Last news in Fakti

4 Юли, 2023 11:37 1 379 0

Отделят 2 млн. лв. за ремонт на емблематични забележителности

  • пловдив-
  • тепета-
  • ремонт-
  • средства

Район „Централен” пусна поръчка за Младежкия хълм, Сахат тепе и Бунарджика

Отделят 2 млн. лв. за ремонт на емблематични забележителности - 1
Снимка: М. Богданова ©

С два милиона лева ще се облагородят символите на Пловдив – тепетата. Район „Централен” е пуснал обществена поръчка за проектиране и реконструкция на трите защитени зони – Младежкият хълм, Сахат тепе и Бунарджика.

На практика най-голямата защитена зона в Пловдив е Джендем тепе, която обаче от години не е видяла един лев инвестиция от страна на Общината, уточнява Trafficnews. Единственото облагородяване там е дело на частни инвеститори, които притежават голям имот в подножието на хълма. Алеите около детската железница са в покъртително състояние, а в залесените терени има десетки паднали дървета. През миналото лято на Младежкия хълм стана и голям пожар и въпреки обещанията на местната власт, че ще се възстанови поливната система, това така и не се случи. Голяма част от Бунарджика бе също обновен в края на миналия мандата, но и там има дейности, които се отлагат от години.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов неведнъж е казвал, че за него целево всяка година трябва да се заделят поне 1 млн. лева за облагородяването на символите на Пловдив – тепетата и реката. Въпреки това през последните четири години не са гласувани никакви средства за тях. Тази година също няма, но при проведената обществена поръчка и сключен договор, то от администрацията може да възложат директно дейностите при осигуряване на финансиране.

Поръчката е за : „Проектиране, авторски надзор, изграждане, реконструкция, рехабилитация и ремонт на инфраструктурата в защитените зони на територията на Район „Централен” - Община Пловдив.

Това означава, че там може да се извършват всякакви дейности – от ремонт на настилки, до проектиране на детски и спортни площадки, както и залесяване.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА