Last news in Fakti

19 Ноември, 2003 00:00 507 0

Ниски печалби през 2003 г. отчитат топлофикациите на Сливен и Враца

  • година-
  • дружеството-
  • топлофикацията-
  • врачанската-
  • време-
  • топлофикация-
  • фондовата-
  • борса-
  • ноември-
  • място-
  • приватизация-
  • хил лева-
  • млн лева-
  • фондовата борса
След успешната приватизация на енергоремонтните дружества и димитровградския ТЕЦ "Марица 3" на фондовата борса Агенцията за приватизация (АП) се нае да продължи практиката с още четири компании от отрасъла. Две от тях - топлофикационните предприятия във Враца и Сливен, бяха вписани в публичния регистър на Комисията за финансов надзор малко случайно.

Просто процедурата изпревари надигналото се недоволство от енергийното министерство срещу възприетия от Агенцията за приватизация начин на раздържавяване.

С писмо от 7 ноември заместник-министърът на енергетиката Ангел Минев съобщи на надзора, че не следва да предприема каквито и да било правни и фактически действия, свързани с решението на АП за пласиране на акциите на четирите дружества на борсата. Същият текст е изпратен и до изпълнителните директори на компаниите. Топлофикациите във Враца и Сливен обаче станаха публични само два дни по-рано, така че място за връщане назад не можеше да има. Очаква се и за другите две предприятия - конфликтния ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Правец", процедурата да приключи в скоро време, след като според информация от държавните ведомства споровете за тях са изгладени.

Големият проблем пред врачанското дружество вероятно ще бъдат несъбираемите вземания от населението. Според отчета на компанията за 2002 г. като такива са класифицирани 2.078 млн. лева. Освен тях трудносъбираеми са други 93 хил. лева. Одиторът на топлофикацията счита, че в бъдеще ще бъдат претърпени загуби заради това. Вземанията се увеличават със сравнително бързи темпове от 3.666 млн. лв. през 2001 г., до 5.2 млн. лв. година по-късно и 6.432 млн. лв. към 30 юни 2003 г. В същото време приходите също са по-високи. За полугодието на 2003 година са 3.84 млн. лв., или с около 850 хил. лв. повече в сравнение със същия период на 2002 г. За 2002 г. те идват основно от реализирана топлоенергия - 4.154 млн. лева.

Около 1.2 млн. лв. са постъпили по сметките на дружеството от поддържане на мощности. В същото време финансовото положение на врачанската топлофикация е закрепено от правителствено дарение за покриване на текущи загуби. През месец май 2003 година енергийното министерство, което е принципал на дружеството, извърши още една спасителна мярка с по-малка тежест от предишната. То увеличи капитала на компанията с непарична вноска, представляваща вземане на централния бюджет по получена временна помощ от държавния фонд "Енергийни ресурси" за 84 300 лева.

Бъдещото финансово здраве на топлофикацията ще зависи най-вече от икономиката на Врачанска община. През последните година-две торовият завод "Химко" преустанови работа. С това и положението на значителна част от населението на града, който е сред местата с най-голям процент на граждани, използващи парно отопление, се влоши. Въпреки че Врачанска област е сред лидерите по брутен вътрешен продукт на човек, това място се дължи главно на АЕЦ "Козлодуй".

Основният капитал на топлофикацията е 6.15 млн. лв., разпределен в същия брой акции с номинална стойност от 1 лев всяка. Нетната стойност на активите е 6.912 млн. лв. към средата на годината, а печалбата е 17 хил. лева. Задълженията на дружеството са 5.2 млн. лв., като само за шест месеца са увеличени с 1 млн. лева.

Също на 5 ноември в публичния регистър беше вписана и сливенската топлофикация. Тя е значително по-голяма от врачанската, но пък основният капитал - 4.966 млн. лв. и също толкова издадени акции, е по-нисък, тъй като не се е налагало изкуственото му повишаване през последните години. След като през 2001 г. дружеството реализира загуба от 3.5 млн. лв., резултатите му се обръщат. Печалбата за 2002 година е 2 млн. лв., докато за деветмесечието на 2003 г. положителният резултат е минимален - 3 хил. лева. Приходите на "Топлофикция Сливен" за периода са 9.81 млн. лв., в сравнение с 13.8 млн. лв. за цялата минала година. Може да се очаква, че силните за този тип компании месеци ноември и декември ще повишат постъпленията на предприятието до миналогодишните стойности.

Предлагането на по 100% от капиталите на врачанската и сливенската топлофикации ще се извърши на фондовата борса срещу пари в брой. Преди дни изтекоха крайните срокове за конкурсите на АП за избор на инвестиционен посредник за продажбата на пакетите. Засега резултатите от тях не са обявени, но може да се предполага, че участници са посредниците, които и досега проявяваха интерес към енергетиката. След подписването на договор ще стане ясна и стратегията по предлагането на пакетите - дали ще могат да се включат повече инвеститори, включително и портфейлни, или фондовата борса ще се използва само за място на сключване на приватизационни сделки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА