Last news in Fakti

18 Март, 2004 00:00 649 0

Издават се незаконни разрешителни за строеж

  • ковачев-
  • разрешителни-
  • архитекти-
  • съобщи-
  • които-
  • обаче-
  • време-
  • софия-
  • министърът-
  • незаконни-
  • зам министърът
Четири-пет главни архитекти, между които тези на София и Варна, издават разрешения за строежи, които са незаконни, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев по време на обсъждане на промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Нарушенията са свързани с допускане на по-малки отстояния от съседните сгради и по-голяма височина и плътност на застрояването, уточни Ковачев. Той посочи, че така се нарушават гражданските права на съседите и условията им за живот стават трудно поносими. Зам.-министърът призна, че случаите са зачестили в последно време и строителното ведомство не може да предприеме нищо, освен да наложи глоби на главните архитекти. Ковачев обаче се закани да осигури на гражданите с нарушени права добри адвокати, така че да осъдят общините. Построилите сградите нямат вина.

Зам.-министърът призова главните архитекти да спрат с тази порочна практика. В противен случай Ковачев заплаши, че ще съобщи публично имената им, както и най-фрапиращите нарушения. Ако мярката не помогне, тогава ще се промени законът и режимът ще стане рестриктивен, закани се Ковачев. След поправките в ЗУТ от миналата година отпадна изискването да се иска съгласие от съседите за строителство. Главният архитект на София Стоян Янев заяви, че не е издавал такива разрешителни.

При проверката на 12 разрешителни за строеж, издадени от главни архитекти, девет са отменени от Дирекцията за национален и строителен контрол, съобщи директорът й Иван Симидчиев. Причината е неправилно процедиране с подробните устройствени планове. Подадените заявления за узаконяване на незаконно строителство са между 50 хил. и 100 хил., съобщи Симидчиев. Това надмина очакванията ни многократно, коментира Ковачев. Деветдесет на сто от заявленията са били подадени в последната седмица преди изтичането на крайния срок, който беше 26 януари. Не може да се каже обаче колко са незаконните постройки. Причината е, че част от заявленията са за навеси и селскостопански сгради, които не е трябвало да се подават.

Всички подали заявления за незаконни постройки ще платят глоби от 500 до 50 хил. лв. Така в бюджета ще влязат около 50 млн. лв., пресметна Ковачев. Отделно ще влязат средства и в общинските бюджети, защото при узаконяването се плаща за строителни книжа и разрешителни. Всяка община сама определя размера на таксите, като в София те не са никак малки. Постройките, които не могат да бъдат узаконени, ще се събарят. Това обаче едва ли ще стане през тази година, защото общините са блокирани от преписки и ще им е необходимо повече време за обработката им, смята Ковачев.

Цели населени места са незаконни. Те нямат кадастрални и регулационни планове, никога не са издавани разрешителни за строеж в тях, каза главният архитект на Смолян Шамаранова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА