Last news in Fakti

17 Декември, 2013 14:37 1 884 0

Студентски град с нов облик

  • imot.bg-
  • студентски град-
  • наем-
  • жилища-
  • саниране
Студентски град с нов облик - 1
Снимка: М. Богданова ©

Не един и два пъти е ставало дума за облика на Студентски град. Минавайки по улиците на квартала се виждат безкрайно много нови и не чак толкова нови заведения, пристройки, блокове, а между тях грозно стърчат старите олющени общежития, които единствено напомнят, че някога районът е бил тихо и спокойно място, предназначено за учене.

Дали Студентски град ще заприлича някога на студентско градче? През годините се правеха много опити, поредният е на дневен ред. Инициатор е Столична община. Плановете са й да превърне седем блока в кампус от европейски тип, такива каквито сме гледали само по филмите. Автор на идеята е главният архитект на София Петър Диков. Той предлага всички студентски жилища да бъдат санирани и оформени като кампуси.

Първите сгради, чийто облик трябва да бъде променен, са общежитията на Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Столична община, съвместно с УАСГ, в ролята си на собственици на улиците и зелените площи, ще кандидатстват за финансиране

От държавния инвестиционен фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите 2014 г.”, който разполага с резерв от 500 млн. лв.

Според експерти, санирането на жилищата в Студентски град ще е струва почти 600 млн. лв.

Дотогава студентите, които искат да живеят в близост до университетите си, ще трябва да се задоволят с наемането на жилища от свободния пазар. Предлагането обаче е силно ограничено. За изминалите 12 месеца най-силен ръст в наемните нива се регистрира при гарсониерите. По данни на сайта imot.bg поскъпването е в рамките на 8% - от 180 EUR/мес. на 196 EUR/мес. Към момента се оферират около 40 апартамента. На второ място по ръст в месечната рента се нареждат жилищата с две стаи. Наемните нива са се повишили от 246 EUR/мес. на 260 EUR/мес. Тук предлагането е най-силно – 80 имота. Собствениците на тристайни апартаменти почти не са променили наемните си нива през последната година и тя остава на 330 EUR/мес, като се предлагат около 60 апартамента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА