Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 18:52 1 292 1

Левът се наложи при ипотечното кредитиране

  • ипотечен кредит-
  • заем-
  • кредитцентър

Пет години след началото на кризата спокойно може да кажем, че еврото вече не е предпочитаната валута за вземане на ипотечен кредит. Съотношението евро лева е 27/73 в полза на българската парична единица, сочат данните на консултантската компания „КредитЦентър”. Определено условията на банките влияят при вземането на решения, но може би и хората, които прибягват до подобен заем, са по-информирани. Профилът на днешният купувач на жилище е мъж на възраст 35 години с месечен доход около 2000 лв., който заема средно управленско ниво в частна компания. Семеен е и в най-честия случай е с малко дете. Какво купува този клиент? Отговорът дава Тихомир Тошев, управител на „КредитЦентър”: „Допреди няколко години тази група клиенти избираше покупка на двустаен апартамент, докато в момента подобрените условия по кредитите и ниските цени на имотите позволяват придобиването на по-голям имот. Въпреки че кризата повлия значително на стандарта на живот на много хора в България, съществува група от потребители, които запазиха стабилни доходите си. Обикновено те работят в секторите, свързани с аутсорсинг или в компании за износ. Повечето купуват първо жилище за новосъздаденото си семейство. Промяната идва с ориентирането  към тристайни апартаменти с площ от 90-130 кв.м, вместо досегашните двустайни с квадратура около 70 кв.м”.

Ако трябва да обобщим профилът на купувача, то трябва да кажем, че към октомври 2013 г. 51% от клиентите са на възраст между 26 и 35 години. На второ място остават потребителите на възраст над 45 години – 13%.

Между 10 000 EUR и 30 000 EUR е сумата, която клиентите са търсели най-често при вземане на ипотечен кредит през последната половин година. Новата тенденция, която се наблюдава на пазара през октомври е, че делът на лицата, взели кредит между 30 000 EUR и 50 000 EUR е надвишил 30%. Дали това се дължи на покупката на по-големи жилища или лек ръст на цените на този тип имоти на места, ще видим през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    И с левове и с Евро все ,ще ви вземат апартаменчето като изпаднете в несъстоятелност!