Last news in Fakti

16 Март, 2004 00:00 507 0

Пазарът на луксозни имоти ще се разраства

  • имоти-
  • жилищни-
  • луксозни-
  • пазар-
  • които-
  • европейския-
  • недвижими-
  • чуждестранните-
  • инвеститори-
  • българия-
  • недвижимите-
  • черноморието-
  • пазара-
  • нарастване-
  • софия-
  • европейския съюз-
  • недвижимите имоти-
  • недвижими имоти-
  • жилищни имоти

Какви са условията на пазара на луксозните жилищни имоти във вашата страна? Накъде са насочени те?
- Последните пет години бяха белязани от систематично съживяване на пазара на луксозни недвижими имоти в столицата София и по Черноморието. Няколко са факторите, които положиха основата на една положителна тенденция - нарастване дела на преките и непреките чуждестранни инвестиции в сферата на недвижимите имоти, повлияни от членството на България в Европейския съюз през 2007 г. и процъфтяващата туристическа индустрия. Стабилни макроикономически показатели като годишно нарастване на БВП 4.5-5% и подобрения кредитен рейтинг. Привлекателна възвръщаемост на инвестициите в сферата на недвижимите имоти - средно 16-18%. Местният пазар на луксозни жилищни имоти тепърва ще се разраства. Офертите с подобрено качество са продиктувани от нуждите и стандартите както на чуждестранните клиенти или инвеститори, така и на местната заможна прослойка.


Забелязвате ли някакви тенденции на българския пазар напоследък?
- Българският пазар на първокласни жилищни имоти открива така наречените жилищни квартали с контролиран достъп /gated communities/. Има значителен интерес от страна на чуждестранни и местни купувачи към такива имоти, разположени в покрайнините на столицата и по Черноморието. Традиционните международни купувачи са от Великобритания, Германия, Италия, Израел, Русия. Второ, има повишено търсене на луксозни жилищни кооперации с портиер/консиерж. Подобни комплекси са изцяло съобразени с традиционния европейски подход - апартаментските сгради са по-ниски като височина и с по-малко на брой апартаменти, като акцентът пада върху дискретността.


Забелязали ли сте някакви тенденции, които са свързани с политическите явления в страната?
- През 2004 г. се очертава България да стане пълноправен член на НАТО, а през 2007 г. да се присъедини към Европейския съюз и да въведе единната европейска валута - евро. Чуждестранните инвеститори изчисляват съотношението на благоприятния риск към възвръщаемостта от местната икономика като цяло, което способства за по-голямата предсказуемост на пазара на недвижими имоти. Освен това отвъд политическите клишета на обществените нагласи аз вярвам в по-ограничената държавна намеса и регулация, или по-просто казано: трябва да се остави бизнесът да води, а политиците да следват. В тази връзка забелязвам някои положителни политически намерения и дискусии.


На вашия корпоративен сайт има публикувани много признания и благодарности от международни клиенти. Каква част от вашия бизнес е свързана с чужденци?
- Чуждестранните граждани и корпорации генерират 70% от нашия бизнес.


Какви възможности съществуват за хората, които искат да инвестират в луксозни имоти?
- Качествени жилищни комплекси с контролиран достъп са в процес на създаване в София и по Черноморието. В допълнение към казаното ще посоча, че в момента текат подготвителните работи за създаването на две голфбази, които ще предлагат чудесни възможности за построяване на еднофамилни къщи едновременно с гледка към морето и към самото игрище и биха представлявали интерес за потенциалните инвеститори. Последно по място, но не и по значение бих отбелязал, че все още има достатъчно на брой стари къщи с голяма архитектурна стойност, построени през 30-те и 40-те г. на миналия век и разположени в идеалния център на София. В този период тези къщи са били проектирани от водещи австрийски или немски архитекти и от българските последователи на тази школа. Къщите пресъздават елементи от централноевропейския барок /преобладаващ виенски/ и главно сецесион. Повечето от тях имат нужда от пълно възстановяване и представляват прекрасна инвестиционна възможност за малки луксозни хотели, клубове или индивидуални резиденции със специална атмосфера и чар, която аз наричам "когато Западна Европа срещне Източна Европа". През 2003 г. средното равнище на повишение на цените на недвижимите имоти достигна 12% по отношение на целия пазар на недвижими имоти в България. Очаквам тенденцията да намали своя темп или да отбележи умерено, но системно нарастване до 2007-а - прогнозната година за приемане на страната ни в Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА