителен спад в процента незаети площи и до „събуждане” на инвестиционната активност.“, обобщава Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Десетте водещи офис проекта продължават да привличат основната част от наемателите. Свободните площи в тях намаляха с 1.1 процентни пункта и достигат 12.6%.

Наемите остават стабилни за поредно тримесечие на ниво 12.5 EUR/кв.м на месец в центъра на града и между 9 и 12 EUR/кв.м в широкия център, по основни булеварди и в установени бизнес райони в кварталите.

„Очакванията ни за недостиг на големи и качествени площи се потвърждават. В сградите, които напреднаха достатъчно в отдаването под наем, наемодателите  опитват по-високи наемни нива, особено когато отдават по-малки по размер помещения. От друга страна, наемателите започват да обръщат повече внимание на проектите, разположени извън коридора на бул. „Цариградско шосе“, например летището и бул. „България“, казва Лашова.

Към днешна дата в някои от вече реализираните проекти има висок процент на свободни площи, но според анализатори те по-скоро носят равновесие на пазара, отколкото дисбаланс. До края на годината няма да има съществено изменение на наемните нива. Едва през първите месеци на 2014-а може да очакваме умерен ръст, прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА