Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 08:21 7 443 28

Да очакваме ли поевтиняване на жилищата у нас?

  • жилища-
  • цени-
  • българия

Продажбите „на зелено“ спадат

Да очакваме ли поевтиняване на жилищата у нас? - 1
Снимка: М. Богданова ©

„За съжаление не можем да очакваме спад на цените на имотите. Ние видяхме как пазара през последните няколко години мина през тежки кризи и въпреки това цените не паднаха. Даже се случи нещо обратно – в коронавирус пандемията започнаха да се търсят по-големи жилища. Или иначе казано, в момента няма предпоставка за спадане на цените“, казва управителят на „КредитЦентър“ Тихомир Тошев.

Според него цените спадат единствено в малките градове, които се обезлюдяват. Стойностите на имотите там са ниски и цените им ще продължат да спадат. Тенденцията е обаче в десетте най-големи града цените да се запазят, като най-високи те ще са в най-хубавите квартали.

"Моята прогноза е, че през идната година цените ще останат на тези нива, които са в момента. Ако погледнем броя сделки, четири поредни тримесечие те намаляват, но като цяло цените остават високи. Това показва, че част от хората вече не могат да си позволят да си купят имот. Това обаче леко охлажда пазара и го прави малко по-нормален“, каза още Тихомир Тошев.

Посредници отчитат задържане на цените при имотите ново строителство. Причината е, че продажбите „на зелено“ спадат. В последния сегмент се регистрира силно предлагане и понижено търсене.

"Купувачите вече са по-придирчиви. Когато могат да купят нещо на същата цена, но в по-хубава сграда с по-добро планиране на пространството, което дава допълнителна стойност, те избират да се насочат натам, вместо стандартното ново строителство“, каза брокерът Ралица Ценова.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    25 28 Отговор
    Могат да паднат само ако вовата почне да ни ръси кинжали.
  • 2 Георгиев

    90 11 Отговор
    При хилядите празни жилища, цените няма как да не паднат.Това са последните напъни на продавачите.

    Коментиран от #15

  • 3 Българин

    79 8 Отговор
    Когато Тошев каже нещо става точно обратното. Цените вече ще са само надолу
  • 4 Веселин

    74 8 Отговор
    Всеки който купува жилище , спомага да се изпират пари от наркотици. Всяка нарко мутра , има строителна фирма чрез която пере пари. С проституцията е същото. Какви инвестиции , какъв пазар , какви брокери?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    54 3 Отговор
    Огладняха кокошките и почнаха просо да сънуват. Още малко да скочи ОЛП и ГПР, и инвеститорите да решат да продават и сей та глей. Тези глупости ги чухме и 2005-6, чак 2015 тръгнаха пак нагоре
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 анонимен

    52 3 Отговор
    Интерво с Тихомир Тошев от 2008 година ,месеци преди глобалния крах на пазара на имоти в света и в България в последствие ..
    Въпрос към Тошев -Можем ли да станем свидетели на криза на иморния пазар в България ?
    Тошев отговаря : По скоро не ,ние сме в страни от тази криза ....гледайте видеото и после цитирайте този лъжец който се храни като посредник на банките
  • 10 Анонимен

    48 4 Отговор
    Има видео с Тихомир Тошев от 2008 година в you tube -ключови думи "тихомир тошев 2008"- и ще ви излезе видеото ,там Тошев е пак работещ като посредник раздващ кредити и лъже че у нас няма да има спад в цените на имотите при положение че в целия свят назрява и се развива огромна финансова криза ,сега медиите масово пак манипулират гражданите с неговите изяви-Тихомир Тошев управлява Кредит Център ,огромна фирма ,посредник която дава кредити през банките ,неговите думи пред служители са "За бнките или добро или нищо"...защото те ни хранят -сметнете колко истина има в такива статии ,това е медийна манипулация с цел хората да се объркат и да не чакат спад в цените на имотите !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Къща

    17 5 Отговор
    пари не връща
  • 13 Аз пък очаквам

    36 2 Отговор
    хора които ще се чудят как да си продадат скапания имот от 50 кв.м. на шпакловка и замазка до който няма и улици камо ли тротоари.
  • 14 Анонимен

    34 4 Отговор
    Аз имам апартаментче в малък град, на много хубаво и тихо място. Тази година съм за 3 месеца през зимата в Тайланд. Купувайте боклуците по 250к евро в София, те банките това чакат. Само да знаете, че жиивотът ви няма да стигне, за да ги изплатите.

    Коментиран от #21

  • 15 Меоргиев

    12 34 Отговор

    До коментар #2 от "Георгиев":

    Няма как да падат цените..... може,но само в някое обезлюдено селце. В областните градове и най вече в столицата цените ще растат,ще растат,ще растат....За съжаление така е по цял свят,наблюденията ми са от повече от 30 години.

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 архитект

    4 19 Отговор
    Панелките са вечни. Добра локация, панелка на 60 и повече години само увеличава цената си. Като сложим и добри съседи , а не отка чалки и цената отива към 3к евро на квадрат. Добра поддръжка и цената още нагоре.

    Коментиран от #20

  • 19 мръсник ха ха

    14 2 Отговор
    ще видим ..войни ,земетресения .... как ще ги носим на гърба си тия имоти...затова кеш...злато и каквото има ,но не и Стени !

    Коментиран от #26

  • 20 Геодезист

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "архитект":

    Напраооо 5 К на квадрат, в останат ви държава
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 нико

    2 12 Отговор
    Ще паднат най-вече по селата и малките градове, които се обезлюдявят. В големите градове ще има малък спад може би за година две най-много, след което ще си върнат нивото и даже ще скочат. Който не му се вярва да види статистика за последните 10г, и не ми давайте пример с 2008. Това е положението, който не му отърва си живее под наeм (ама то и за наемите реват) или се връща на село.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 може и да паднат

    1 4 Отговор
    Ама надали.
  • 25 Анонимен

    4 0 Отговор
    Злобата с която коментират разни брокери и псевдо инвеститори хората неискащи да им пълнят джоба, е показателна. Никой не е длъжен да ви плаща на вас.
  • 26 Войник

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "мръсник ха ха":

    Така, така, приготви златото. Аз като мина по лесно да го натоваря в танка и довиждане. Тогава ще си останеш под храста на сянка само с ватенката.
  • 27 Аз Кочо

    7 0 Отговор
    Ние видяхме как пазара през последните няколко години мина през тежки кризи и въпреки това цените не паднаха

    Пандемията не е финансов цикъл. Тя е непредсказуемо явление. По това време централните банки напечатиха толкова пари колкото имаше до тогава в обръщение. Лихвите бяха потиснати до 0. А в Европа бяха ОТРИЦАТЕЛНИ. Това беше аномалия, тя никога повече няма да се повтори освен ако не се случи световен катаклизъм.
    Така че сравнението с пандемията и цените е смешно.
    Сега банките изтеглят пари от обръщение и ги унищожават. За 1 г. ЕЦБ изтегли 1 трилион и 800 млд евро, Фед 1 тр. И 200 млд. и това продължава. Лихвите са на рекордни нива от 20 години. Инфлацията е най лошата от 40 г насам. Тя ще държи лихвите високи. Когато лихвите са високи кредитите зациклят. Имотният пазар е крепен от кредитите. Когато кредитите са скъпи няма търсене, от там продажбите намаляват. Това води до натрупване на обяви за продажба при намалено търсене. С времето цените започват да падат защото ще има притиснати купувачи поради ред причини.

    Четете сериозни публикации от икономисти а не брокерски бълвочи отразяващи мокрите им сънища и мечти.
  • 28 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    защото ще има притиснати ПРОДАВАЧИ поради ред причини.