Last news in Fakti

18 Март, 2004 00:00 601 0

Започва отдаването на концесии на летищата

  • летищата-
  • бургас-
  • варна-
  • василев-
  • бъдат-
  • летище-
  • във варна-
  • летищата във
Министерство на транспорта и съобщенията ще предприеме мерки за концесиониране на летищата без софийското, след като парламентът приеме промените в Закона за гражданското въздухоплаване. Това съобщи вицепремиерът Николай Василев, след като в сряда парламентът гласува поправките на първо четене. Министерският съвет ще вземе решение дали един и същ концесионер ще получи летищата във Варна и Бургас, при какви условия, както и какво възнаграждение ще плаща инвеститорът на държавата. Василев посочи, че промени в закона са необходими заради ангажиментите на България, поети при затваряне на глава "Транспорт" в преговорите с ЕС през миналата година и за да се пресече тенденцията за ниско ниво на инвестициите в летищната инфраструктура.

През 2003 г. пътниците на летище Варна са се увеличили с 19%, а на летище Бургас - с 34%, съобщи още Василев. Очакванията за сезон 2004-2005 г. са сходни. Според него летищата не са модернизирани достатъчно, работят свръхкапацитета си, което се отразява не само на обслужването, но и на безопасността на пътниците. По думите на Василев на пистите, особено в Бургас, има пукнатини и са необходими подобрения, които могат да бъдат извършени само от финансово стабилни инвеститори.

Концесионерът ще може да прибира летищните такси или част от тях, решиха депутатите. Таксите се определят от Министерския съвет. Срещу правото да събират таксите инвеститорите ще бъдат задължени да модернизират летищата, като основната част от инвестициите ще бъдат направени през първите пет години. Очаква се концесионерите да инвестират в летищата във Варна и Бургас през следващите пет-осем години около 150 млн. евро.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Йордан Мирчев прогнозира пред "Дарик радио", че летищата във Варна и Бургас ще бъдат дадени на концесия до края на годината. Той посочи, че към двете летища интерес проявяват аеропортовете във Виена, Франкфурт и Копенхаген. Мирчев допусна, че интересът на инвеститорите ще бъде насочен и към летище Пловдив заради близостта му с курорта Пампорово. Зам. икономическият министър Димитър Хаджиниколов пък заяви, че интерес към концесия на летищата във Варна и Бургас проявяват три големи германски туроператора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА