Last news in Fakti

17 Юни, 2023 14:17 5 726 14

Реализираха третата най-голяма инвестиция на летище Варна

  • летище-
  • варна-
  • рулиране-
  • пътека-
  • инвестиция

Напълно реновирана е пътеката за рулиране

Реализираха третата най-голяма инвестиция на летище Варна - 1

Ремонтът на напълно реновираната пътека за рулране на летище "Варна" е на стойност 8.6 млн. EUR. Това е и третата най-голяма инвестиция на концесионера - „Фрапорт Туин Стар". До момента на морския аеропорт са вложени 136 млн. EUR. Плановете са до 2046 г. инвестициите в летището да достигнат общо 196 млн. EUR.

Особеното на пътеката за рулиране на летището е, че тя отличава с най-голямата носимоспособност в страната и се очаква през следващите 20 години през нея да преминат 160 000 полета с над 21 млн. пътници. Построена е за 180 дни, през които работата на летището не е нарушена или прекъсвана, въпреки рекордно високия зимен трафик, който летището отчете през този период.

Новата пътека за рулиране е също така устойчив проект по своето изграждане, тъй като старата бетонова настилка бе претрошена и положена под новата конструкция на настилката, която е с дължина 1030 м., широчина 38 м без уширенията и със средна дебелина 1.08 м. Тя е оборудвана с 92 броя диодни осеви лампи, 36 броя електрически шахти и ново окабеляване, което ще доведе и до спестяване на голямо количество ток. Използвани са 11 200 куб.м рециклиран претрошен бетон, а останалите инертни материали са: полимер-модифициран асфалт 4670 куб.м, биндер - 3750 куб.м и чакъл – 21000 куб.м.

Това е поредният важен проект по линия на безопасността, който се реализира на Летище "Варна" от началото на концесионния договор с държавата, и чрез него пътниците и екипажите ще усетят подобрено изживяване, по време на пристигане и кацане.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    20 3 Отговор
    А къде са самолетите защото много малко обслужват летище Варна

    Коментиран от #2

  • 2 ВВС

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Там ще кацат Ф-16.

    Коментиран от #4

  • 3 Варна

    17 4 Отговор
    Тиз наркоман Потник какво прави там?Той каква заслуга има?

    Коментиран от #11

  • 4 Ще превозват "трактори"

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "ВВС":

    И аз това си помислих. Развиваме гражданската авиация с ударни темпове като по соца. Само дето тогава наистина е била гражданска. А сега изведнъж ще пускат летището в Русе, във Варна го разширяват да може да поема по тежки самолети. Интересно тия по-тежки самолети, какво ще носят и накъде? Да не би от ония "трактори" към степите на Украйна, да събират урожая?
  • 5 Сандо

    13 4 Отговор
    Гответе се да посрещате гости.Кому самолети,кому ракети - всекиму заслуженото!
  • 6 Ремонт на летищата във Варна и Русе,

    24 9 Отговор
    това да ви говори нещо?!Подготвят ги за натовски самолети,включват ни във войната директно!Поредната Национална катастрофа на Държавата! И пак гледаме с празен поглед,и нищо не правим! Само че този път,Русия няма да си мръдне пръста за нас,неблагодарниците!!! Народеее,събуди се,дават ни курбан на нато и ес!Сащ са престъпници!

    Коментиран от #13

  • 7 И какъв го дири там русначето

    16 3 Отговор
    а не си гледа гетото Варна с разкопаните от половин година улици, прахоляк и дупки. Чака да наближат изборите на есен, та тогава да завършат ремонтите и режат лентички. Геноцид
  • 8 Вуй

    9 10 Отговор
    Защо когато се направи нещо хубаво, винаги няколко неудачника гледат да храчат само.Бил съм в много страни по света, и по работа и като турист, но от Бг по хубава няма.Но както каза един политик, матеряла е лош

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Къде си ходил

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Вуй":

    Ако е в бели страни значи си сляп
  • 11 Пунта-Мара

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    е това,както казва Бойкикевия!196 мил.€ до 2046г. е едно нищо като инвестиция.За целия период на концесията,като печалба фрапорт ще извлекат мин.5пъти по-голяма печалба.Те затова западняците са богати.А нашите продажници,дето ги сключват тези далавери само те си знаят колко са облажили в долари или еуро!
  • 12 Какви са смешковци

    2 0 Отговор
    Особено тоя с микрофона, като Веско Маринов застанал
  • 13 презрително

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ремонт на летищата във Варна и Русе,":

    Защо тези които нямат какво да ни кажат най-много искат да ги слушаме?
    Ти може да обичаш руснаците, но те теб не те обичат. И повярвай ми, свидетел съм как реагират когато някой като теб започне да им се обяснява в любов.
  • 14 Еко

    3 0 Отговор
    А тоз никаквец, дето се води кмет що дири тъдява? Вместо да дойдат хората, които реализираха това реално, само един болюк калпаци за софра и лентички. Нещастници. А къде им е немеца? Що така си е бил камшика и го няма? Голем смеха. А на много знайкивците да ви кажа, че това не се планира от днес за утре и тия планове за летищата са от преди 15 години и нямат нищо общо с войната, натовски самолети и други подобни .глупости