Last news in Fakti

18 Ноември, 2003 00:00 689 0

АДВ намали цената за сградите на "Бимас" с 40%

  • бимас-
  • рафинерията-
  • месеца-
  • година-
  • приходи-
  • период-
  • осемте-
  • хил лева-
  • осемте месеца
Агенцията за държавни вземания (АДВ) е намалила първоначалните тръжни цени за производствените сгради на русенската рафинерия "Бимас" с 40%. Така следващото наддаване ще започне от 800 хил. вместо от 1.2 млн. лева.

Това съобщи прокуристът на дружеството Стефан Кънев. Според него причината за решението на ведомството е, че търговете пропадат, тъй като на тях не се явяват кандидати. Друг проблем, възпиращ потенциалните кандидати, е, че сградите се продават без прилежащия им терен. Той е собственост на "Химимпорт".

"Списъкът за насрочения за тази седмица търг включва отново цялата закрита производствена площ на "Бимас". За нуждите на рафинерията е достатъчна една сграда, където да произвеждаме масла и битуми, но АДВ е включила в разпродажбата и помещенията, където сега работим", каза още Кънев.

След петгодишен финансов колапс в настоящия период дружеството за пръв път излиза макар и на минимална печалба, допълни той. Резултатите от октомври сочат 75 хиляди лева нетни приходи. В момента "Бимас" работи с ограничен брой персонал и отчита нарастване на интереса към битумите, които произвежда. Наскоро русенското дружество отчете 996 хил. лева приходи от продажби и 12 хил. лева счетоводна печалба за осемте месеца на тази година. Ръководството на предприятието отчете също, че е успяло да снижи разходите за обичайната дейност от 499 хил. лева през осемте месеца на 2002 г. до 364 хил. лева за същия период на тази година. В рамките на две години средносписъчният състав на рафинерията е намален три пъти.

Една от причините за това е, че част от инсталациите на "Бимас" вече са собственост на "Химимпорт", а промяната в собствеността е станала след поредица от дела и по силата на съдебно решение. Въпреки редуцирания състав производителността на труда в рафинерията бележи ръст и на един човек от персонала за осемте месеца са реализирани приходи от продажби в размер на 40 хил. лева, при 15 хил. лева за същия период на 2002 г.

Русенската рафинерия "Бимас" беше приватизирана през януари 1999 г. Държавата обаче запази 10% дял в предприятието. В началото на 2001 г. Русенският окръжен съд откри процедура за обявяване на "Бимас" АД в несъстоятелност. Искът беше подаден от плевенската фирма "Нефт и газ". През декември същата година обаче Апелативният съд във Велико Търново отмени решението на търговската колегия на Русенския окръжен съд и спря процедурата по несъстоятелност на рафинерията. Мажоритарен собственик на "Бимас" е бившият приватизационен фонд "АКБ форес", сега "АКБ корпорация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА