Last news in Fakti

5 Април, 2004 00:00 412 0

До 12 май ще се строи на Слънчев Бряг

  • несебър
Несебърският кмет Николай Трифонов ще издаде заповед за прекратяване на строителството в Слънчев бряг до 12 май, съобщиха от общината. Ако има обекти, които не могат да се довършат до тази дата, собствениците им ще бъдат задължени да ги скрият от очите на туристите с "естетични заграждения". Решението на кмета е било съгласувано със зам.-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов и ръководството на "Слънчев бряг" АД.

В момента в комплекса и околността има над 30 активни строежа. Един от тях е бъдещият хотелски комплекс "Академика сий палас" на брата на финансовия министър Милен Велчев - Георги.

След изтичането на крайния срок, който промените в Закона за устройство на територията даде за узаконяване на строежи, се оказа, че в Несебър от 40 незаконни постройки са узаконени 10. Шефката на регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас арх. Весела Драганова се закани, че останалите 30 няма да получават вода и електрозахранване, докато собствениците им не приведат в изрядност документацията за градежите.

Незаконното строителство заплашва да извади Несебър от списъка на градовете - паметници на културата на ЮНЕСКО, предупреди кметът Трифонов. Върху 19 от старинните къщи в градчето без разрешение били изградени допълнителни етажи. Общината поискала съдействие от контролните органи още докато незаконните надстройки са били в строителен етап. Сега те са вече завършени. Кметът се закани, че ще издаде заповед за събарянето им. Само някои леки навеси можело да се узаконят, но процедурата била тромава.

В градовете - паметници на културата със световно историческо наследство, е забранено дострояването или събарянето на антични и старинни постройки. Изваждането на Несебър от списъка веднага ще намали туристите, тъй като този списък се разпространява в целия свят и е безплатна реклама за страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА