Last news in Fakti

27 Април, 2004 00:00 860 0

Али Ализаде: АЕЦ "Белене" е нужна на България

  • които-
  • българия-
  • канду-
  • белене-
  • проекта-
  • много-
  • имаме-
  • реакторите-
  • компании-
  • проект-
  • технология-
  • реактори-
  • всички-
  • гориво-
  • българската-
  • момента-
  • румъния-
  • какво-
  • строителството-
  • технологията-
  • електроенергията-
  • изискванията-
  • безопасност-
  • среда-
  • ядрено-
  • мощн

Канадската компания АЕCL (Аtomik Energi of Canada) заедно с италианската "Ансалдо", японските "Хитачи" и "Иточи" заяви готовност да участва в изграждането на АЕЦ "Белене". През миналата седмица стана ясно, че и американската компания "Бехтел" желае да се включи в консорциума. Очаква се правителството да приеме доклада на енергийното министерство за подготовката на проекта и да приеме два варианта за строителството на новата мощност - с реактори ВВЕР 1000 като пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй", но със западни модернизации, и "Канду".



Г-н Ализаде, на какво се дължи интересът на АЕCL към изграждането на АЕЦ "Белене"?
- България е основен производител на електроенергия на Балканите. Със затварянето на четирите малки блока в АЕЦ "Козлодуй" възможността да запази позициите си в региона намалява. Виждаме АЕЦ "Белене" като нужен проект в условията на увеличаваща се нужда от електроенергия в региона.
От друга страна, малко са страните в света, които строят нови ядрени мощности, което засилва конкуренцията между производителите. Намерението ни да направим оферта на българското правителство и на Министерството на енергетиката са изключително сериозни. Затова предвиждаме тя да е много добра.


Какво предвижда предложението ви за строителството на централата?
- "Канду" технологията е международно приета. Имаме реактори в Канада, Румъния, Китай, Корея и Пакистан, които работят с много добър резултат. През миналата година получихме пълно лицензиране от Европейския съюз, Франция и Италия за завършването на втория реактор в централата "Черна вода" в Румъния. Затова смятаме, че "Канду" технологията е правилният избор за България.
За последните десет години ние сме завършили шест реактора, имаме и проект в Китай, където наш партньор е "Бехтел". Той беше завършен четири месеца предсрочно и в момента работи успешно. Нашият опит също е доказателство за преимущество. Реакторите ни не спират за презареждане, горивото се сменя, докато реакторът е на пълна мощност.


Какво е разпределението в консорциума?
- Ако спечелим проекта, ще си разпределим дейностите в него. Това ще стане, когато бъдем помолени от българско правителство да дадем предложението. "Ансалдо" например е сериозен партньор. Заинтересуван съм от използването на местни компании за производство на оборудване и услуги. В България има определени неща, които можем да купим тук.


Как ще финансирате строителството на "Белене, ако бъдете избрани?
- Това е нещо, което в момента обсъждаме. Разбираме, че желанието на българската държава е да има колкото е възможно повече частни инвестиции в проекта или заеми без държавни гаранции. Ние много сериозно обсъждаме тези възможности и консорциумът ще предложи пакет, който ще бъде базиран на изискванията на собственика и онова, което можем да направим на българския енергиен пазар. Разглеждаме желанието на българската държава за смесено финансиране.


Какви са пресмятанията ви за цената на електроенергията от АЕЦ "Белене"?
- Трябва да знаем малко повече за изискванията към този проект. За подобни дейности, които ние сме извършвали, сме доказали, че приемлива цена на електроенергията може да бъде около 4-4.5 цента на киловатчас. Тези нива според международната практика се смятат за приемливи. Точната цена ще знаем, когато станат известни детайлите от договора и изпълнителя на проекта.


Как ще коментирате твърденията, че реакторите, които предлагате, са от чернобилски тип?
- Има различни концепции и всяка една от тях има изисквания за безопасност и лицензиране. Няма никакви сходства в конфигурацията на "Канду" и тези на реакторите от Чернобил. "Канду" има повече системи за безопасност от необходимите, както и системи на презастраховане. Има концепция "защита в дълбочина". Това са технически термини, но изводът от тях е, че за страна като Канада имаме 12 реактора в експлоатация. Те работят в 50-километров радиус около Торонто и през последните 25 години няма никаква тревога за тяхната безопасност. Възможно е да бъде представена разлика в технологията като слабост от противниците й. Разликата не може да се разглежда като слабост.
Не са верни и твърденията, че реакторите не отговарят на изискванията за опазване на околната среда, защото ОВОС-ът за АЕЦ "Черна вода" за втория реактор беше разгледан от Европейския съюз и от френски, италиански и канадски експерти, за да одобрят финансирането. Всички технически прегледи показаха, че няма никакви вредни последици за околната среда от строежа на ядрената мощност с "Канду" реактори.


Как ще коментирате, че в огласения неотдавна доклад за въздействието на околната среда от НЕК модификациите на произвежданите от вашата компания реактори не са сред препоръчваните?
- Някои части от това проучване все още не са завършени и в техническия, и в икономическия му раздел. Не са оповестени и официалните резултати от него. Затова засега ние няма да коментираме. Реакторът тип "Канду" в Румъния мина безпроблемно през всички проверки на Европейския съюз. Нямаше и забележки за безопасността на реакторите. Това обаче не може да се каже за конкуриращите ни типове реактори.


Как ще изберете изпълнителя на строителството на АЕЦ "Белене", ако бъде избрани?
- Имаме силни международни партньори, работили сме с всички в предишни проекти - с "Ансалдо", "Хитачи" и "Бехтел". Имаме успехи в Китай и Румъния, където сме работили с местните строителни компании. Започнахме разговори с различни български компании. Когато българската държава вземе решението, ние ще направим съвместен отбор от международни и български компании за всички аспекти на проекта. Едно от нашите намерения е да използваме максимално българското участие в този проект.


Какви са рисковете за проекта при използване на "Канду" технология?
- Не бих казал, че има рискове. Ще изброя предимствата. Преди всичко модификацията, която предлагаме за България, използва за гориво естествен уран. В България има достатъчно уранови залежи и те са напълно достатъчни. Няма да има нужда от обогатяването му, което е скъпо и не така безопасно. България ще има ядрено гориво на доста по-ниска цена. Освен това собственото производство на ядрено гориво увеличава енергийната независимост на страната.


Съхраняването на радиоактивните отпадъци в бъдеще е проблем за АЕЦ "Козлодуй. Какво предлагате за тях в АЕЦ "Белене"?
- Предлагаме да бъдат проектирани хранилища за изгореното гориво от "Канду", които не са скъпи и могат да бъдат изградени на площадката на "Белене". В момента в международната общност се работи по посока на окончателното погребване на отпадъците, които да се закопаят дълбоко под земята. В САЩ и Финландия вече има лицензирани площадки за този вид складиране. Нашето мнение е, че през следващите 20-30 години технологията ще бъде абсолютно завършена и ще може да бъде използвана. Когато България си избере площадка, ще има достатъчно компании, които да предоставят тази технология. Имаме разрешение за временно и постоянно складиране на отпадъците. Стойността на всички операции, свързани с управлението на отработеното ядрено гориво, представлява много малък дял в цената на електроенергията.


Как ще реагирате, ако вашата технология не бъде избрана за строежа на АЕЦ"Белене"?
- Ще кажем, че има нещо много съмнително в процеса по одобряване на офертите и нещо не е наред. Решението ще породи много съмнения и ще бъде отговорност на българската страна да се интересува защо това се е случило. Моят отговор е генерален - ако се смята, че нашата технология не може да бъде една от опциите за проекта, значи има нещо изключително нередно. Ако ни отхвърлят и бъде посочено, че тази технология е неприемлива за България, мога да разбера, че е възможно да загубим едно такова състезание и определен проект. В момента има много малко ядрени централи в света, които се строят, и цялото внимание е насочено към тях. България се наблюдава от цялата международна общност как ще вземе решение за новата ядрена мощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА