Last news in Fakti

29 Април, 2004 00:00 497 0

1/3 от парите на столичани отиват за парно

  • които-
  • хората-
  • години-
  • преди-
  • всеки-
  • хората които
, Според статистиката пенсионерите са най-редовните платци34% от средния доход на софийските домакинства, или 95 лв., отиват всеки месец за парно, показват резултатите от представително изследване на НЦИОМ за отношението на столичани към Топлофикацията. Това е вторият по големина разход след храната, за която отиват 200 лв. на месец. Следват разходите за дрехи - 54 лв., забавление - 53 лв., транспорт - 41 лв. и лекарства - 40 лв.

Пенсионерите са най-редовните платци. 92% от тях държат да не просрочват задълженията си и плащат преди още да е изтекъл задължителният срок. 1/4 от нередовните платци пък посочват като основна причина липсата на пари. В сравнение с предишното такова изследване преди 2 години се е увеличил делът на хората, които твърдят, че не плащат, защото имат възможност да се издължат във всеки момент, когато се наложи. Това според изследването илюстрира все по-разпространяващата се нагласа да се живее на кредит.

543 лв. е средната просрочена сметка за столицата. Тези които имат борчове, най-често твърдят, че дължат от 340-350 лв., но има и просрочени задължения от по 2000 лв.

Хората, които имат сериозни намерения да се откажат от парното, са намалели наполовина, показват данните. Преди 2 години това са смятали да направят 22% от анкетираните, а сега 11%. Най-честата алтернатива е отоплението на ток, но на въпроса какво биха избрали, ако имат такава възможност - природният газ би бил предпочетен от 8.7% от анкетираните, докато токът - от 6.8%.

През последните 2 години е намаляло ограничаването на отоплението. Хората, които греят между 1/3 и 1/2 от жилищата си, са се увеличили от 15 на 29%, а тези, които отопляват под 1/3 от дома, са се увеличили незначително - от 14.3 на 14.7%.

Изкривяване
Столичната "Топлофикация" е увеличила с 0.32 лв. цената на парното по време на последния отоплителен сезон с разрешение на Държавната комисия за енергийно регулиране. Това столичани ще разберат едва от изравнителните сметки, в които ще фигурират три различни цени: 42.64 лв. за един 1 мегават час от 1 юли 2003 до 1 октомври, 42.32 лв. от 1 октомври до 31 декември и отново 42.64 лв. след това. Причината е, че рехабилитацията на топлопреносната мрежа, която почна миналата есен, не е била включена в сметките. Така изравнителните сметки отново ще са малко изкривени, тъй като фирмите за топлинно счетоводство няма откъде да знаят индивидуалният харч от всеки радиатор към определена дата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА